Zoek op land, regio of reis

×

Provence-Alpes-Cote-d'Azur...

Provence – Alpes – Côte d’Azur

Provence – Alpes – Côte d’Azur beter bekend als Zuid Frankrijk is een hele aantrekkelijke regio met enerzijds zon, zee en strand en anderzijds bergen met toppen tot 4100 meter, natuurparken en heuvels met wijnstokken, lavendelvelden en rivieren met canyons. Hetzelfde geldt voor de dorpen en stadjes: je vindt er mondaine badplaatsen als Saint-Tropez, Cannes, Juan-les-Pins en schilderachtige Provençaalse dorpjes als Gigondas, Cotignac, Tourtour en Bargemon. En houd je van steden dan is Aix-en-Provence een must! Een prachtig centrum, oude fonteinen, sfeervolle straten, bijzondere monumenten. En niet te vergeten, het bruisende Nice en het steeds leuker wordende Marseille.
Wij focussen ons als wijnreisspecialist natuurlijk op de wijngebieden. Maar wijn is hier onlosmakelijk verbonden met gastronomie: bouillabaisse, ratatouille, anchoïade, gevulde courgettebloemen, socca, pissaladière, gevulde schapenpoot en zonnevis, om maar wat te noemen. Veel van deze klassiekers worden in de moderne restaurants in een nieuw jasje gestoken.
De wijngebieden hier splitsen we heel globaal in Zuid Rhône en de Provence
Zuid Rhône lijkt qua landschap, klimaat en wijn meer op de Provence. Waar de syrahdruif koning is in de noordelijke Rhône, vormen de grenache en mourvedre meer de basis voor het karakter van de wijnen uit de Zuid Rhône.
De Provence is voor velen een zonbestemming met een glaasje rosé maar de wijnbouw heeft de laatste jaren een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt en de kwaliteit is dusdanig gestegen dat het een super interessant wijngebied is.

Wijngebied Provence

De Provence is een van de mooiste wijngebieden in Frankrijk. Zomers zonovergoten en warm en de winters zijn zacht, maar koel genoeg om de wijnstokken een winterslaap te gunnen. Ideaal voor een wijnvakantie! Er wordt veel wijn gemaakt maar helaas drinken de Fransen ze graag zelf op. De Provence is de bakermat van de rosé, vaak licht van kleur en ideaal om in de zomer te drinken. Wij vragen meer aandacht voor de rode en witte wijn. Denk aan de Côtes de Provence, Côteaux d’Aix en Provence en natuurlijk (onze favorieten) Cassis en Bandol, de wijnen uit de Var en de wijn uit Bellet (even ten noordwesten van Nice). Het is onmogelijk om dit wijngebied in één vakantie te verkennen maar wij zorgen ervoor dat je steeds weer wilt terugkeren en veel wijnkennis zult opdoen. Je ontmoet de nieuwe generatie wijnboeren waarvan een groot deel met respect voor de natuur en steeds vaker biologisch of biodynamisch werkt. Deze mensen zijn trots op hun land en hun wijnen en delen dat graag met jou.
Je vindt bij ons overnachtingsplekken voor jouw droomwijnreis!

Wijngebied Zuid Rhône

Ten zuiden van Montelimar begint het zuidelijke deel van de Rhône tot ongeveer aan Avignon met de Ventoux en Luberon. Het is hier niet zo duidelijk een dal als in het noorden want het landschap is hier eerder glooiend. Het klimaat is hier veel warmer en de dorpjes doen al veel Provençaalser aan. Châteauneuf-du-Pape geniet de grootste bekendheid vanwege de warmbloedige en krachtige wijnen van hoog niveau die hier vandaan komen en van het fenomeen in de wijngaard: grote, ronde keien die ’s nachts de warmte vasthouden en indirect bijdragen aan het gecorseerde karakter van de wijn. Enkele andere interessante appellations zijn: (voor de rosé), Gigondas, Vacqueras en Rasteau voor rood en Beaumes de Venise, bekend door haar weelderige zoete wijn. De gelijknamige dorpen zijn dorpen die hun oorspronkelijk karakter hebben behouden met pittoreske straatjes en pleintjes waar de tijd soms even lijkt stil te hebben gestaan. Met de pieken van de ‘Dentelles de Montmirail’ op de achtergrond en dan weer de Mont Ventoux is het leven hier prachtig. Wij krijgen er nooit genoeg van om hier wijn te proeven en rond te kijken in de wijndorpjes en de leuke steden als Vaison-la-Romaine en Avignon.
Kun je niet kiezen tussen onze Rhône-wijnreizen dan maken we graag een rondreis voor jou zodat je je wijnkennis kunt vergroten.

Het reisaanbod...

Houd CTRL of CMD ⌘ ingedrukt om de kaart te kunnen besturen.
©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers