Zoek op land, regio of reis

×

Niederosterreich...

Niederösterreich

Niederösterreich is het grootste wijngebied van Oostenrijk voor Qualitätswein. Het ligt in het noordoosten van Oostenrijk en grenst aan Tsjechië en Slowakije en ligt rondom Wenen. Het kent 8 wijngebieden waarvan de Wachau en het Kamptal in onze wijnreizen voorkomen. Het heeft een divers landschap met bergen, heuvels, prachtige kloven, het rivierenlandschap van de Donau uitgestrekte bossen, velden en wijngaarden. De keuken is even divers als de regio en gebaseerd op de producten van het land: asperges, pompoenen, abrikozen, granen (waar whisky van gemaakt wordt), maanzaad (waar de lekkerste maanzaadcake of noedels van gemaakt wordt) en zodra het wildseizoen is aangebroken zie je de heerlijkste wildgerechten op de kaart staan met wild dat direct van de jagers komt.
In de twee wijngebieden Wachau en Kamptal is de grüner veltliner de favoriete druif! Maar weet je dat er ook rode wijn gemaakt wordt? Van de zweigelt druif die verschillende gezichten kan hebben, van jong en fruitig tot sappig met een lekkere ‘bite’.

Het wijngebied Kamptal

Het wijngebied Kamptal is genoemd naar een zijrivier van de Donau, de Kamp. Het ligt ten noorden van de stad Krems en de Donau. Kamptal is veel minder bekend dan de Wachau maar er komen zeker net zo mooie wijnen vandaan. Veel topwijnen komen van de wijngaard ‘Heiligenstein’ , hier bestaat de bodem uit bijzonder zandsteen en dat zorgt voor unieke wijnen. Net als in de Wachau worden voor de witte wijn de grüner veltliner en riesling het meest gebruikt.

Wijnvakantie in de Wachau

Ontdek de mooie wijnen van de Wachau wanneer het jou uitkomt en wij zorgen voor een mooie overnachting tussen de wijngaarden.
Een wijnreis combineren met een stedentrip naar Wenen is ook een prima idee!

Wijnvakantie in Kamptal

Leuke wijndorpen zijn hier Gobelsburg (met een fantastisch slot), Strass, Zöbing en de wijnhoofdstad Langenlois met een modern wijnmuseum en vinotheek.
Wist je dat je het Kamptal goed kunt combineren met een stedentrip naar Wenen?

Het wijngebied Wachau

De Wachau is misschien wel het mooiste wijngebied van Oostenrijk. Het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De terrasvormige wijngaarden liggen op de steile hellingen op de noordelijke oever van de Donau, afgewisseld door pittoreske dorpjes met hun barokke gebouwen. Neem een kijkje in de wijndorpen als Spitz, Melk, Arnsdorf, Weissenkirchen, Dürnstein en Krems en geniet van de ‘gemütlichkeit’, de schitterende kastelen, abdijen en barokke woonhuizen.

De wijnen van de Wachau

In de Wachau komt de druif grüner veltliner het meeste voor gevolgd door de riesling. Deze laatste zie je op de hoger gelegen terrassen en de grüner veltliner houdt meer van de lager gelegen wijngaarden. De Wachau kent een eigen kwaliteitssysteem die ze als volgt aanduiden: Steinfeder, voor lichte witte wijnen met maximaal 11,5% alcohol, Federspiel heeft een alcoholpercentage tussen de 11,5 en 12,5% en smaragd is de stevigste wijn met minimaal 12,5% alcohol.

Het reisaanbod...

Houd CTRL of CMD ⌘ ingedrukt om de kaart te kunnen besturen.
©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers