Zoek op land, regio of reis

×

Loire...

Het uitgestrekte wijngebied de Loire

De Loirevallei is een van de grootste en meest uitgestrekte wijngebieden van Frankrijk, van oost naar west van de Sancerre tot aan Muscadet.

Sancerre en Menetou-Salon en kleinere appellations

Voor wijnliefhebbers begint de Loire met de wijnen uit Sancerre en Menetou-Salon, de witte wijnen zijn het meest bekend maar de rode zijn interessant en in de zomer, licht gekoeld, heel aangenaam. De witte wijnen combineren uitstekend met de ‘Grottin de Chavignol’, een pikant geitenkaasje gemaakt van hele verse rauwe geitenmelk. Vervolgens tref je allerlei kleinere appellations als Valençay, Cheverny, Jasnières.

Touraine, centraal in de Loirevallei met de stad Tours

En dan krijg je de Touraine midden in de Loirevallei, bij de sfeervolle stad Tours. Dit gebied kent sprookjesachtige kastelen met sierlijke tuinen en imposante kastelen die hoog boven de steden uitsteken. Een vakantiebestemming bij uitstek! In de wijndorpen Vouvray en Montlouis wordt alleen witte wijn gemaakt van de chenin blanc druif maar even verderop in Chinon en Bourgeuil alleen rood van de cabernet franc. Chinon is ook een prachtig stadje en torent boven de rivier uit. Je vindt er een prachtig kasteel, een historisch centrum met mooie vakwerkhuizen, pittoreske straatjes en een gezellige plein met leuke restaurants.

Anjou, Saumur en het kasteel van Saumur

Aansluitend kom je in het zacht golvende landschap van de Anjou: Saumur waar de bekende Anjou en Saumur wijnen vandaan komen en wijnen van verwante appellations als Bonnezaux, Quarts de Chaume en Savennières. Saumur is een mooie, oude stad die tegen een grote kalkrots aan ligt. Het wordt wel het Reims of Epernay van de Loire genoemd omdat hier al sinds eeuwen mousserende wijnen worden geproduceerd.

Muscadet staat weer op de kaart en Nantes is modern en verrassend

Het meest westelijk is de Muscadet en de ontzettend leuke stad Nantes, bruisend, modern, creatief en verrassend.
Na jaren van vergetelheid is Muscadet gelukkig weer terug op de kaart. Het is een van Frankrijks klassieke witte wijnen die staat voor zee, zon en zuiverheid. Een nieuwe generatie wijnboeren is opgestaan en zorgt voor mooie kwalitatieve wijnen die het uitstekend doen in combinatie met puur bereide mosselen of een plateau oesters.

Bereikbaarheid Loire streek, Frankrijk

Het wijngebied de Loire streek ligt op een ideale rijafstand vanuit Nederland en België, na een koffiestop en een korte lunchbreak heb je de bestemming binnen een mum van tijd bereikt. Vanaf Utrecht is het gemiddeld 700 kilometer rijden.

Rijafstand en reisduur naar de Loire streek:
Utrecht – Sancerre circa 675 km en 6,25 uur
Utrecht – Tours circa 700 km en 6,5 uur
Utrecht - Chinon circa 750 km en 7,25 uur

Het reisaanbod...

©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers