Zoek op land, regio of reis

×

Sicilië...

Sicilië

De oorsprong van Italiaanse wijnbouw ligt op Sicilië. Het waren de oude Grieken die de eerste wijnranken hebben aangeplant. Sicilië is het grootste wijngebied van Italië, jaarlijks goed voor circa 6 miljoen hectoliter wijn. Schimmels en ziekten komen door de juiste klimatologische ligging nauwelijks voor, hierdoor is het eiland ideaal voor biologische wijnbouw. Het mediterrane klimaat, diversiteit van bodems en de hoogteverschillen zorgt voor een mooi assortiment van witte- en rode wijnen. De druiven groeien bijna overal op het eiland. Sicilië heeft in totaal 23 DOC's en één DOCG. De Siciliaanse wijnen zijn terug van weg geweest en zeer hip op het moment. Eind jaren ’90 stond Sicilië bekend om zijn massaproductie, door modernisering hebben ze het roer volledig omgegooid en staat kwaliteit boven kwantiteit!

Marsala

Een van de bekendste Siciliaanse wijnen is Marsala, een versterkte wijn die gemaakt wordt aan de westkant van het eiland in de omgeving van het stadje Marsala. Het is een mix van diverse druivensoorten en wordt geproduceerd volgens de Solera-methode, gedurende het productieproces wordt oudere wijn aangevuld met jonge wijn. De wijn wordt aangeboden in drie varianten van droog tot zoet genaamd Oro, Ambra en Rubino.

DOC Etna

Een wijngebied waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kunt. De wijnranken gelegen op de hellingen rondom de vulkaan. Etna wijnen zijn op het moment zeer trendy. De combinatie van zeer oude wijngaarden, de vulkanische bodem en op hoogte gelegen wijnranken zorgen voor een hoog kwalitatief eindresultaat. De hoogte en de verkoeling van de lava bodems zorgen ervoor dat de rode wijn- gemaakt van de Nerello Mascalese druif vergeleken wordt met de Bourgondische Pinot Noir of Noord-Italiaanse Barolo, als dat geen compliment is! Naast de rode wijn worden hier ook de witte wijn van de inheemse Carricante druif geproduceerd. De druif zorgt voor een volle witte wijn met minerale en frisse tonen. Onze tip: neem een fles mee in de koffer, door de minerale tonen komen de fijne vakantieherinneringen van de Etna na thuiskomst bij het consumeren van de wijn in één keer weer naar boven!

Overige inheemse Siciliaanse druivensoorten

De belangrijkste rode druif van Sicilië is de Nero d’Avola. Deze Italiaanse inheemse druivensoort is vernoemd naar het stadje Avola, nabij Syracuse, gelegen in het zuidoosten van Sicilië. Daarnaast is de Frappato een blauwe Italiaanse druif die vaak toegevoegd aan de Nero d’Avola. Een perfecte combinatie voor de robijnrode wijn met zijn fruitige smaak en kruidige tonen, een explosie van smaak om maar in de Siciliaanse termen te blijven!

Het reisaanbod...

©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers