Zoek op land, regio of reis

×

Languedoc...

Het wijngebied Languedoc-Roussillon

Het wijngebied Languedoc-Roussillon is dusdanig groot, van de Spaanse grens tot aan de Rhône, waardoor de gebruikte druivenrassen ook erg divers zijn en er allerlei stijlen wijn gemaakt wordt: droge rode, witte en mousserende wijnen en ook mooie witte en rode ‘Vin Doux Naturel’. Onze speciale aandacht gaat uit naar de combinatie van oesters en ‘Picpoul de Pinet’ bij het ‘Lac de Thau’ of de Nederlandse wijnmaakster in de Corbières, zij vertelt je alles over hun manier van wijnmaken, in je eigen taal, en de zoete afsluiter in Banyuls.’ Hier staan de wijnstokken op terrasvormige heuvels van Les Albères met uitzicht op de Middellandse Zee. Een plaatje! Naast de wijnen heeft dit wijngebied een mediterraan klimaat waardoor het een vakantiebestemming bij uitstek is: zon, charmante dorpjes, fantastisch eten en lekkere betaalbare wijnen. Wij zorgen voor de leukste adresjes! Qua overnachtingen maar ook voor bijzondere ontmoetingen met wijnboeren met een verhaal, soms biologisch, soms bio-dynamisch en altijd een wijnmaker met passie.

Het wijngebied Cahors

Het wijngebied Cahors ligt rondom de gelijknamige, eeuwenoude stad aan de oevers van de Lot. Er wordt uitsluitend rode wijn geproduceerd van de malbec-druif. Dieprode, krachtige wijn die wel ‘vin noir’ of ‘black wine’ genoemd werd. In de 18e eeuw waren de wijnen uit Cahors wereldberoemd en via de rivier de Lot werden de vaten wijn de gehele wereld over verscheept. Daar kwam een einde aan door de druifluis die in de 19e eeuw de Europese wijngaarden vernietigden. Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn de wijngaarden er weer bovenop gekomen en maakten de wijnboeren weer zwarte wijn die veelal nogal wrang, schraal en te tannineus smaakte. Inmiddels maken de wijnboeren een moderne ‘back to black’ wijn, nog steeds zwartrood met aroma’s van bramen, zwarte bessen en zachte tannines (door de toevoeging van de druif Merlot). Het stadje Cahors is rijk aan historische monumenten, kleine steegjes, prachtige tuinen, veel winkels, terrassen en restaurants waar je soms bij de ‘producteur’ kunt genieten van zijn lokale specialiteiten. Nieuwsgierig naar onze wijnreis? We verklappen je vast dat je naar twee familiewijndomeinen gaat en we raden je aan om er voor te zorgen dat je een lege achterbak hebt zodat je alle aanwinsten mee naar huis kunt nemen.

Het wijngebied Cevennen (Les Cévennes)

De Cevennen (Les Cévennes) is gelegen in de Languedoc en een relatief nieuwe regio in de wijnwereld. Dat maakt het des te interessanter om te ontdekken! Nog niet heel lang geleden heeft de Cevennen een beschermde oorsprong benaming (IGP) gekregen. Veel druivensoorten zijn toegestaan voor de IGP-wijnen, de klassieke druiven zoals Syrah, Grenache en Carignan worden het meeste verbouwd, vaak gemixt met Merlot of Cabernet Sauvignon. Naast de bodem (klei, kalksteen en zandsteen) heeft ook het mediterrane klimaat een grote invloed op de wijn.

Het reisaanbod...

©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers