Zoek op land, regio of reis

×

Bordeaux...

Het wijngebied Bordeaux

Bordeaux is ’s werelds beroemdste wijnstreek en het grootste wijnproductiegebied van kwaliteitswijnen. Het wijngebied Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk en globaal gezegd rondom de stad Bordeaux. Wijnliefhebbers halen hier hun hart op want wijn vormt het levensbloed van dit gebied. Bordeaux telt meer Grand Cru’s dan welke streek ook! Legendarische wijnen als Château Mouton-Rothschild, Château Margaux, Château Cheval Blanc en de edelzoete Château d’Yquem komen hier vandaan.

Bordeaux is meer dan alleen maar grote namen. Het telt duizenden “petits Châteaux” die hele kwalitatieve wijnen maken tegen aantrekkelijker prijzen. De Châteaux vormen een indrukwekkend onderdeel van het landschap. In Bordeaux spreken ze over de ‘rive gauche’en de ‘rive droite’ respectievelijk de linkeroever en rechteroever van de rivieren de Gironde en Garonne. We hebben de leukste overnachtingsadressen, grote beroemde wijnhuizen maar ook de kleine Châteaux voor je geselecteerd zodat elke reis naar Bordeaux een bijzondere ervaring wordt.

Linkeroever van de Bordeaux wijnstreek - Rive gauche

Op de linkeroever vind je de wijngaarden van Médoc, Haut-Médoc, Graves en Sauternes. De bodem van de Haut-Médoc bestaat voornamelijk uit kiezels. De prestigieuze wijnen uit dit gebied worden gedomineerd door de Cabernet Sauvignon, vaak een blend met Merlot en eventueel aangevuld met Cabernet Franc en Petit Verdot.

Rechteroever van de Bordeaux wijnstreek - Rive droite

Tot de rechteroever behoren de wijngebieden van Saint-Émilion, Pomerol, Fronsac, Côtes de Bourg en Blaye. Doordat de bodem in de rechteroever overwegend bestaat uit klei en zand overheerst hier de Merlot druif. De meeste wijnen uit de rechteroever bestaan uit de combinatie Merlot en Cabernet Franc.

Entre-Deux-Mers van de Bordeaux wijnstreek

Tussen de rivieren de Dordogne en Garonne ligt het wijngebied Entre-Deux-Mers waar veel Bordeaux en Bordeaux Supérieur wijnen vandaan komen. Voor de witte wijnen afkomstig uit dit gebied mag echter alleen de benaming Entre-Deux-Mer gebruikt worden. De Sauvignon Blanc en de Sémillon zijn de dominante druiven voor de witte wijnen uit Entre-Deux-Mer.

Combineer de wijnchâteaux met een stedentrip Bordeaux

Als je het wijngebied wilt verkennen doe je er goed aan om het te combineren met de wijnstad Bordeaux. Maak je stedentrip compleet, er is zoveel te zien en te doen: mooie winkels, fijne restaurants en overal wijn, want Bordeaux en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ga voor je bezoek aan de wijnkastelen langs bij het museum La Cité du Vin, dit is een interactief museum waar je alles meekrijgt over de historie van Bordeaux, de oorsprong van de wijnregio, het vinificatie proces, maak kennis met de vele aroma’s wat een wijn kan bieden en sluit het bezoek af met een proeverij op de bovenste etage, waar je een fenomenaal uitzicht hebt over de stad Bordeaux, een aanrader!

Het reisaanbod...

©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers