Zoek op land, regio of reis

×

Jura...

Het wijngebied Jura, haar druiven en het verschil met Bourgogne

De Jura is zeker niet het bekendste wijngebied van Frankrijk. Maar wel heel interessant. Het wijngebied Jura ligt tussen de Bourgogne en Zwitserland en is een bergachtig wijngebied met vrijwel uitsluitend kleine wijngaarden. Je vindt hier de typische Jura druiven savagnin blanc, de rode poulsard en trousseau. Verder vindt je hier, net als in de Bourgogne, de pinot noir en chardonnay maar die geven door het verschil in de bodem hele andere wijn.

Biologische wijnen, Vin Jaune en Vin de Paille

Liefhebbers van biologische wijnen en natuurwijnen zijn gek op dit wijngebied. Een van de opmerkelijkste wijnen is de Vin Jaune , een sherry-achtige wijn, diepgeel van kleur met een rijpe, iets rokerige geur van amandelen en noten. Een andere bijzondere wijn is de Vin de Paille, een diepgouden stro-wijn heerlijk bij het dessert.

Middeleeuwse wijndorpen en goed te combineren met de Savoie

Château-Châlon is de bakermat van de wijnen uit de Jura. Het is een schattig middeleeuws bergdorpje met een mooi historisch centrum met kleine straatjes en pleintjes. Het dorp ademt overal wijn uit. Andere leuke wijndorpen zijn Baume-les-Messieurs, Arlay en Arbois. Combineer de Jura met een wijnreis naar de Savoie en je doet een schat aan wijnkennis op en ontdekt een grote variëteit aan druiven waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt.

Bereikbaarheid wijngebied Jura

Het wijngebied Jura bevindt zich op een goede rijafstand van Nederland en België, met een gemiddelde afstand van 775 kilometer vanaf Utrecht is het prima om binnen een dag aan te rijden. Voor het wijngebied Jura rijd je deels over tolwegen.

Rijafstand en reisduur naar Jura
Utrecht – L'Étoile circa 785 kilometer en 7,75 uur
Utrecht – Arbois circa 745 kilometer en 8 uur

Het reisaanbod...

©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers