Zoek op land, regio of reis

×

Luxemburg...

Het mooie Luxemburg

Luxemburg is een van de kleinste landen van Europa en grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. De natuur in Luxemburg is aantrekkelijk, met een bosrijk en heuvelachtig landschap, tal van beekjes en rivieren, het prachtige stuwmeer bij Esch-sur-Sûre en prachtige wijngaarden op de westelijke oever van de rivier de Moselle. Luxemburgers houden van eten en drinken en hun wijnen worden dan ook weinig geëxporteerd en vooral in Luxemburg zelf gedronken. Er zijn veel restaurants in Luxemburg, van traditioneel tot verfijnd in de sterrenrestaurants. Klassieke gerechten zijn de ‘Friture de la Moselle’ (gefrituurde zoetwatervisjes), ’Judd mat Gaardebounen’ (gerecht met varkensvlees en tuinbonen), ‘Huesenziwwi’ (stoofpot met haas, groenten en paddenstoelen) en hammen, worsten en patés die net als in Frankrijk ‘Charcuterie’ genoemd worden. Verder staat Luxemburg bekend om de forellen, snoekbaarzen en paling! Ze prijken op allerlei manieren op de menukaarten.
En bij al deze gerechten matchen de Luxemburgse wijnen voortreffelijk ‘what grows together, goes together’. Proef zelf maar!

Een wijnreis of culinaire reis dicht bij huis, ideaal voor een weekendje weg! Zowel in Nederland, België en Luxemburg kun je absoluut je culinaire hart ophalen op authentieke plekjes en met producten die zo van het land komen. De wijnen worden steeds beter en zullen je zeker verrassen.

Luxemburg als wijnland

Het wijngebied Moselle ligt, zoals de naam al doet vermoeden, langs de rivier de Moezel (Moselle) tussen Wasserbillig en Schengen. De wijngaarden liggen op de hellingen op de westelijke oever. Evenals de sfeervolle wijndorpjes Remich, Grevenmacher, Machtum en Stadtbredimus. Het is hier heerlijk wandelen tussen het groen of door de steegjes en straatjes waar terrassen uitnodigend op je wachten. Bijna alle wijnen die in Luxemburg gemaakt worden zijn witte wijnen. De enige blauwe druif die je hier terug vindt is de pinot noir die voor de Crémant gebruikt wordt en sinds kort ook voor rode wijn, met een knipoog naar de Bourgogne. De meest aangeplante druif is de rivaner (Luxemburgse naam voor müller-thurgau) en daarna de auxxerrois, riesling, pinot blanc en pinot gris. Net als in de Elzas worden de wijnen naar hun druif genoemd. Luxemburgse wijnen hebben frisheid en rondeur en wijnen van superieure kwaliteit herken je aan de vermelding van ‘Vin de Charte’, ‘Grand Premier Cru’ of ‘Premier Cru’. Proef de verschillen tussen de Luxemburgse en de Duitse Moselle/Mosel en je gaat jouw favoriete wijnstijl ontdekken!

Het reisaanbod...

Houd CTRL of CMD ⌘ ingedrukt om de kaart te kunnen besturen.
©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers