Zoek op land, regio of reis

×

Centre Val de Loire...

Loire

De Loirestreek ligt in het mid-westen van Frankrijk en bestaat eigenlijk uit de regio Pays-de-la-Loire (westkust) en de regio Centre-Val-de-Loire (midden Frankrijk). Om het simpel te houden hebben wij deze twee samengevoegd omdat we het in de wijnwereld als één wijnstreek beschouwen. De rivier de Loire, met zijn ruim 1000 km, ontspringt in het Massif Central en komt bij Sancerre in deze wijnstreek en mondt via Muscadet en Nantes uit in de Atlantische Oceaan. Het is een idyllische regio met glooiende heuvels, malse weiden, velden vol bloemen, mooie dorpen, oude stadjes en indrukwekkende kastelen. Het land waar vroeger de koningen en de adel van Frankrijk hun buitenverblijven hadden. De steden als Tours, Nantes, Saumur, Amboise en Chinon zijn rijk aan geschiedenis en, samen met de aantrekkelijke wijndorpjes, hebben ze je veel te bieden. Het is een ontzettend vruchtbare streek waar behalve wijnen ook vruchten, (geiten)kazen, noten en diverse groenten vandaan komen. Enkele andere regionale specialiteiten zijn de zoetwatervissen met botersaus, rillettes du Mans, cul de veau à l’Angevine en aan de kust prijken de schaal- en schelpdieren hoog op het menu.
In de Loirestreek worden vrijwel alle wijnstijlen gemaakt: stil, mousserend, droog, zoet, rood, wit en rosé. Wist je dat ze na Champagne de grootste producent van mousserende wijnen zijn?

Het wijngebied Loire

Voor wijnliefhebbers begint de Loire met de wijnen uit Sancerre en Menetou-Salon, de witte wijnen zijn het meest bekend maar de rode zijn interessant en in de zomer, licht gekoeld, heel aangenaam. De witte wijnen combineren uitstekend met de ‘Grottin de Chavignol’, een pikant geitenkaasje gemaakt van hele verse rauwe geitenmelk. Vervolgens tref je allerlei kleinere appellations als Valen,cay, Cheverny, Jasnières. En dan krijg je de Touraine midden in de Loirevallei, bij de sfeervolle stad Tours. Dit gebied kent sprookjesachtige kastelen met sierlijke tuinen en imposante kastelen die hoog boven de steden uitsteken. Een vakantiebestemming bij uitstek! In de wijndorpen Vouvray en Montlouis wordt alleen witte wijn gemaakt van de chenin blanc druif maar even verderop in Chinon en Bourgeuil alleen rood van de cabernet franc. Chinon is ook een prachtig stadje en torent boven de rivier uit. Je vindt er een prachtig kasteel, een historisch centrum met mooie vakwerkhuizen, pittoreske straatjes en een gezellige plein met leuke restaurants. Aansluitend kom je in het zacht golvende landschap van de Anjou: Saumur waar de bekende Anjou en Saumur wijnen vandaan komen en wijnen van verwante appellations als Bonnezaux, Quarts de Chaume en Savennières. Saumur is een mooie, oude stad die tegen een grote kalkrots aan ligt. Het wordt wel het Reims of Epernay van de Loire genoemd omdat hier al sinds eeuwen mousserende wijnen worden geproduceerd. Je eindigt in de Muscadet en in de ontzettend leuke stad Nantes, bruisend, modern, creatief en verrassend.
Tijdens de Loirereizen ontdek je bijzondere smaaksensaties.

Het reisaanbod...

Houd CTRL of CMD ⌘ ingedrukt om de kaart te kunnen besturen.
©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers