Zoek op land, regio of reis

×

Bourgogne-Franche-Comte...

Bourgogne – Franche-Comté

De regio Bourgogne – Franche-Comté ligt in het oosten van Frankrijk en is een veelzijdige regio met hele uiteenlopende landschappen. Van prachtige heuvels met wijnstokken, tot aan indrukwekkende bergen. Naast al dit natuurschoon vind je ook nog eens indrukwekkend bouwkundig erfgoed in onder andere de volgende steden: Dijon, met haar prachtige ‘Palais des Ducs’; Beaune, met het indrukwekkende ‘Hospice de Beaune’; Vézelay, met haar schitterende ‘Basilique’; Besançon met haar ‘Citadelle’ et cetera. Maar de regio staat het meest bekend om haar wijnen en gastronomie! Je vindt er de mooiste wijnen en de lekkerste producten als zwarte bessen, ‘boeuf bourguignon’, mosterd, truffels, escargots, Epoisses ( heerlijke roodschimmelkaas), het Bresse-gevogelte, de beroemde Comté-kaas, Morteau-worst en ga zo maar door.
Het meest bekende wijngebied in deze regio is de Bourgogne. Hier worden rode en witte wijnen gemaakt die tot de absolute wereldtop horen! We kennen ze allemaal: La Romanée, Le Clos Vougeot, Le Chambertin, Le Montrachet en noem maar op. Wijnen die we – helaas – niet elke dag kunnen drinken. Als echte Bourgogneliefhebbers hebben we in de loop der jaren een aantal favoriete adresjes voor je verzameld waar je mooie Bourgognes koopt voor een redelijke prijs.
Het Jura-wijngebied in de Franche-Comté is veel minder bekend maar is wel een van de oudste wijngebieden in Frankrijk. De Jura kent behalve heerlijke wijnen, ook vele speciale wijnen die je, zeker als wijnliefhebber, eens wilt proeven. Je maakt kennis met lokale wijnboeren die je hierover alles zullen vertellen.

Het wijngebied Jura

De Jura is zeker niet het bekendste wijngebied van Frankrijk. Maar wel een heel interessante. Het wijngebied Jura ligt tussen de Bourgogne en Zwitserland en is een bergachtig wijngebied met vrijwel uitsluitend kleine wijngaarden. Je vindt hier de typische Jura druiven savagnin blanc, de rode poulsard en trousseau. Verder vindt je hier, net als in de Bourgogne, de pinot noir en chardonnay maar die geven door het verschil in de bodem hele andere wijn. Liefhebbers van biologische wijnen en natuurwijnen zijn gek op dit wijngebied. Een van de opmerkelijkste wijnen is de Vin Jaune , een sherry-achtige wijn, diepgeel van kleur met een rijpe, iets rokerige geur van amandelen en noten. Een andere bijzondere wijn is de Vin de Paille, een diepgouden stro-wijn heerlijk bij het dessert. Château-Châlon is de bakermat van de wijnen uit de Jura. Het is een schattig middeleeuws bergdorpje met een mooi historisch centrum met kleine straatjes en pleintjes. Het dorp ademt overal wijn uit. Andere leuke wijndorpen zijn Baume-les-Messieurs, Arlay en Arbois.
Combineer de Jura met een wijnreis naar de Savoie en je doet een schat aan wijnkennis op en ontdekt een grote variëteit aan druiven waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt.

Het wijngebied Bourgogne

Na Bordeaux is Bourgogne het beroemdste Franse wijngebied terwijl het wijngebied maar een tiende van Bordeaux beslaat. Er worden echter mooie, elegante wijnen met grootse namen gemaakt: La Romanée, La Romanée-Conti, Le Chambertin, Le Montrachet, Pommard, Volnay. Het ligt in het noordoosten van Frankrijk en is verdeeld in 5 wijngebieden: Chablis, Côte-d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais. Beaujolais is de vreemde eend in de bijt. Hier wordt de rode wijn van de gamay-druif gemaakt terwijl in de rest van de Bourgogne de wijn van de pinot-noir druif wordt gemaakt en de witte wijn van chardonnay. Dit lijkt simpel, maar door de enorme versnippering van het wijngaardbezit smaken de wijnen heel verschillend. Dit ontdek je als je al proevend van noord naar zuid gaat. Proef de chardonnay in Chablis en vergelijk deze met de chardonnay in bijvoorbeeld Meursault. Rij de prachtige Grands Crus-route langs en door de pittoreske wijndorpen, de mooiste wijngaarden en stop af en toe in een wijndorpje als Gevrey-Chambertin om bij de plaatselijke ‘bar a vin’ een glaasje te drinken. Vergeet het wijnstadje Beaune niet met op zaterdagochtend een fantastische markt, bourgondische restaurants en natuurlijk gerenommeerde wijnhuizen. Verder naar het zuiden kom je in het meer betaalbare deel van de Bourgogne, geen Grands Crus maar wel mooie wijnen. Op de terugreis is een stop in de Bourgondische stad Dijon aan te raden, wat een sfeer, wijn, gastronomie en cultuur!
Onze ontdekkingen in de Bourgogne zijn ware pareltjes die je zelf niet gauw tegenkomt.

Het reisaanbod...

Houd CTRL of CMD ⌘ ingedrukt om de kaart te kunnen besturen.
©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers