De regio Catalonië ligt tussen Frankrijk en Valenciana in het noordoosten van Spanje, aan de Middellandse zee. Het heeft een ontzettend gevarieerd landschap met bergen, lange kusten met prachtige stranden, valleien, natuurparken, heuvelachtige wijngebieden, veel cultuur en historie. Barcelona is de hoofdstad maar ook de steden Gerona en Tarragona zijn aantrekkelijke steden om te ontdekken. De keuken van Catalonië bestaat uit veel traditionele streekgerechten: ‘pan con tomate’ (brood dat ingewreven wordt met knoflook en tomaat en besprenkeld met olijfolie), ’calçots’ (lente-ui dat op de barbecue geroosterd wordt), ’fideuas’ (vis paella maar in plaats van rijst gebroken vermicelli), ‘escudella’ (stoofpot vol vlees en groenten) en het allerlekkerste nagerecht ‘mel i mato’ (geitenkaas met honing).
Wist je dat er 11 wijngebieden in Catalonië zijn? Maar er is geen sprake van 1 bodemtype en het klimaat kan heel erg verschillen waardoor de wijnen heel uiteenlopend zijn. Van wit, rosé en rood, naar mousserend en versterkt. Van eenvoudige wijn tot hoog kwalitatieve wijn.
Penedès ligt tussen Barcelona en Tarragona en is met name bekend door de cava, de Spaanse mousserende wijn die gemaakt wordt van autochtone druiven als xarel.lo en parellada. Tegenwoordig zijn er een aantal cava-producenten die hun cava geen cava meer noemen maar ‘corpinnat’. Dit staat voor een hogere kwaliteit en zij behoren tot de top categorie mousserende wijnen. Maar Penedès is meer dan mousserend. Door meerdere dynamische wijnmakers, met onder andere Miquel Torres, werden er naaste de inheemse druivenrassen ook Franse druivenrassen geplant en werd er volop ge-experimenteerd. En niet zonder succes want momenteel worden er zeer goede, karaktervolle wijnen gemaakt, zowel wit als rood. De wijnhoofdstad is Vilafranca del Penedès, een middeleeuws stadje met gezellige straten, pleinen, terrassen en restaurants.
Combineer je wijnreis Penedès met Priorat en Costers del Segre en – heb je tijd – blijf dan ook nog twee nachtjes in Barcelona! Top genieten.
Costers del Segre, dat letterlijk de ‘oevers van de Segre’ betekent, dankt zijn naam aan de rivier de Segre, die het water uit de Pyreneeën afvoert. Het wijngebied – of liever gezegd de wijngebieden – liggen rondom de stad Lleida, zo’n 160 km ten westen van de luchthaven van Barcelona. Het gebied bestaat uit een aantal losliggende wijngebieden op diverse hoogten, afgewisseld door fraaie landschappen en rotsachtige formaties. Spectaculair om te zien. Voor velen onbekend maar wij volgen het al jaren omdat de wijnen zo verrassend goed zijn. Wij ontdekten hier een Nederlandse wijnmaker, die met 100% biologische druiven werkt en de wijnen worden gemaakt met minimale tussenkomst en dat proef je! Raimat is het meest bekende en het grootste wijnhuis dat er voor gezorgd heeft dat Costers del Segre op de internationale kaart kwam.
Onze ontdekkingen in de Costers del Segre zijn pareltjes die je zelf niet gauw tegenkomt.
Het spannendste wijngebied van Catalonië is de Priorat. Het ligt ingeklemd tussen ruige bergketens en veel van de wijngaarden staan tussen 250 – 900 meter hoogte op terrassen op de steile hellingen. De nieuwe generatie wijnmakers planten de garnacha druif op steile heuvels zodat de wortels hard moeten werken. Het gevolg is dat het sap van de druif zeer rijk is dat proef je weer terug in de wijn. Er komen een aantal topwijnen uit deze wijnstreek en wat ons betreft hoort de Priorat tot een van Spanjes beste wijnstreken. Er is een prachtige wijnroute die je kunt rijden, je komt langs leuke dorpjes, ziet kapelletjes, geniet van de vergezichten en bovenal proef je heerlijke wijn. In het wijndorp Gratallops staat alles in het teken van wijn, wijngaarden en wijnmaken.
Wij zorgen voor de mooiste adressen! Voor je overnachting, maar natuurlijk ook voor bijzondere ontmoetingen met wijnmakers die je alles over hun passie zullen vertellen.
Spanje | | 3 nacht(en) of langer
Spanje | | 3 nacht(en) of langer
Spanje | | 7 nacht(en) of langer