Zoek op land, regio of reis

×

Auvergne-Rhone-Alpes...

Rhône – Alpes – Auvergne

Deze regio ligt in het zuidoosten van Frankrijk met Lyon als hoofdstad van de regio. Het is een enorme regio en qua wijn zijn de Rhône en de Alpen het meest interessant. De Rhône – Alpen is een hele afwisselende streek waar natuurlijke schoonheid de boventoon voert. Niet alleen is de natuur hier aantrekkelijk maar ook de cultuur, gastronomie en historie. Lyon is naast de hoofdstad ook de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Het is de stad van chef Paul Bocuse en er zijn maar liefst ongeveer 4500 restaurants van bistro, bouchon tot de meest gastronomische en moderne restaurants. Naast de gastronomie en de wijnen kent de regio talrijke specialiteiten: truffels, olijven, walnoten en bergspecialiteiten als fondue, raclette en tartiflette.
De belangrijkste wijngebieden zijn de Noord Rhône en Savoie.
In het noorden van de Rhône regeert de syrah-druif voor de rode wijnen en de beste viognier (witte druif) voorbeelden vind je hier in Condrieu en Château Grillet. Grote namen als Jaboulet en Chapoutier kom je hier vanzelf tegen maar voor de kleintjes heb je ons nodig.
De Savoie is een ’bergwijngebied’ en de wijn smaken eigenlijk zoals je je het voorstelt: puur, natuurlijk en zeker verrassend. Proef en beleef het avontuur van de kleine wijnboer.

Het wijngebied Savoie

Savoie ligt onder het meer van Genève tegen de Alpen aan. Het is bijna even groot als Bordeaux, maar de wijnproductie is nauwelijks twee procent van die in de Bordeaux. Toch is het een interessant wijngebied omdat er voornamelijk wijn gemaakt wordt van inheemse druiven. Ze maken meer wit dan rood, de witte van de druiven: jaquère, roussette, bergeron, gringet en chasselas. De rode wijn van de druif mondeuse en een beetje van de meer bekende gamay-druif. De wijngaarden liggen als een lappendeken over dit bergachtige gebied verspreid. Besneeuwde bergtoppen, prachtige meren, natuurparken en authentieke dorpjes vormen hier het decor. Chambéry is de hoofdstad en heeft een gezellig centrum met vele hofjes en smalle straatjes rondom een 14e eeuws kasteel en met een indrukwekkende ‘Fontaine des Élephants’.
Het leuke van de Savoie is dat je de ambachtelijke wijnmaker ontmoet met een uitgesproken visie en verhaal.

Het wijngebied Noord Rhône

De wijngaarden liggen globaal tussen de steden Vienne en Montelimar. Grote namen als Condrieu, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Hermitage komen uit deze streek. De wijngaarden liggen hier op steile hellingen op de oevers van de rivier de Rhône. De dorpjes zijn sober maar de vergezichten die je continu hebt over de wijngaarden en de rivier maken alles goed. En ben je liefhebber van krachtige rode en volle witte wijnen dan is deze wijnstreek vast je favoriet! Begin in Vienne, zo’n heerlijke Franse stad waar iedereen aan voorbij rijdt. Jaarlijks is er twee weken lang een jazzfestival in het antieke theater. Het draait vooral om jazz maar andere podia zijn soms ook gewijd aan andere muziekstijlen als folk, hip-hop, fusion en world. In het zuidelijke deel van de Noord Rhône vind je een mousserende wijn, Crémant de Die, op dezelfde manier gemaakt als champagne. Heel feestelijk en leuk geprijsd.
Kun je niet kiezen tussen onze Rhône-wijnreizen? Dan maken we graag een rondreis voor jou zodat je je wijnkennis kunt vergroten.

Het reisaanbod...

Houd CTRL of CMD ⌘ ingedrukt om de kaart te kunnen besturen.
©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers