KOKEN EN GENIETEN IN UMBRIË

Het decor van deze reis is de mooie Valle Umbra, een vruchtbare en waterrijke vallei omringd door een decor van groene heuvels bedekt met wijn- en olijfgaarden. In deze Umbrische  vallei liggen de kleine bekende middeleeuwse stadjes Assisi, Montefalco, Bevagna en Spello, maar ook de grotere steden Perugia en Spoleto, dat aan de voet van de  groen beboste Monteluco ligt.

Dag 1
Je overnacht aan het kabbelende riviertje de Clitunno, centraal tussen Trevi, Bevagna en Montefalco. Het boerenhuis uit de 18e eeuw wordt gerund door een vriendelijk echtpaar en is geheel verbouwd volgens de normen van eco-architectuur: het gebruik van natuurlijke en recyclede materialen en zonnepanelen voor de energie. Er zijn 6 appartementen van diverse afmetingen, een restaurant, tuin, zoutwaterzwembad en parkeergelegenheid.
In het restaurant worden heerlijke gerechten geserveerd, waarbij veelvuldig gebruikt gemaakt wordt van lokale producten zoals truffel, paddenstoelen, saffraan, kruiden, noten, honing  en  extra-vergine olijfolie.
Op de eerste dag kom je in de middag aan op je overnachtingsadres. Je kunt je even settelen in het appartement en lekker genieten in de tuin.
’s Avonds geniet je van het diner dat voor je gekookt wordt.

Dag 2
Na het ontbijt ga je inkopen doen voor de kookcursus bij een bioboerderij en slagerij waar je van alles over vlees en vleeswaren wordt uitgelegd, en je proeft deze lekkere vleeswaren ook. Hierna heb je de kookcursus, waarbij recepten uit de Umbrische keuken bereid worden (bijvoorbeeld ‘torta al testo’, ‘tagliatelle e gnocchi con pesto di ruciola’, filet, groententaartje en een dolce) en dan geniet je lekker van het lunch waarbij je de tijdens de cursus bereide gerechten proeft.
’s Middags heb je vrije tijd om de omgeving te verkennen. Een aanrader is het heuvelstadje Trevi, de hoofdstad van de olijfolie, of Bevagna, een stadje van Romeinse oorsprong met een middeleeuws uiterlijk, kunnen bezoeken.
’s Avonds kun je zelf een restaurant uitkiezen om te dineren. We geven je een paar tips mee.

Dag 3
Je kunt na het ontbijt relaxen in het zoutwaterzwembad, Spello en Assisi bezoeken of heb je zin om te gaan fietsen?
Als je wilt kun je een fietstocht maken door de landelijke omgeving, je kunt kiezen uit eenvoudig of gemiddelde zwaarte. De eenvoudige tocht (31 km) gaat eerst naar Santa Maria degli Angeli en dan naar Spello en de tocht van gemiddelde zwaarte (42 km) naar Assisi, Santa Maria degli Angeli en Spello.
Het stadje Spello is trots tegen de helling van Monte Subasio gebouwd. Het heeft haar middeleeuwse uiterlijk goed behouden en in het oude centrum tref je een wirwar van steegjes aan, die vrolijk opgefleurd zijn door vele bloembakken.
Assisi is een stadje waar geschiedenis, tradities en kunst in harmonie samengesmolten zijn. Je kunt er heerlijk ronddwalen door de suggestieve steegjes, trapstraatjes en over de pleintjes met vele terrasjes, die uitnodigen om er een lekkere Italiaanse ‘gelato’ te eten of een cappuccino te drinken. Er zijn veel bezienswaardigheden waaronder de basiliek van Franciscus. Je krijgt een route mee die u langs de belangrijkste monumenten van de stad voert.

’s Middags geniet je van een wijnproeverij bij een wijnhuis in het Assisi DOC gebied. Het is een echt Italiaans klein familiebedrijf dat ± 40 hectare wijngaarden bezit die uitgestrekt liggen op de zuidelijke hellingen van de Monte Subasio , in de nabijheid van de prachtige historische stad Assisi. Het wijnhuis dat de eeuwenoude familietraditie van het wijn maken voortzet was in 1997 de eerste producent in de regio van biologische wijnen met een Assisi DOC status, evenals dat men de eerste producent was van biologische olijfolie Extra Virgine. Vader Pietro heeft het vak van wijnmaken van zijn ouders geleerd en heeft zich hierna meer toegelegd op de productie van biologische wijnen. Na jaren van succesvol en met veel passie gewerkt te hebben geeft hij langzaam aan het stokje over aan de nieuwe generatie, waarbij zijn dochter AnnaLaura de passie en de vaardigheden heeft om de taak van wijnmaker van haar vader over te nemen. De wijnen worden geproduceerd van druiven enkel geoogst uit de eigen wijngaarden rond Assisi. De druiven worden handmatig geplukt in de wijngaarden die biologisch zijn bewerkt. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische gewas bestrijdingsmiddelen, geen gebruik van kunstmest en wordt er bewust wel gebruik gemaakt van de natuurlijke begroeiing in en om de wijngaarden. Dit alles met veel respect voor de natuur in zijn algemeenheid. Ook in de kelder wil men het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk vermijden door alleen te werken met moderne apparatuur.
Vanavond kun je zelf je restaurant uitkiezen of nogmaals dineren bij je overnachtingsadres.

Dag 4
Na deze heerlijke dagen is het na het ontbijt tijd om naar huis te gaan en de smaakvolle recepten thuis opnieuw te maken.

De ingrediënten:

  • Drie overnachtingen met ontbijt
  • Eén diner, exclusief wijn
  • Samen inkopen doen bij een bioboerderij en slager, een kookworkshop en aansluitend lunch, exclusief wijn
  • Wijnproeverij bij wijndomein in het Assisi D.o.c gebied
  • Routebeschrijving culturele wandeling in Assisi

Optioneel:

  • Fietsdagtoer (fietshuur en route) op dag 3. Fiets€ 15,- per persoon, e-bike € 35,- per persoon, ter plaatse te voldoen

 

De prijs van deze vierdaagse kookreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 495,- per persoon

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

  • Marie-Lou

    Ik wilde je nog even laten weten dat we ontzettende leuke dagen hebben gehad. Echt geweldig. Mooie accommodatie en vooral een hele hartelijke en ‘warme’ Italiaanse familie. We hebben ontzettend leuk met elkaar inkopen gedaan, gekookt en samen gegeten.
    En vooral ook van de regionale wijnen genoten.
    Complimenten voor dit culinaire pakket!
    Wellicht tot een volgende keer!

    Ps het fietsen is ook heel goed bevallen. We moesten wel even extra onze best doen voor de lokale ‘colletjes’…