Wijnrondreis Umbrië

WIJNRONDREIS IN UMBRIË

Het borrelt, het bruist en het gist in Umbrië! Natuurlijk is Umbrië uitstekend geschikt voor wijnbouw maar het is niet zo bekend bij Nederlanders. Vandaar deze wijnrondreis door de hele streek en schroom niet een paar flesjes voor thuis mee te nemen.

Dag 1
Op de dag van aankomst word je in de middag verwacht bij het sfeervolle hotel in Torgiano, zo’n 12 km ten zuiden van Perugia. Het hotel ligt in het oude centrum van de stad en is recent geheel gerestaureerd. De kamers zijn voorzien van al het moderne comfort zoals airco, satelliettelevisie, koelkastje en safe. Het zwembad biedt een fantastisch uitzicht over de wijngaard van Lungarotti. Voor de eerste avond hebben we een diner besproken in een dichtbij gelegen restaurant. Hier wordt een ‘menu degustazione’ aangeboden met een heerlijke wijn uit één van de wijngebieden van Umbrië.

Dag 2
Vandaag staat in het teken van Torgiano en Assisi.
Een van de bekendere wijngebieden in Umbria is Torgiano. Dit gebied was een van de eerste die in 1968 tot DOC zone benoemd werd, en in 1990 werd hier de DOCG voor de Torgiano Rosso Riserva aan toegevoegd. Giorgio Lungarotti heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van Torgiano als internationaal bekend wijngebied gehad. Hij specialiseerde het gemengd agrarische bedrijf van zijn ouders tot een modern wijn producerend bedrijf.
Je wordt om 11:00 uur in de wijnkelders van de Lungarotti’s verwacht. Het wijnbedrijf ligt net buiten Torgiano. Je krijgt een rondleiding door de wijnkelders en na afloop proef je 3 wijnen.
Als wijnliefhebber en -kenner kan eigenlijk een bezoek aan het wijnmuseum in Torgiano niet overgeslagen worden. Het wijnmuseum is ontstaan uit de privé collectie van Giorgio en zijn vrouw Maria Grazia Lungarotti. Zij hebben de collectie tentoongesteld in het 17e eeuwse palazzo Graziani-Baglioni. In het museum zijn voorwerpen te zien die betrekking hebben op de cultivatie, het maken en het nuttigen van wijn.
Het wijngebied in de heuvels rond Assisi is de laatste jaren kwalitatief enorm vooruit gegaan en het is dus zeker de moeite waard om met de Assisi DOC kennis te maken. Het is bij wet verboden om binnen een straal van 10 km nieuwbouw te construeren dus je ontdekt Assisi op dezelfde wijze als al die pelgrims die hier al eeuwen geleden naar toe kwamen. Rond 17:00 uur staat een olijfolieproefles en wijnproeverij  in de wijnkelder van een andere familie op het programma. Het biologische wijnbedrijf wordt gerund door Maria en zij maakt verrassende wijnen van regionale druiven als de Grechetto en Canaiolo maar ze heeft ook een mooie Chardonnay. Je krijgt een korte les om te begrijpen hoe biologisch extra verigne olijfolie tot stand komt. De les begint in de olijfboomgaarden, waar snoei- en groeiproces wordt uitgelegd en het verschil tussen biologische en conventionele teelt. De les eindigt met een sensorische analyse van de verschillende biologische extra vergine olijfolie van het bedrijf. En je proeft vervolgens 5 wijnen, warme bruschette en lokale kaas en ham.
Voor het diner kun je zelf iets regelen: een tafeltje in het hotel of gewoon ergens in de buurt.

Dag 3
Je checkt na het ontbijt uit bij het hotel teneinde vandaag het wijngebied van Montefalco te verkennen. Een kwaliteit wijngebied maar vergeet de olijfolie hier niet, die is diepgroen, heel geurig en zacht van smaak. ‘s Ochtends bezoek je een Frantoio waar met moderne perstechnieken de extra-vergine olijfolie verkregen wordt. Tijdens de rondleiding wordt één en ander uitgelegd en na afloop wordt de olijfolie geproefd. Montefalco bezoeken zonder de wijnen van Arnaldo Caprai geproefd te hebben is ondenkbaar! Helaas zijn de kelders alleen door groepen te bezoeken maar we willen je toch de mogelijkheid bieden om een paar van deze wijnen te proeven. Vandaar dat we je een lichte lunch aanbieden met een glas wijn van deze bekende wijnproducent.
De middag en avond zijn verder vrij in te vullen en je overnacht in een villa aan het meer van Trasimeno. In de villa zijn alle 7 kamers heel stijlvol ingericht. Er is een bar, zwembad en fitnessruimte.

Dag 4
Vandaag ontdek je het wijngebied rondom het meer. Op de hellingen zijn zo’n 350 hectare wijngaard met druivensoorten als Sangiovese, Merlot, Gamay, Cabernet Sauvignon, Grechetto en Chardonnay. Rond 12:00 uur is er een wijnproeverij afgesproken in het plaatsje Macchie. Het bedrijf wordt geleid door de vriendelijke en kundige Anna Gattobigio. ‘s Middags kun je gewoon lekker genieten van deze mooie plek. Het meer van Trasimeno levert zo’n 30% van de totale zoetwatervisvangst in Italië.
In een sfeervol restaurant aan het meer waar gekookt wordt met lokale producten zoals vis uit het meer, wordt een mooi menu met bijpassende wijnen geserveerd. Wat heerlijk om zo afscheid te nemen van deze prachtige streek!

Dag 5
Na het ontbijt is de rondreis weliswaar afgelopen, maar met een paar lekkere flessen wijn, olijfolie en andere lokale producten mee naar huis kun je nog heerlijk nagenieten!

De ingrediënten:

 • Twee overnachtingen in sfeervol hotel in het oude centrum van Torgiano
 • Twee overnachtingen in een villa aan het meer van Trasimeno
 • ’s Morgens wordt het ontbijt geserveerd
 • Eerste avond ‘menu degustazione’ met begeleidende wijn
 • Lunch in Montefalco inclusief lokale wijn Rosso di Montefalco
 • Wijnproeverij bij in de wijnkelders van Cantina Lungarotti
 • Wijnproeverij bij Maria en Annalaura
 • Wijnproeverij bij Anna
 • Bezoek aan olijfoliedomein
 • Bezoek aan biologische wijnboer met proeverij
 • Laatste avond diner met vis en een lokale wijn
De prijs van deze vijfdaagse wijnrondreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 675,- per persoon

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

 • Suzanne

  De reis was tot in de puntjes verzorgd, fijne overnachtingsadressen, top restaurants en unieke wijnlocaties