Zoek op land, regio of reis

×

Alentejo...

Alentejo

Ten zuidoosten van Lissabon ligt de grootste regio van Portugal, de aantrekkelijke Alentejo. Het ligt tussen de rivier de Taag in het noorden en de Algarve in het zuiden. Landschappelijk doet het denken aan Toscane ( maar dan veel minder toeristen), zonovergoten heuvels, graanvlaktes, wijngaarden, olijfbomen, kurkeikbomen en mooie, kleine, historische stadjes als Evora, Estremoz en Monsarez. Wij kiezen voor een reis naar Alentejo vaak voor een overnachting in of dichtbij Evora, we hebben daar zulke mooie plekjes ontdekt en Evora is een van de mooiste steden van Portugal die, niet voor niets met het historische centrum, op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De lokale keuken is gebaseerd op de lokale landbouw en veeteelt. De koks kunnen hier van weinig ingrediënten de meest smakelijke gerechten maken. De eetcultuur is tegenwoordig niet meer alleen traditioneel want de nieuwe generatie koks kookt verfijnd en klassieke gerechten worden gemengd met moderne elementen. De restaurants variëren van sfeervol traditioneel tot stijlvol trendy.
Naast wijnproeven is een kookworkshop volgen in de Alentejo een aanrader. Van klassiek en puur naar modern, op prachtige plekken!

Het wijngebied Alentejo

De Alentejo is de warmste wijnstreek van Portugal. Veel topwijnmakers hebben flink geïnvesteerd en focussen echt op kwaliteit en terroir. Er wordt, gezien het klimaat, meer rood dan wit gemaakt maar beiden staan hoog aangeschreven. De belangrijkste blauwe druivenrassen die hier gebruikt worden zijn de alfrocheiro, aragonez (tempranillo), castelão en trincadeira. De laatste jaren zien we ook een paar streekvreemde rassen als syrah, cabernet sauvignon en merlot oprukken. Maar het blijft een feit dat Portugal na Italië het land is met de meeste autochtone druiven. Door de warmte vindt de oogst hier al vaak in de derde week van augustus plaats. Het wijnhuis ‘Herdade do Esporao’ heeft een grote rol gespeeld in het bekend maken van wijnen uit de Alentejo (of misschien voor velen wel Portugal). Naast kwaliteit blinkt het bedrijf uit in duurzaamheid. Wijnproeven in de Alentejo is altijd een groot genot!
Heb je weinig tijd doe dan het wijngebied Alentejo maar heb je meer tijd plak er dan een paar dagen Lissabon aan. Wij kennen de culinaire hotspots!

Het reisaanbod...

Houd CTRL of CMD ⌘ ingedrukt om de kaart te kunnen besturen.
©2023 Cazebonne | Style in Travel - All Rights Reserved | Reizen voor wijn- en fijnproevers