Wijnreis Jura

ONTDEK DE WIJNEN VAN DE JURA

De Jura is een heerlijke wijnstreek met als centrum het stadje Arbois dat omgeven wordt door lage, met wijngaarden bedekte, heuvels. Op het plein in Arbois zie je al diverse wijnwinkels waar je natuurlijk even naar binnen kunt lopen. Henri Maire is wel de grootste (naar schatting doen zij ongeveer de helft van de totale wijnproductie van de Jura).
De Jura is in Nederland als wijngebied niet echt bekend, allereerst omdat er niet veel wijn uit de Jura komt, het gebied is kleiner dan de Chablis! Reden te meer om de wijnen en wijngaarden te ontdekken. Je hoeft hier niet ver en veel te rijden want uiteindelijk beslaan de wijngaarden van de Jura zo’n 2000 hectare.

Dag 1
Je logeert bij een gepassioneerde wijnboer en zijn vrouw, midden tussen de wijngaarden en zo’n 4 km van Château-Chalon. Er zijn 3 comfortabele kamers met privé sanitair en een suite bestaande uit een kamer met een 2-persoonsbed en één met twee 1-persoonsbedden en een badkamer. ‘s Ochtends staat er een lekker biologisch ontbijtje voor je klaar.
Zo rond zessen word je verwacht voor een uitleg over hun wijn en proef je hun passie terug in de wijnen. Voor het diner maakt de gastvrouw een plateau met voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en dessert. Alles zelfgemaakt en bio.

Dag 2
Voor vandaag hebben we 2 afspraken voor je gemaakt om de wijnen uit de regio te leren kennen. Je bezoekt twee familiebedrijven.
De eerste is gespecialiseerd in mooie Chardonnay-terroir wijnen. In 2012 heeft vader het stokje aan de nieuwe generatie overgegeven en zij werken geheel biologisch. Er zijn een aantal percelen met zeer oude stokken van Chardonnay, soms wel meer dan 100 jaar oud. Je proeft natuurlijk de Chardonnay, de Macvin en de Trousseau. Vraag ook naar de Crémant.
Het tweede domein is een van de oudste van de Jura, bestaat al 15 generaties lang en sinds 2006 werken ze volledig biologisch-dynamisch. Je bezoekt de oude kelders en hoort alle ins en outs over de wijnen. Hier proef je de Côtes du Jura, Vin de Paille en Vin Jaune.

Dag 3
Vandaag is het na het ontbijt even slikken want je gaat afscheid nemen van deze stek. Maar… je kunt altijd verlengen of de wijnreis met een ander verblijf combineren. We helpen je graag!

De ingrediënten:

 • Twee overnachtingen bij een sfeervol chambre d’hôte adres tussen de wijngaarden
 • Twee goed verzorgde ontbijtjes
 • Eerste avond plateau met voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en dessert, exclusief drankjes
 • Twee bezoeken aan biologische familie wijndomeinen met uitleg en proeverij
De prijs van deze driedaagse wijnreis is op basis van een 2-persoons kamer en bedraagt € 195,- per persoon

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

 • Karin

  Wij zijn gisteravond teruggekomen uit de Jura. Wat een interessant wijngebied.
  Totaal nieuw voor ons. Voor de tweede avond heb ik een tip voor je ” Le grand Jardin” in
  Baume-les-Messieurs. Een aanrader! Tot snel!