Special – Smaakvolle ontdekkingsreis met Ellen naar de Pfalz

“Zum Wohl” in der Pfalz

De Pfalz mag dan wel een van de grootste wijngebieden van Duitsland zijn maar bovenal komen hier topwijnen vandaan. De Pfalz heeft de laatste 15 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De focus is kwaliteit. Ellen neemt je mee naar het zuidelijke deel van de Pfalz, dat grenst aan de Elzas. Het klimaat is mild en droog, je ziet hier de amandelbomen al bloeien in maart. Omdat de Pfalz een van de warmste regio’s van Duitsland is vind je hier ook, heel verrassend, naast de Rieslingwijnen ook hele mooie rode wijnen. Zowel van de Dornfelder druif als de Spätburgunder. Het zuiden van de Pfalz is het beste te omschrijven als Bourgondisch, dat zie je terug in de schilderachtige dorpjes, de gastvrije mensen, de topkwaliteit wijnen en de regionale keuken.

Periode
Vrijdag 28.05 – zondag 30.05.2021
3 dagen, 2 overnachtingen

Aantal personen
Minimaal 18 personen, maximaal 22 personen
Op basis van individuele inschrijving

Hotel
Je overnacht in het 3-sterren wijnhotel Fritz Walter in Niederhorbach, bij het familiewijndomein dat inmiddels door de 5e generatie gerund wordt en ook drie dochters van Christine en Eckhard zijn actief op het domein.
De kamers van het hotel zijn voorzien van privé sanitair en balkon. ’s Ochtends wordt er een vers ontbijt klaargemaakt en er is een restaurant waar regionale gerechten geserveerd worden.
Er zijn zes 2-persoonskamers Standaard, drie 2-persoonskamers Premium en vier New Double Rooms.

Gids
Voor velen een bekende! Ellen Dekkers, vinoloog en wijnschrijfster, begeleidt al jaren onze wijnreizen. Ze neemt je graag mee naar dit bijzondere stukje Duitsland dat bijna Mediterraans aandoet.

Vervoer
Eigen vervoer.
Bus ter plaatse op dag 2 in de namiddag en avond

Programma
Dag 1, vrijdag 28.05.2021
Je start deze reis met een bezoek aan een koffiebranderij in Landau. Hier ontmoet je Ellen en de medereizigers en krijg je een mini workshop over koffie. Het karakter van koffie verschilt per land, plantage en oogst. Dan start het ‘cuppen’ van koffie en proef je de koffie en beoordeelt deze (net als bij wijn) op meerdere vlakken: aroma, mondgevoel, balans, nasmaak et cetera. Je geniet nog even na en dan rijd je door naar het hotel en heb je lekker de tijd om je te settelen.
Vanavond wordt er in het restaurant van het hotel een mooi 3-gangen menu geserveerd met wijnen van het eigen wijngoed. Hier wordt veelal met lokale producten gekookt maar altijd is er een Mediterrane touch.

Dag 2, zaterdag 29.05.2021
Pinot Noir liefhebbers opgelet! Vanochtend ga je naar een biologisch wijngoed waarvan de wijngaarden deels in Duitsland en deels in Frankrijk liggen. De wijnmaker heeft zich echt toegelegd op het maken van mooie Spätburgunder (Pinot Noir) en hij is daar goed in geslaagd en behoort tot de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter), de top wijnproducenten van Duitsland. Naast rood proef je natuurlijk ook de Riesling en een prachtige houtgerijpte ‘Weiβburgunder’ (Pinot Blanc).
Vanmiddag is er geen programma zodat je even tijd hebt om te lunchen en op eigen gelegenheid rond te kijken.
In de namiddag staat er een bus bij het hotel klaar om jullie op te halen voor een bezoek aan een jonge, talentvolle wijnmaker. Hij neemt je mee naar de oude gewelvenkelder die dateert uit 1786 waarin zich een moderne proefruimte bevindt. Hij vertelt over de historie en over zijn filosofie. Heel bijzonder is dat hij veel Silvaner wijnen maakt en een aantal bijzondere wijnen voor deze streek zoals Merlot en Chardonnay. Met veel enthousiasme licht hij de te proeven wijnen toe.
Aansluitend ga je naar een sfeervol restaurant dat zich in een vakwerkhuis bevindt en een ware culinaire ontdekking is. Hier wordt creatief gekookt met kwalitatieve ingrediënten en bij het diner worden mooie wijnen uit de Pfalz geserveerd.

Dag 3, zondag 30.05.2021
Na het ontbijt check je uit en rijd je naar het dorpje Siebeldingen waar een ‘speciale’ wijngids al op je wacht. De ochtend staat in het teken van moderne wijnbouw, duurzaamheid en beheer van de wijngaard en de vereisten voor de wijnstokken door de klimaatverandering. Heel actueel en tijdens de wandeling door de wijngaarden leer je meer over de wijnstokken, de nieuwe rassen, klimaatverandering et cetera. Na de wandeling proef je 3 wijnen van nog onbekende druivenrassen. Om het geheel af te ronden wordt er een ‘Vesperteller’ met een glas wijn geserveerd, een smakelijke afsluiting van deze reis!

De ingrediënten

 • Twee overnachtingen in een wijnhotel in Niederhorbach
 • Elke ochtend een vers gemaakt ontbijt
 • Bezoek aan koffiebranderij met mini workshop over koffie
 • Mooi 3-gangen diner met begeleidende wijn van het wijndomein
 • Bezoek aan biologisch wijndomein met wijngaarden in Duitsland en Frankrijk met proeverij van Spätburgunder en Weiβburgunder
 • Bezoek aan een jonge, talentvolle wijnmaker met uitleg en proeverij van een aantal bijzondere wijnen voor deze streek
 • Smaakvol 3-gangen diner met begeleidende wijnen in een sfeervol restaurant in een vakwerkhuis
 • Wandeling met gids door de wijngaarden met uitleg en proeverij van 3 wijnen van nog onbekende druivenrassen
 • Vesperteller met een glas wijn
 • Busvervoer dag 2 in de middag en avond
 • Begeleiding Ellen Dekkers

 

De prijs van deze driedaagse wijnreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 695,- per persoon op basis van een New Double Room.
(Overige kamertypes zijn reeds volgeboekt.)

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie