Special – Ellen neemt je graag mee naar dit stukje Spanje

Special - Ellen neemt je graag mee naar dit stukje Spanje

Costers del Segre, dat letterlijk de “oevers van de Segre” betekent, dankt zijn naam aan de rivier de Segre, die het water uit de Pyreneeën afvoert. Het wijngebied – of liever gezegd de wijngebieden – liggen rondom de stad Lleida, zo’n 160 km ten westen van de luchthaven van Barcelona. Het gebied bestaat uit een aantal losliggende wijngebieden op diverse hoogten, afgewisseld door fraaie landschappen en rotsachtige formaties. Spectaculair om te zien. Voor velen onbekend maar wij volgen het al jaren omdat de wijnen zo verrassend goed zijn. Daarom nemen we je graag mee om je te laten kennis maken met een onbekend stukje Spanje en je wijnen te laten ontdekken die onze harten veroverd hebben. Naast wijnen geniet je tijdens deze reis van de gastvrijheid van de Catalanen, de prachtige natuur en de heerlijke keuken of het nu tapas, aardse gerechten uit de bergen of de meer verfijnde regionale gerechten zijn.

Periode
Woensdag 05.10 – zaterdag 08.10.2022
4 dagen / 3 overnachtingen

Aantal personen
Minimaal 20, maximaal 24

Overnachtingsadres
Zo’n 10 km buiten Lleida ligt, totaal onverwacht in het landschap, dit designhotel****. Het ligt centraal om de diverse wijngebieden te bezoeken en er is een ruime parkeerplaats bij. De sfeer is modern, open, licht en plezierig! Als je binnenkomt dan voel je de relaxte sfeer en hoor je ontspannende jazzmuziek. De kamers zijn ruim, modern en goed verzorgd. Er is een grote lounge, een bibliotheek, bar (binnen en buiten) en een restaurant. Er is een prachtig groot verwarmd zwembad, een wellness en spa open naar buiten en de Raimatgolfbaan is op 2 km. In het restaurant wordt gekookt met verse seizoensproducten die verwerkt worden in elegante gerechten.

Gids
Voor velen een bekende! Ellen Dekkers, vinoloog en wijnschrijfster, begeleidt al sinds 2004 onze wijnreizen. Ellen leeft en ademt Spanje! Als ze in Spanje is, gaat haar hart sneller kloppen. Ze was niet voor niets jurylid van het Spaans Wijnconcours. En ze is een deler dus ze neemt je graag mee naar dit stukje Spanje waar ook jouw hart sneller gaat kloppen.

Vervoer
Je komt met eigen auto aan of met een huurauto van de luchthaven Barcelona (Gerona kan ook) maar tijdens de bezoeken is het vervoer geregeld.

Tip
Voor diegenen die de wijnreis willen verlengen kunnen we op maat een reis naar bijvoorbeeld Penedès, het gebied van de Cava en/of Priorat samenstellen. Op voorhand hebben we al een arrangement samengesteld waarbij je overnacht dicht bij zee en zowel een bezoek brengt aan een fantastisch wijnhuis in de Priorat en een spectaculair huis in de Penedès. Wil je hier meer over weten? Hier is de link: https://www.cazebonne.nl/rondreizen-specials/special-priorat-penedes/

Programma
Dag 1, woensdag 05.10.2022
Aankomst in de middag, ieder op eigen gelegenheid en aan het einde van de middag ben je welkom in de bibliotheek voor een heerlijk glas wijn en het ontmoeten van de andere wijnreizigers en Ellen.
’s Avonds geniet je van een “tasting menu” en proef je mooie verfijnde gerechten en wijnen van het top huis Costers del Sió. Dit wijnhuis is prachtig gelegen en de wijnen komen van de biologisch bewerkte wijngaarden. We hebben de wijnmaker uitgenodigd om de wijn bij je te introduceren.

Dag 2, donderdag 06.10.2022
In de loop van de ochtend staat de bus voor je klaar en brengt je naar een bijzonder wijnhuis in Orcau.
De route ernaar toe is zeer wisselend qua landschap, vlak, heuvelachtig, spectaculaire rotsformaties en boomgaarden. Eenmaal aangekomen ontmoet je in een prachtig decor onze Nederlandse wijnmaker! Wat een setting!
Hoe is hij hier gekomen? Dat gaat hij jullie zeker vertellen! Op 500 m hoogte teelt hij een mix van inheemse en meer algemeen voorkomende druiven. Hij oogst met de hand, laat de natuur zijn gang gaan bij de gisting en hij filtert zijn wijnen nooit. Dit resulteert in natuurwijnen, hoog op smaak met onderscheidend karakter van topkwaliteit.
Na de rondleiding en proeverij is er een informele lunch op een bijzondere plek. Hierna brengt de bus jullie naar het hotel om even te relaxen.
De geschiedenis van Costers del Segre is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het wijnhuis Raimat. Dit wijnhuis ligt vlakbij het hotel en tijdens de rit, aan het begin van de avond, vertelt Ellen over de historie van Raimat, ze laat het dorp Raimat zien met een eigen spoorwegstation, school, huizen (veelal voor de werknemers van Raimat), kasteel en zelfs een voetbalstadion. Je rijdt door naar het natuurreservaat van Raimat. Een reservaat van meer dan 700 hectare met meer dan honderd planten en dierensoorten die leven naast honderd jaar oude eiken, meertjes en 100% biologische wijngaarden. Een bijzondere plek waar je heerlijk gaat genieten van het prachtige uitzicht, de Raimat – Natura wijnen en een 3-gangen menu met de wijnen van Raimat.

Dag 3, vrijdag 07.10.2022
Na het ontbijt haalt de bus je op voor het volgende wijnhuis bezoek. Een mooi, historisch wijngoed van Tomás Cusiné, een zeer getalenteerde wijnmaker in Spanje. Een wijngoed met een verhaal! Het is familiebezit, niet gekocht vanwege de wijnbouw maar puur voor de grond. Naast de wijnproductiefaciliteiten is er een 19e eeuws kasteel (dat momenteel niet bewoond wordt), een kapel, het heiligdom van “Virgen del Remedio”, een vijver, een distilleerderij, oliemolen, kuiperij en veel grond met onder andere wijngaarden. Tomás, de zoon van de eigenaar, werd getriggerd door de wijngaarden op hun terrein.
Begin tachtig begon hij op het wijngoed en verbeterde de wijngaarden, de apparatuur, de kelders et cetera. Hij experimenteert veel om de kwaliteit te verbeteren. Hij kocht een aantal wijngaarden iets zuidelijker en is altijd bezig om de juiste druif op de juiste plek te verbouwen. Zijn streven is om elegante terroir gerichte wijnen te maken die smaakvol zijn voor een breed publiek! Na de wandeling over het domein en door de kelders proef je een aantal van deze wijnen. Op het domein is een restaurant waar door werknemers, relaties, liefhebbers gegeten wordt. Hier lunchen jullie met smakelijke lokale tapas, heerlijk vers, authentiek en de wijn van het huis erbij! Er staat een tafel voor jullie klaar.
Na de lunch ga je terug naar het hotel voor een korte stop in het hotel.
Zo rond half zes wandel je door de oude en sfeervolle stad van Lleida. Dit doe je met een enthousiaste gids, een voormalig journalist die nu in Barcelona woont maar in Lleida geboren en getogen is. Hij geeft je context over de stad en de regio. Met hem wandel je naar het hoogste punt van de stad: het fort cum kathedraal, met weergaloze uitzichten over de stad en het land. En daarbij is de middeleeuwse gotische kloostergang van de kathedraal een ruimte die niemand onberoerd laat, ook al ben je niet religieus. De prachtige decoraties zijn een lust voor het oog.
Na het bezoek aan de kathedraal drink je een aperitief in een authentieke bar en vervolgens wandel je naar het restaurant voor het afscheidsdiner. In een sfeervolle en intieme ambiance dineer je in een van de beste restaurants van de regio. De jonge chef komt uit Lleida maar heeft zijn opleiding gehad in de allerbeste restaurants van Cataluña en Baskenland, waaronder El Bulli en Can Roca. Je proeft specialiteiten van de chef, begeleid door wijnen van een top huis: Castell d’Encus. Een prachtige afsluiting van deze bijzondere reis!

Dag 4, zaterdag 08.10.2022
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen.

De ingrediënten

  • Drie overnachtingen in een 4-sterren design hotel buiten Lleida
  • Elke ochtend een lekker ontbijt
  • Tasting menu in het restaurant bij het hotel met aperitief en bijpassende wijnen, begeleid door de wijnmaker
  • Bezoek aan Nederlandse wijnmaker die prachtige natuurwijnen maakt, rondleiding, proeverij en lunch
  • Bezoek aan natuurreservaat van top wijnhuis Raimat gevolgd door proeverij en diner met wijnen van Raimat
  • Bezoek aan top wijnhuis van Tomás Cusiné met rondleiding, proeverij en lunch met wijnen van het huis
  • Wandelilng door Lleida met gids en rondleiding door fort en kathedraal
  • Tasting menu met bijpassende wijnen in een restaurant in Lleida
  • Vervoer per comfortabele bus
  • Begeleiding door Ellen Dekkers
De prijs van deze vierdaagse culinaire wijnreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 1150,- per persoon.
Toeslag 1-persoonskamer € 150,- per persoon.
Een upgrade qua kamertype is mogelijk.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie