Wijn- en kookreis Alentejo

WIJNPROEVEN EN KOKEN IN DE ALENTEJO

De keuken van Portugal raakt, evenals de wijnen, steeds bekender en geliefder. Deze reis is een mooie gelegenheid om kennis te maken met het culinaire hart van Portugal, de Alentejo. Als wijnstreek is de Alentejo vooral bekend om zijn rode wijn met krachtige en rijpe stijl. Culinair gezien is het een walhalla. Er worden zoveel producten verbouwd dat de lokale keuken heel puur en ruraal is.
De jonge koks brengen hier verandering in. Zij koken verfijnd en stijlvol trendy, gebruik makend van klassieke combinaties met moderne elementen.

Dag 1
Op de dag van aankomst word je in de middag in het hotel verwacht. Je overnacht drie nachten in dit tot hotel omgebouwde historische paleis in Evora.
Evora is een volledig ommuurd, historisch stadje, gekwalificeerd als UNESCO-erfgoed. Het hotel ligt binnen de stadsmuren en is stijlvol met moderne touch ingericht. De kamers zijn heerlijk ruim en comfortabel.
Het beschikt ook over een mooie spa, sfeervolle tuin en een heerlijk zwembad.
‘s Avonds dineer je in een van de beste restaurants van Evora, op loopafstand van het hotel. Hier proef je de goede authentieke Alentejo-keuken met bijpassende wijnen.

Dag 2
Na het ontbijt heb je nog even tijd om te relaxen of je toert alvast op je gemak naar het mooie historische stadje Estremoz. Hier word je verwacht voor een privé-les klassiek koken in de keuken van een wijnhuis.
Een bijzondere beleving want het is op een bijzondere plek en ze bieden de essentie van de Alentejo-levensstijl: heerlijk puur eten, fantastische wijnen en een warm ontvangst. De chef-kok van het wijnhuis is een local die dol is op koken met de producten van het land. De wijnen die hier gemaakt worden internationaal al geroemd. Eerst word je rondgeleid en krijg je de uitleg over hun wijnen en aansluitend begint de kookles. Het is een hands-on les met demonstratie en samen met de chef bereid je het lunchmenu. De kookles wordt gevolgd door de lunch met de wijnen van het huis.
Daarna rij je rustig terug naar het hotel en s’avonds dineer je op eigen gelegenheid.

Dag 3
Eerst even genieten van het ontbijt en aan het eind van de ochtend rij je naar een klein witgekalkt stadje dat zijn naam verleent aan het omringende wijngebied Vidigueira. Doordat het gebied wordt omringd door een bergketen en een grote overvloed aan waterbronnen is het landschap hier groen en zijn de wijnen ook heel anders,
Je tweede kookworkshop vindt plaats in de keuken van een opvallend modern wijnhuis met een hypermoderne kunstgalerie, De wijnen zijn van topklasse. Je start met de kookles gebaseerd op seizoensgebonden ingrediënten. Het is ook een hands-on kookles met enkele demonstraties met kooktechnieken. De kookles is informeel en de gerechten die je samen maakt zijn verfijnd, licht en elegant. Na de les volgt de lunch met een ruime selectie wijnen van het huis. Voordat je weggaat is er tijd voor een bezoek aan de verrassende kunstgalerie. Hier is moderne kunst op het allerhoogste niveau, een unicum voor de Alentejo.
Het laatste diner in Evora is bij een plaatselijk favoriet restaurant verscholen in een zijstraat van het oude centrum. Je moet het echt weten! Eenmaal binnen is het qua inrichting modern en de jonge chef-kok kookt super innovatief volgens het concept ‘van boer tot tafel’. Een mooie afsluiter van deze reis natuurlijk met mooie regionale wijnen.

Dag 4
Nog even lekker ontbijten en dan zit het er helaas op!

Mocht je deze reis starten in Lissabon dan kunnen we onderweg naar de Alentejo een verrassende stop inlassen bij een biologische boerderij dat een breed scala aan producten cultiveert: olijfolie, verse kruiden, kazen, worsten, steaks van runderen etc.
Je krijgt een rondleiding op dit fascinerende landgoed en aansluitend en proeverij van de producten als lichte lunch in tapas stijl. (€ 45,- per persoon)

De ingrediënten:

  • Drie overnachting in 2-persoonskamer in een 5-sterren hotel
  • Drie maal heerlijk ontbijten
  • Eén prive kookles Alentejo klassiek
  • Eén prive kookles Alentejo modern
  • Twee lunches na de kookles inclusief wijn en water
  • Recepten van kookles
  • Twee diners in restaurant inclusief wijn en water
  • Bezoek aan top art gallery
  • Bezoek aan wijnhuis en proeverij

Optioneel:

  • Bezoek aan biologische boerderij met rondleiding en proeverij/tapas lunch (€ 45,- per persoon)
De prijs voor deze vierdaagse wijn-en kookreis is gebaseerd op een 2-persoons kamer en bedraagt € 795,- per persoon (minimaal 2 personen)

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie