Wijnrondreis Rheingau, Kamptal, Südsteiermark en Franken

GASTRONOMISCHE WIJNRONDREIS DOOR DUITSLAND EN OOSTENRIJK

Tijdens deze veelzijdige wijnrondreis maak je kennis met indrukwekkende wijnboeren in bijzondere gebieden en geniet je van hoge kwaliteitswijnen en de lokale gastronomie. Je start in de Rheingau, in Duitsland. De streek van de Riesling en het goede leven. Je rijdt door naar het Kamptal en de Wachau in Oostenrijk en je ziet wijngaarden op de terrassen aan de oevers van de Kamp en de Donau. Hier tref je een bijzondere architectonische stijl hotel, evenals in Südsteiermark tijdens je volgende stop. In beide hotels heb je de tijd om even te ontspannen. De laatste stop is in Franken, waar de moderne wijnarchitectuur zeker opvalt!

Dag 1
Je wordt in de loop van de middag in ons hotel verwacht in het centrum van het karakteristieke wijnstadje Rüdesheim. Allerlei restaurants, vinotheken en terrasjes zijn op loopafstand en je bent zo aan de oever van de Rijn. Het hotel heeft een twintigtal kamers, een binnen plaats waar je heerlijk even kunt zitten met een glaasje wijn en een restaurant waar de regionale keuken wordt geserveerd.
Vanavond geniet je van een 3-gangen diner met begeleidende wijnen bij het restaurant dat bij het hotel hoort.

Dag 2
De dag begint met een goed ontbijt en dan kan de wandeling door de wijngaarden beginnen. Doe wel goede schoenen aan! Je ontmoet de kundige gids bij de receptie van het hotel en dan wandel je samen naar de wijngaarden waar hij je alles vertelt over de bodemsoorten, druiven, terroir en klimaat. In 2 uurtjes wordt het wijngebied Rheingau je veel duidelijker en geniet je met een glas wijn van het prachtige uitzicht.
In de namiddag bezoek je Johannishof- in het beroemde dorp Johannisberg in de regio Rheingau, onder het Johannisberg-klooster en naast de Elsterbachkreek. Johannes en Sabine Eser, de 10e generatie van de familie, beheren sinds 1999 het lot van de wijnmakerij, die behoort tot de VDP (“Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter”). Bij een gedetailleerde uitleg proef je samen hun mooie kwaliteitswijn.
Als je weer terug bent in Rüdesheim raden we je aan om naar de vinotheek te gaan die gelegen is naast het restaurant waar je vanavond dineert. In de vinotheek kun je uitgebreid diverse wijnen uit de Rheingau regio proeven en delicatessen kopen. Echt heerlijk om even rond te kijken en rustig te zitten en te proeven. Vervolgens ben je welkom in het gastronomische restaurant in dit voormalige industriële pand. Er wordt een 3-gangen diner geserveerd waar je zelf de wijn bij uitkiest.

Dag 3
Geniet lekker van je ontbijt voordat je doorrijdt naar het Kamptal in Oostenrijk. Dit is een ‘place to be’ voor alle wijnliefhebbers! Je verblijft op een wijngoed dat tot de top 10 beste witte wijnproducenten van Oostenrijk behoort. Het wijnhuis bevindt zich in Langenlois en heeft 3 gastenkamers en een goed restaurant. De kamers zijn verzorgd en stijlvol ingericht, natuurlijk met privé sanitair. Je wordt in de middag verwacht en de eerste avond dineer je in het restaurant. Hier wordt met seizoensproducten – veelal biologisch – gekookt. Je wordt verrast door 4 gerechten met bijpassende wijnen van het domein.

Dag 4
‘s Ochtends wordt er een heerlijk ontbijt geserveerd en daarna heb je alle tijd om lekker te toeren door het Kamptal. De wijngaarden liggen in dit gebied op de hoger gelegen terrassen langs de rivier. De naam van het dal komt van de rivier de Kamp, een zijarm van de Donau.
In de middag krijg je een rondleiding door de wijnkelder en hoor en zie je dat hier met liefde en respect voor de natuur wordt gewerkt, geen chemische middelen in de wijngaard worden gebruikt en dat – ondanks de zeer moderne kelder – er geen high-tech wijnen worden gemaakt maar wijnen van zeer hoge kwaliteit.
Vanavond kies je zelf waar je je diner wilt gebruiken: in het restaurant of de heuriger waar je overnacht of in het dorp.

Dag 5
De volgende dag na het ontbijt check je uit en rijd je naar het zuiden van Steiermark, ook wel het Toscane van Oostenrijk genoemd, is een wijngebied waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan. Een prachtige wijnroute van Ehrenhausen naar Leutschach met smalle landweggetjes door idyllische wijndorpjes, langs hellingen met prachtige wijngaarden. Kenmerkend voor deze streek zijn de vele kleine ambachtelijke wijndomeinen. Er worden prachtige Sauvignon Blancs gemaakt, aromatische Traminers maar ook smakelijke “kernöl” (pompoenpitolie) en lekkere marmelades.
Heel verrassend zijn onze moderne lodges tussen de wijngaarden waar je heerlijk relaxt en volop geniet van het goede leven. De lodges zijn zeer comfortabel en voorzien van een eigen badkamer, koelkast, wijnkast, terras met uitzicht op de wijngaarden en een open haard.
Nadat je gesetteld bent heb je een rondleiding in het bijbehorende familiewijnbedrijf en proef je hun wijnen midden tussen de wijngaarden. Ze werken hier in en met de natuur, zo duurzaam mogelijk en dat proef je! s Avonds wordt er een mooi 5-gangen diner geserveerd met bijpassende wijnen in een restaurant in Seggauberg (15 km).  Hier wordt de regionale keuken op innovatieve en creatieve wijze bereid.

Dag 6
Je begint de dag met een ontbijt zoals je dat alleen in Oostenrijk ziet! Na het ontbijt staat er een e-bike voor je klaar om een stuk van de wijnroute te verkennen, bijvoorbeeld van Leutschach richting Schlossberg, Possnitz, Langegg, Spielfeld Sernauberg en terug naar Leutschach. Een fantastische route van zo’n 50 km. Misschien kun je aansluitend in Leutschach lekker gaan eten…

Dag 7
Na het ontbijt check je uit en vervolg je je reis naar het wijngebied Franken. Zacht glooiende heuvels en steile rotsen omzomen de Main en de zijrivieren. Hier groeien de druiven voor de Frankische wijn die de afgelopen decennia een flinke upgrade heeft gehad. Frankenwein is in, en op de wijnkaarten van de betere restaurants prijkt steeds meer het ‘Bocksbeuteltje’, de karakteristieke fles van Frankische wijn.
Je arriveert in de middag in het persoonlijke, kleinschalige hotel in het stadje Nordheim. De parkeerplaats is zo’n 100 à 200 m van het hotel. Je settelt je in de comfortabele kamer. Na het settelen staat er een heerlijk glas Frankische Sekt voor je klaar. ’s Avonds dineer je in het restaurant van het hotel. Er wordt een mooi 3-gangen diner geserveerd, gebaseerd op de Frankische keuken met bijpassende wijnen.

Dag 8
Je begint de dag met een goed ontbijtbuffet en dan heb je een afspraak met een gids die je meeneemt de wijngaarden in. Zo wordt in 2 uur tijd het wijngebied Franken duidelijk voor je. Terroir, klimaat en de druivensoorten worden uitgebreid besproken. Denk er wel aan goede schoenen aan te trekken!
Op eigen gelegenheid zoek je een plekje voor de lunch en later in de middag heb je een afspraak bij een wijnhuis waar de verantwoorde omgang met de natuur een belangrijke rol speelt. Ze lichten je hun filosofie toe en je proeft dat zeker terug in hun wijnen.
Voor vanavond reserveren we een restaurant in Dettelbach (kwartiertje rijden of je neemt een taxi). Hier wordt een verfijnd 3-gangen diner geserveerd met bijpassende wijnen. Voor het diner (of erna) is het leuk om het historische wijnstadje te bezoeken.

Dag 9
Na het ontbijt is het programma van deze rondreis ten einde.

De ingrediënten

 • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in een gemoedelijk hotel in de wijnplaats Rüdesheim inclusief ontbijt
 • 3-gangen menu met begeleidende wijn in restaurant bij het hotel
 • Wijnbergwandeling met gids inclusief een glas wijn
 • Bezoek aan familie wijndomein met uitleg en proeverij
 • 3-gangen menu exclusief wijn bij een gastronomisch restaurant op loopafstand
 • Kamptal/Wachau
 • Twee overnachtingen in een bijzondere ‘place to be’ in het Kamptal inclusief ontbijt
 • 4-gangen wijnspijsdiner in het restaurant van het wijndomein
 • Bezoek aan wijnkelder
 • Südsteiermark
 • Twee overnachtingen in een moderne lodge in Südsteiermark inclusief ontbijt
 • Rondleiding en proeverij
 • 4-gangen wijnspijsdiner in prachtige wijnbar / restaurant
 • Voor dag 6 is er een e-bike gereserveerd
 • Franken
 • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in een kleinschalig hotel in Nordheim inclusief ontbijt
 • Welkomst glas Frankische Sekt
 • Mooi 3-gangen diner met begeleidende wijnen in het restaurant van het hotel
 • Wijnbergwandeling met gids inclusief een glas wijn
 • Bezoek aan wijndomein met uitleg en proeverij
 • Verfijnd 3-gangen diner met bijpassende wijnen in een restaurant in Dettelbach

 

De prijs van deze negendaagse wijnrondreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt, afhankelijk van de periode en het type kamer vanaf € 1850,- per persoon.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie