ONTDEK DE WIJNEN VAN GALICIË, VINHO VERDE EN DE DOUROVALLEI

Galicië ligt in het uiterste noordwesten van Spanje, aan de Atlantische Oceaan en is één van de mooiste gebieden van het groene Spanje. Als wijngebied is het vooral bekend door de Rías Baixas wijn van de Albariñodruif. Deze wijnstreek loopt eigenlijk over in de Vinho Verde regio in Portugal. Vinho Verde is een licht koolzuurhoudende witte wijn. Historisch gezien een alledaagse wijn maar tegenwoordig worden er topwijnen geproduceerd. De topdruif hier is de witte druif Alvarinho die zeer doet denken aan de Spaanse maar door het terroir toch andere maar mooie wijnen genereert. De Douro vallei ligt direct ten zuiden van Vinho Verde en is onbetwist één van de mooiste wijngebieden van de wereld. Een mooie afsluiter van deze wijnrondreis, want hier wordt voornamelijk rode wijn en port gemaakt. Tijdens deze wijnrondreis ontdek je het noordwesten van het Iberisch schiereiland, geniet je van het prachtige landschap en proef je heerlijke wijnen op verrassende en zeer afwisselende locaties.

Dag 1
Het eerste hotel is in Santiago de Compostela, de bekende pelgrimsstad maar door ons gekozen omdat het één van Spanjes mooiste steden is met een prachtige historische binnenstad. Het is een levendige stad omdat het een universiteitsstad is en er zijn vele terrassen, restaurants en tapasbars, van traditioneel tot trendy. Je overnacht twee nachten in een klein designhotel in een historisch gebouw, slechts 200 m van de kathedraal. Dit stijlvolle adres heeft lichte, minimalistische kamers met privé sanitair en airconditioning. Je wordt in de middag verwacht en je hebt alle tijd om je te settelen.
’s Avonds vindt het diner plaats in de oude stad, in een uitstekend modern Spaans restaurant waar puur en met de beste producten wordt gekookt. Hier eet je zoals de ‘locals’ eten. De kok bereidt een aantal ‘signature dishes’ voor je en er worden mooie wijnen bij geserveerd.

Dag 2
Na het ontbijt heb je een wandeling met onze enthousiaste en kundige gids door Santiago. Dwalend door smalle steegjes en pleintjes ontdek je de charme van deze stad. Na de wandeling heb je tijd om te lunchen of te flaneren. Aan het einde van de middag word je in het Rías Baixas gebied verwacht (een korte rit door een prachtig landschap) bij een topwijndomein, gevestigd in een 17e eeuws barok stadspaleis. Je krijgt een rondleiding gevolgd door een wijnproeverij van prachtige wijnen van de Albariñodruif.
Na de proeverij rijd je op je gemak weer terug naar Santiago voor het diner in een stijlvol restaurant op loopafstand van het hotel. Je geniet hier van een tasting menu met prachtige lokale wijnen.

Dag 3
De volgende dag check je na het ontbijt uit en rijd je in zuidelijke richting, richting de Portugese grens. Je rijdt door een prachtig landschap naar een top wijndomein, omringd door wijngaarden. Het epicentrum is een imposant, oud gerenoveerd kasteel met een mooie bodega. Het complex is hooggelegen waardoor je een weids uitzicht hebt over de bergen van Spanje, Portugal en de grensrivier de Minho. Het wijnhuis is mooi gerestaureerd met behoud van authentieke charme. Je krijgt een rondleiding en daarna volgt een wijnproeverij en een smaakvolle lunch in combinatie met de topwijnen van dit huis. Na de lunch vertrek je richting Portugal en rijd je op je gemak naar het hotel in het Vinho Verde wijngebied. Het bevindt zich in een prachtig 17e eeuws paleis in de heuvels boven het stadje Ponte de Lima. De familie, die hier sinds eeuwen woont, heeft in een deel van het gebouw een sfeervol hotel met 15 kamers gecreëerd. De kamers zijn comfortabel, stijlvol met een klassieke stijl. Als je op tijd aankomt dan is het heerlijk om te relaxen in de mooie baroktuin, de wijngaarden en orangerie en bij het fijne buitenzwembad. De kok van de familie bereidt ’s avonds het diner met lokale specialiteiten en lokale wijnen.

Dag 4
Vandaag vertrek je aan het eind van de morgen en maak je kennis met een sfeervol en mooi gelegen Vinho Verde wijnhuis. Door de rondleiding op deze quinta zie je dat ze hier met moderne technieken uitstekende wijnen maken van vooral de Loureirodruif. Aansluitend proef je de wijnen en geniet je van een heerlijke lunch. Na de lunch vertrek je naar de Dourovallei. Een mooie rit van ongeveer één tot anderhalf uur. Hier verblijf je in een kleinschalig hotel op een quinta (wijnhuis) in het hartje van de Dourovallei. Ontspannen is hier goed mogelijk, genieten van het uitzicht, wandelen en er zijn mountainbikes beschikbaar. Aan het eind van de middag word je rondgeleid op het domein en krijg je een uitleg over hun wijze van wijn maken. Vervolgens proef je een witte wijn, diverse rode wijnen en een port. Daarna wordt het diner geserveerd in het restaurant van het wijngoed. De keuken is hier goed en volgens de traditie en de gerechten passen bij de wijn van het huis.

Dag 5
Er staat ’s ochtends een bezoek op het programma aan een wijnhuis vlakbij Regua met een spectaculaire ligging tegen een steile bergwand. Deze quinta is prachtig gerenoveerd met toepassingen van imposante maar subtiele moderne architectuur. Indrukwekkend! Niet alleen vanwege het uiterlijk en de ligging maar ook gezien de wijnen. Deze krijgen niet voor niets hoge scores in bladen als Decanter en Wine Spectator. Bij de proeverij worden lekkere ‘petiscos’ (Portugese tapas) geserveerd. In de middag toer je lekker door het gebied. Lamego is een mooi cultuurstadje maar relaxen bij het hotel is ook prima! Het diner vindt vanavond plaats in een restaurant/wijnbar dicht bij het hotel. Een sfeervol restaurant waar de goede rustieke Portugese keuken wordt bereid met nadruk op ingrediënten van de Douroregio.

Dag 6
Je vertrekt van de Dourovallei naar Porto. Dit is zo’n 1,5 à 2 uur rijden maar stop rustig onderweg om foto’s te maken van de uitzichten op het landschap en de Dourorivier. Je verblijft in een sfeervol hotel in het oude centrum van Porto. Het is gevestigd in 5 aan elkaar verbonden historische panden waarvan het oudste gedeelte teruggaat naar de 14e eeuw. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Het ligt op loopafstand van prachtige monumenten, traditionele koffiehuizen, moderne cafés en de gezellige boulevard langs de Douro, Cais de Ribeira. Het hotel zelf heeft ook een café en een gezellige wijnbar. Aan het einde van de middag krijg je een rondleiding bij een bekend Porthuis. Je proeft een selectie portwijnen inclusief grote vintagewijnen, begeleid door chocolade.
’s Avonds is het diner in een modern restaurant op loopafstand van het hotel, gevestigd in een geheel gerenoveerd imposant kloostercomplex. Het restaurant wordt geroemd om zijn moderne Portugese keuken en fantastische wijnkaart.

Dag 7
Na het ontbijt eindigt deze mooie ontdekkingsreis.

De ingrediënten:

  • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in een kleinschalig designhotel in Santiago de Compostela
  • Eén overnachting in een 2-persoonskamer in een 17e eeuws Paleis in Vinho Verde
  • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in een kleinschalig hotel op een quinta in de Dourovallei
  • Eén overnachting in een 2-persoonskamer in een 4-sterren hotel in Porto
  • Elke ochtend ontbijt
  • Diner met ‘signature dishes’ en wijn in Santiago de Compostela
  • Stadswandeling met gids
  • Bezoek aan wijnhuis in Rías Baixas inclusief proeverij
  • Diner met tasting menu en lokale wijnen
  • Rondleiding, proeverij en lunch inclusief wijn in bodega
  • Diner in restaurant van 17e eeuws paleis inclusief wijnen
  • Rondleiding, proeverij en lunch in quinta in Vinho Verde wijngebied
  • Rondleiding, proeverij en diner inclusief wijn in quinta/hotel
  • Bezoek aan wijnhuis inclusief proeverij en lunch met ‘petiscos’ in de Dourovallei
  • Diner in restaurant/wijnbar in de Dourovallei
  • Bezoek aan Porthuis inclusief proeverij in Porto
  • Diner in modern restaurant bij een top-kok inclusief wijn
De prijs voor deze zevendaagse wijnrondreis is gebaseerd op een 2-persoons kamer en bedraagt € 1245,- per persoon als je met 2 personen bent en € 1185,- als je met 4 personen bent,

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

  • Jacqueline

    Het overall gevoel is dat we als ‚ prins en prinses’ behandeld werden, zo gastvrij. Dat gold voor de hotels, wijnproeverijen en ook in de restaurants!
    Veelal waren de kamers ruim en luxe en prachtig gelegen. In Porto kregen we zelfs een upgrade naar een junior-suite.
    Mooi 5*-hotel,op loopafstand van de oude stad. Een zeer informatieve Rondleiding op zaterdagochtend met een goed onderlegde gids, Pedro, door oude centrum van SdC. Een mooi begin van de dag!
    Het restaurant heeft ons in de watten gelegd, heerlijke gerechten met inktvis maar ook veel. We hebben het gerecht met varken voortijdig afbesteld, het was te veel. Hele gastvrije bediening en goedgehumeurd. We zaten in het deel beneden onder de druivenranken.
    Het andere restaurant was ook goed, maar is gesitueerd buiten het centrum in de plint van een gebouw. Waren die avond maar 3 tafeltjes bezet.
    De wijnproeverij in Cambados vonden we kwalitatief de minste van de reeks. Een hele charmante nederlandse gids (jonge vrouw), maar ook minder kundig.
    We arriveerden er later omdat Cambados op z’n kop stond vanwege het jaarlijkse wijnfestival (altijd de 1e week van aug). Op het plein waar Palacio de Fefifianes ligt, was een groot podium waar artiesten optraden.
    De wijnproeverij overtrof alles. De eigenaar nam ons op sleeptouw en van 11.30 − 16u waren we daar. Een voortreffelijke lunch, lichte lunch naar zijn zeggen, en over veel gesproken. Hoe kan je in zo’n korte tijd het gevoel krijgen dat je vrienden bent, heel bijzonder.
    Overnachting bij een zeer excentrieke eigenaar. Het voelde voor ons iets minder vrij omdat er met elkaar gedineerd (eigenaar plus vrouw en zijn dochter/man/kind, amerikaans stel en een ned stel). Na het diner nog een rondleiding door het gigantische huis. Het eten was eenvoudig(soep, gebraden kip met salade/tomaat, pruimenijs toe) en je kon niet spreken van een winetasting.
    De volgende ochtend een zeer uitgebreid ontbijt in een soort Ridderzaal, prachtig.
    Rond 11u werden we bij de volgend quinta verwacht. Erg leuk!
    Daarna naar het hotel dat ligt prachtig, zwembad, je kan gebruik maken van de drie pompeuze zitkamers, wat donkere kamer met dikke gordijnen en kleden op de vloer. Dit voelde wat ‚ stoffig’ .
    De receptioniste sprak niet tot nauwelijks engels (wij overigens geen portugees :-)), waarbij er een misverstand optrad over de rondleiding en proeverij. Resultaat: een ‚ proeverij’ van 2 wijnen in 1 van de woonkamers. De wijnen waren niet naar onze smaak.
    Het diner aldaar was in buffetvorm op het terras, zeer sfeervol en smakelijk. Ook fijn om niet weer met de auto op pad te moeten.
    Volgende dag om 11.30 uur een rondleiding en proeveri, verzorgd door een enthousiaste jongeman. Kundig, humor, en prima verzorgde proeverij. Prachtig ontwerp vh gebouw.
    Ook hier weer rond 15u pas weer vertrokken richting hotel.
    Het diner was in Peso de Regua, waarbij we nagenoeg dezelfde route reden als eerder die dag voor de proeverij. Voorstel om ander restaurant of de proeverij later te plannen.
    locatie en eten met wijnen in 1 woord geweldig!

    Op de eennalaatste dag naar Porto waar we ook weer een hele mooie dag hebben gehad. Hotel ligt perfect, auto kan nabij in een p-garage gestald worden (25,-) en alles is op loopafstand. Maar te voet naar de portlodge was toch wel ver, klimmen/dalen en rond de 40 graden…. Prima verzorgde rondleiding, indrukwekkend bedrijf en wijnen! Met de port waren we nog niet bekend, maar het smaakte ons wel. Een mooi terras is er met een nog mooier uitzicht!
    Voor het restaurant gingen we met een taxi en hadden het gevoel in een film beland te zijn. De chauffeur ging steeds harder rijden omdat hij door mede-weggebruikers geïrriteerd was. Maar om nou in hoge vaart in de smalle straatjes te rijden en uiteindelijk met een soort noodstop voor het restaurant te stoppen?!?
    Dit restaurant was de laatste in rij en hier hebben we de meest exquise gerechten gekregen. We zijn niet bekend met sterrenrestaurants, maar deze zou er o.i. voor in aanmerking komen.
    Alles klopte, van ontvangst tot vertrek ontbrak het ons aan niets en verlieten we heeel tevreden het restaurant. Gelukkig hadden we een andere taxichauffeur….

    Voor de nodige rust zou het fijn zijn als er soms een dag tussen zat. Nu waren we dagelijks onderweg en was er weinig tijd om bijv. een stadje te bezoeken, aan het zwembad te liggen omdat iedereen zo enthousiast was en gastvrij. Overigens was het een enorme luxe om na ieder diner zo op te kunnen stappen omdat alles al betaald was.
    Martha, ik hoop dat je iets aan mijn terugkoppeling hebt en bij vragen naar aanleiding van het lezen, laat het me svp weten.