Wijnrondreis Douro Galicië

ONTDEK DE WIJNEN VAN GALICIË, VINHO VERDE EN DE DOUROVALLEI

Galicië ligt in het uiterste noordwesten van Spanje, aan de Atlantische Oceaan en is één van de mooiste gebieden van het groene Spanje. Als wijngebied is het vooral bekend door de Rías Baixas wijn van de Albariñodruif. Deze wijnstreek loopt eigenlijk over in de Vinho Verde regio in Portugal. Vinho Verde is een licht koolzuurhoudende witte wijn. Historisch gezien een alledaagse wijn maar tegenwoordig worden er topwijnen geproduceerd. De topdruif hier is de witte druif Alvarinho die zeer doet denken aan de Spaanse maar door het terroir toch andere maar mooie wijnen genereert. De Douro vallei ligt direct ten zuiden van Vinho Verde en is onbetwist één van de mooiste wijngebieden van de wereld. Een mooie afsluiter van deze wijnrondreis, want hier wordt voornamelijk rode wijn en port gemaakt. Tijdens deze wijnrondreis ontdek je het noordwesten van het Iberisch schiereiland, geniet je van het prachtige landschap en proef je heerlijke wijnen op verrassende en zeer afwisselende locaties.

Dag 1
Het eerste hotel is in Santiago de Compostela, de bekende pelgrimsstad maar door ons gekozen omdat het één van Spanjes mooiste steden is met een prachtige historische binnenstad. Het is een levendige stad omdat het een universiteitsstad is en er zijn vele terrassen, restaurants en tapasbars, van traditioneel tot trendy.
Het is gevestigd in een middeleeuws voormalig klooster. De gebouwen zijn met zorg gerestaureerd en de kamers zijn ruim en uiterst comfortabel. Ze bieden uitzicht op het oude centrum of op groene heuvels en bergen rondom de stad. Je verblijft hier 2 nachten en bepaalt zelf op welke dag je hier wilt aankomen.
Je wordt in de middag verwacht en je hebt alle tijd om je te settelen.
’s Avonds vindt het diner plaats in de oude stad, in een uitstekend modern Spaans restaurant waar puur en met de beste producten wordt gekookt. Hier eet je zoals de ‘locals’ eten. De kok bereidt een aantal ‘signature dishes’ voor je en er worden mooie wijnen bij geserveerd.

Dag 2
Na het ontbijt heb je een wandeling met onze enthousiaste en kundige gids door Santiago. Dwalend door smalle steegjes en pleintjes ontdek je de charme van deze stad. Na de wandeling heb je tijd om te lunchen of te flaneren. Aan het einde van de middag word je in het Rías Baixas gebied verwacht (een korte rit door een prachtig landschap) bij een topwijndomein, gevestigd in een 17e eeuws barok stadspaleis. Je krijgt een rondleiding gevolgd door een wijnproeverij van prachtige wijnen van de Albariñodruif.
Na de proeverij rijd je op je gemak weer terug naar Santiago voor het diner in een stijlvol restaurant op loopafstand van het hotel. Je geniet hier van een tasting menu met prachtige lokale wijnen.

Dag 3
De volgende dag check je na het ontbijt uit en rijd je in zuidelijke richting, richting de Portugese grens. Je rijdt door een prachtig landschap naar een top wijndomein, omringd door wijngaarden. Het epicentrum is een imposant, oud gerenoveerd kasteel met een mooie bodega. Het complex is hooggelegen waardoor je een weids uitzicht hebt over de bergen van Spanje, Portugal en de grensrivier de Minho. Het wijnhuis is mooi gerestaureerd met behoud van authentieke charme. Je krijgt een rondleiding en daarna volgt een wijnproeverij en een smaakvolle lunch in combinatie met de topwijnen van dit huis. Na de lunch vertrek je richting Portugal en rijd je op je gemak naar het hotel in het Vinho Verde wijngebied. Het bevindt zich in een prachtig 17e eeuws paleis in de heuvels boven het stadje Ponte de Lima. De familie, die hier sinds eeuwen woont, heeft in een deel van het gebouw een sfeervol hotel met 15 kamers gecreëerd. De kamers zijn comfortabel, stijlvol met een klassieke stijl. Als je op tijd aankomt dan is het heerlijk om te relaxen in de mooie baroktuin, de wijngaarden en orangerie en bij het fijne buitenzwembad. De kok van de familie bereidt ’s avonds het diner met lokale specialiteiten en lokale wijnen.

Dag 4
Vandaag vertrek je aan het eind van de morgen en maak je kennis met een sfeervol en mooi gelegen Vinho Verde wijnhuis. Door de rondleiding op deze quinta zie je dat ze hier met moderne technieken uitstekende wijnen maken van vooral de Loureirodruif. Aansluitend proef je de wijnen en geniet je van een heerlijke lunch. Na de lunch vertrek je naar de Dourovallei. Een mooie rit van ongeveer één tot anderhalf uur. Hier verblijf je in een kleinschalig hotel op een quinta (wijnhuis) in het hartje van de Dourovallei. Ontspannen is hier goed mogelijk, genieten van het uitzicht, wandelen en er zijn mountainbikes beschikbaar. Aan het eind van de middag word je rondgeleid op het domein en krijg je een uitleg over hun wijze van wijn maken. Vervolgens proef je een witte wijn, diverse rode wijnen en een port. Daarna wordt het diner geserveerd in het restaurant van het wijngoed. De keuken is hier goed en volgens de traditie en de gerechten passen bij de wijn van het huis.

Dag 5
Er staat ’s ochtends een bezoek op het programma aan een wijnhuis vlakbij Regua met een spectaculaire ligging tegen een steile bergwand. Deze quinta is prachtig gerenoveerd met toepassingen van imposante maar subtiele moderne architectuur. Indrukwekkend! Niet alleen vanwege het uiterlijk en de ligging maar ook gezien de wijnen. Deze krijgen niet voor niets hoge scores in bladen als Decanter en Wine Spectator. Bij de proeverij worden lekkere ‘petiscos’ (Portugese tapas) geserveerd. In de middag toer je lekker door het gebied. Lamego is een mooi cultuurstadje maar relaxen bij het hotel is ook prima! Het diner vindt vanavond plaats in een restaurant/wijnbar dicht bij het hotel. Een sfeervol restaurant waar de goede rustieke Portugese keuken wordt bereid met nadruk op ingrediënten van de Douroregio.

Dag 6
Je vertrekt van de Dourovallei naar Porto. Dit is zo’n 1,5 à 2 uur rijden maar stop rustig onderweg om foto’s te maken van de uitzichten op het landschap en de Dourorivier. Je verblijft in een sfeervol hotel in het oude centrum van Porto. Het is gevestigd in 5 aan elkaar verbonden historische panden waarvan het oudste gedeelte teruggaat naar de 14e eeuw. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Het ligt op loopafstand van prachtige monumenten, traditionele koffiehuizen, moderne cafés en de gezellige boulevard langs de Douro, Cais de Ribeira. Het hotel zelf heeft ook een café en een gezellige wijnbar. Aan het einde van de middag krijg je een rondleiding bij een bekend Porthuis. Je proeft een selectie portwijnen inclusief grote vintagewijnen, begeleid door chocolade.
’s Avonds is het diner in een modern restaurant op loopafstand van het hotel, gevestigd in een geheel gerenoveerd imposant kloostercomplex. Het restaurant wordt geroemd om zijn moderne Portugese keuken en fantastische wijnkaart.

Dag 7
Na het ontbijt eindigt deze mooie ontdekkingsreis.

De ingrediënten:

 • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in een kleinschalig designhotel in Santiago de Compostela
 • Eén overnachting in een 2-persoonskamer in een 17e eeuws Paleis in Vinho Verde
 • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in een kleinschalig hotel op een quinta in de Dourovallei
 • Eén overnachting in een 2-persoonskamer in een 4-sterren hotel in Porto
 • Elke ochtend ontbijt
 • Diner met ‘signature dishes’ en wijn in Santiago de Compostela
 • Stadswandeling met gids
 • Bezoek aan wijnhuis in Rías Baixas inclusief proeverij
 • Diner met tasting menu en lokale wijnen
 • Rondleiding, proeverij en lunch inclusief wijn in bodega
 • Diner in restaurant van 17e eeuws paleis inclusief wijnen
 • Rondleiding, proeverij en lunch in quinta in Vinho Verde wijngebied
 • Rondleiding, proeverij en diner inclusief wijn in quinta/hotel
 • Bezoek aan wijnhuis inclusief proeverij en lunch met ‘petiscos’ in de Dourovallei
 • Diner in restaurant/wijnbar in de Dourovallei
 • Bezoek aan Porthuis inclusief proeverij in Porto
 • Diner in modern restaurant bij een top-kok inclusief wijn
De prijs voor deze zevendaagse wijnrondreis is gebaseerd op een 2-persoons kamer en bedraagt € 1325,- per persoon als je met 2 personen bent en € 1250,- als je met 4 personen bent,

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

 • Hans

  Ja weer enkele dagen terug van een leuke kennismaking met Nrd Spanje en Nrd Portugal.
  Het is een interessant gebied, minder toeristisch dan we gewend waren en een sterke focus op druiven/wijn.
  Ik zal je even door onze ervaringen/meningen leiden per dag:
  1. Santiago de Compostela
  Hotel is wel goed
  Eerste “lokale” diner was inderdaad echt lokaal, leuk om een keer mee te maken
  De stadswandeling met de gids was ook de moeite waard. Wel is er behalve het uitgebreide kathedraal complex verder weinig te beleven.
  De stad drijft meer op de pelgrims dan op toeristen. Wel interessant om meegemaakt te hebben omdat iedereen de naam van dit stadje kent.
  De proeverij op dinsdag was tamelijk ver weg en met slechts 3 wijnen te proeven, wel leuk plaatsje.
  Het diner ‘s avond was top, perfect eten met zeer goede wijnen en zeer vriendelijke bediening.
  2. Bodegas : Leuke rondleiding door het bedrijf en zeer goede lunch, goede gastheer, heerlijke wijnen.
  Landgoed : Dit was zeker een bijzondere ervaring, kamers tikkeltje oubollig, maar goede sfeer, helaas geen drank bij het zwembad te krijgen. Het eten met de kasteelheer en zijn vrouw was leuk. Bijzondere man die duidelijk een grote rol heeft in de regio en veel gereisd had.
  Zeer onderhoudend en hij deed duidelijk z’n best om het naar je zin te maken, zeer goed ontbijt.
  3. Wijnhuis overgeslagen en rondgekeken en geluncht in Ponte de Lima. ‘s middags naar het hotel gereden. Prima hotel met mooi zwembad (met drankjes).
  Restaurant ‘s avonds (15 minuten per taxi) was ook zeer goed.
  Wijnhuis vrijdag was ook leuk, simpele hapjes maar prima. Het restaurant ‘s avonds was wel ver weg: 40 minuten per taxi. Wel mooi gelegen en goed eten met goede wijnen.
  4. Hotel in Porto had een perfecte lokatie en was ook heel goed. Leuke plaats met leuke bars en terrasjes langs het water. Bezoek aan porthuis was ook goed geregeld.
  Het diner ‘s avonds was redelijk maar niet bijzonder. Het was niet op 5,5 km per taxi.
  Entree en gebouw was echt een oud klooster maar de eetzaal was kaal en sober. Het eten daarentegen erg goed
  De zondag hebben we doorgebracht met de hop off/hop on bus: geluncht op straat in de haven/vis wijk, was een leuke ervaring.
  Zo dat was het zo ongeveer.
  Wij hebben het ervaren als een leuke reis, goed georganiseerd, waarvoor onze complimenten. Goede beschrijvingen en documentatie en iedereen verwachte ons duidelijk.
  Met nogmaals dank.