Wijnrondreis Bourgogne

RONDREIS VAN CHABLIS TOT BEAUJOLAIS

Het wijngebied Bourgogne bestaat eigenlijk uit 5 sub wijngebieden. Je start deze wijnreis in het meest noordelijke wijngebied, Chablis. Wereldwijd bekend om de droge witte wijn. Dan rijd je door naar het wijngebied van Côte d’Or dat het hart van de Bourgogne vormt. De naam wordt vaak vertaald als heuvelrug van goud, vanwege de gouden kleuren in de herfst en de kostbare wijnen. Hier komen rode en witte wijnen vandaan die tot de wereldtop behoren. Aansluitend kom je in de Côte Chalonnaise, een klein wijngebiedje met aantrekkelijk geprijsde rode wijnen dat overgaat in de Mâconnais dat weer betere witte wijnen kent. De afsluiter is de Beaujolais, de Gamay is hier heer en meester.

Dag 1
De reis begint in de Chablis waar je in het pittoreske dorpje Chablis overnacht in een voormalige molen uit de 18e eeuw. Er zijn 7 kamers en suites, modern ingericht en voorzien van airconditioning, flatscreentelevisie, een eigen badkamer en Wi-Fi.
Bij het hotel is een wijnhuis en je wordt ontvangen met een proeverij waarmee je kennismaakt met hun wijnen.
Vanavond geniet je van een 4-gangen diner bij een bistro op loopafstand van je hotel. Je kiest zelf de wijn erbij.

Dag 2
Na het ontbijt heb je rond 11:00 uur een afspraak bij een wijnboer in de omgeving. Kleinschalig met mooie kwaliteit Chablis.
Na dit bezoek rijd je door naar de Côte d’Or waar je in de middag wordt verwacht in Meloisey, zo’n 10 km ten westen van Beaune. Je logeert hier 2 nachten in een mooie, royale en comfortabele gastenkamer met privé sanitair. Een heerlijke plek met een tuin met zwembad waar je heerlijk kunt relaxen. De eigenaresse verzorgt op sommige dagen ook table d’hôte (± € 29 per persoon). Laat het even weten als je hier gebruik van wilt maken.

Dag 3
Na het heerlijke ontbijt heb je in de loop van de ochtend een afspraak bij een wijndomein in Nantoux. Een familiedomein waar ze al sinds 5 generaties wijn maken betaalbare witte, rode en rosés en ook meer prestigieuze wijnen als Pommard, Meursault, Volnay en of Beaune Premier Cru. Na de rondleiding proef je 6 verschillende wijnen tijdens een Bourgondische lunch.
De rest van de dag ben je lekker vrij en is het leuk om het wijnstadje Beaune te leren kennen. Het oude centrum is schitterend bewaard gebleven en er zijn volop wine & food winkels, terrassen en restaurants. Het Hospices de Beaune is een hoogtepunt!

Dag 4
Eerst lekker ontbijten en dan op je gemak naar Mercurey in de Côte Challonaise. Hier ontmoet je de Nederlandse wijnmaker Roelof die, nadat hij zijn opleiding op de wijnschool in Beaune heeft gedaan, zelf wijn is gaan maken. Hij maakt zes verschillende wijnen en nog bijzonder leuke ook zoals een ‘vin de table’ van Gamay en een witte wijn van oude aligotéstokken. Hij is een groot wijnkenner en deelt zijn passie graag met je.
Daarna ga je misschien lunchen in Mercurey of gewoon onderweg ergens met een heerlijk stokbroodje met kaas of worst tussen de wijngaarden.
In de middag word je in een klein hotelletje verwacht met 6 goed verzorgde kamers in de Maconnais, vlakbij de rots van Solutré, een rots die dramatisch uitsteekt boven de wijngaarden waarvan het leeuwendeel wordt gebruikt voor de productie van Pouilly-Fuissé. Een plek waar je niet meer weg wilt!
Daarna ga je lekker naar je kamer. We hebben een tafeltje in het restaurant gereserveerd (maandag en dinsdag gesloten en soms ook op zondag). Hier wordt vers gekookt met seizoensproducten en met maar 1 doel: jou gastronomisch te laten genieten. De eigenaar en zijn vrouw hebben 3,5 hectare wijngaard in Saint Amour en met trots laten ze je kennismaken met deze wijn.

Dag 5
Er staat een ontbijtbuffet klaar met vers brood, fruit, huisgemaakte jammetjes, kaas, koffie en thee. Een goede start van de dag want vandaag rijd je door naar de Beaujolais waar je nog twee nachtjes verblijft. Op weg ernaar toe hebben we nog een afspraak voor je in Fuissé voor een bezoek aan een wijndomein dat al 5 generaties wijn maakt. Het wijndomein wordt inmiddels gerund door broer en zus en ze hebben wel 30 hectare wijngaard verdeeld over de Maconnais. Het wijnhuis bevindt zich in het dorp en niet tussen de wijngaarden. Na de rondleiding is het tijd om te proeven. Naast wit en rood is ook de Crémant de moeite waard.

In de middag word je in Saint-Etienne-la-Varenne verwacht bij een voormalig wijndomein. De aangrenzende wijngaarden waren vroeger eigendom van dit domein maar worden nu door andere wijnbouwers bewerkt. Het pand is nu een sfeervol chambre d’hôte adres met 4 kamers met privé sanitair, een lounge en een eetkamer waar ’s ochtends het ontbijt wordt geserveerd. Bij mooi weer ontbijt je lekker buiten in de tuin met uitzicht op de wijngaarden.

Dag 6
Vandaag staat in het teken van de Crus van de Beaujolais: Brouilly, Morgon, Chiroubles en Fleurie. In Fleurie heb je een afspraak bij een familiedomein dat een prachtige Fleurie maakt en een van de oudste wijnstokken heeft. Proef het verschil!

Dag 7
Nog even ontbijten en dan zit de wijnrondreis door de Bourgogne er helaas op.

De ingrediënten:

 • Eén overnachting in een 2-persoonskamer in een “Maison du Maître” in Chablis
 • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in de Côte d’Or
 • Eén overnachting in een kleinschalig hotel in de Maconnais
 • Twee overnachtingen in een 18e eeuws landhuis in de Beaujolais
 • ’s Ochtends begin je de dag met een lekker ontbijt
 • 4-gangen diner exclusief wijn in restaurant op loopafstand in Chablis
 • Rondleiding en proeverij bij een wijnhuis in Chablis
 • Rondleiding en proeverij met lunch in Nantoux
 • Rondleiding en proeverij bij een Nederlandse wijnmaker in Mercurey
 • Tafelreservering in het hotel in de Maconnais
 • Rondleiding en proeverij bij een wijnhuis in Fuissé
 • Rondleiding en proeverij bij een wijnhuis in Fleurie
 • Restauranttips
De prijs van deze zevendaagse wijnrondreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt, afhankelijk van het type kamer en de periode, tussen de € 695,- en € 795,- per persoon.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie