Wijnreis Ahr, Moezel, Pfalz en Rheinhessen

Rondreis door de wijngebieden Ahr, Moezel, Pfalz en Rheinhessen

Duitsland is naar grootte de vierde van de wijn producerende landen in Europa en het is één van de meest noordelijk gelegen wijnbouwlanden. Daarom wordt ook hier meer wit dan rood gemaakt. Je maakt tijdens deze reis zowel kennis met rode als witte wijn en van droog tot zoet. Het leuke van de Duitse wijngebieden is dat je niet ver hoeft te rijden en toch in een compleet andere wereld komt: wijngaarden op steile rivierhellingen, gezellige wijndorpjes met sfeervolle pandjes, oude stadjes vol geschiedenis, verhalen en cultuur.

Dag 1
Je begint de wijnrondreis met een overnachting in de Ahr. Je logeert in een kleinschalig hotel in Bad Neuenahr-Ahrweiler. Een wijndomein met 14 comfortabele kamers, voorzien van privé sanitair.
’s Avonds geniet je in een sfeervol restaurant van een 3-gangendiner met regionale specialiteiten en bijpassende wijn. De kok behoort tot de beste koks van Duitsland en heeft naast dit restaurant ook een fantastisch 2-sterren restaurant.

Dag 2
Vandaag staat er na het ontbijt een wandeling door de rode wijngaarden (“Roteweinwanderweg”) op het programma met een gids die alles toelicht over de druif, de bodem en de ligging van de wijngaard.
Na deze wandeling rijd je door naar Dernau (± 10 km) waar de wijnfamilie Meyer-Näkel een restaurant heeft waar een lichte lunch geserveerd wordt met een heerlijk glas wijn van het wijngoed Meyer-Näkel die tot één van de bekendste pioniers van het Arhdal behoort.
’s Middags rijd je op je gemak naar de Moezel (± 110 km). In het pittoreske Zeltingen, slechts 100 m van de oevers van de Moezel, is jullie hotel. De knusse kamers en suites zijn in comfortabele landhuisstijl. Elke ochtend is er een uitgebreid ontbijtbuffet met verse ham, versgeperste sappen en zelfgemaakte worst en jam. Het is aan jezelf om voor vanavond een leuk restaurantje uit te zoeken voor die avond. Er zijn er diversen op loopafstand.

Dag 3
In de ochtend word je bij een wijngoed in Wehlen verwacht dat prijswinnende wijnen maakt. Ze hebben zo’n 16,5 hectare wijngaard met ± 90% rieslingdruiven die zich voor het grootste deel op steile hellingen bevinden zodat machinale bewerking van deze wijngaarden onmogelijk is en alles nog met de hand gedaan wordt. Prachtige en elegante wijnen, van droog tot mooi zoet, zijn het resultaat. Je krijgt een rondleiding, uitleg en proeverij.
In de middag bezoek je nog een wijngaard.
’s Avonds geniet je van een mooi 4-gangen gastronomisch diner met bijpassende wijnen.

Dag 4
Vandaag rijd je van de Moezel naar de Pfalz (± 150 km). De Pfalz wordt wel het Toscane van Duitsland genoemd want naast druiven groeien hier vijgen, amandelen en citrusvruchten en de zon schijnt hier bijna 2000 uur per jaar. In de Pfalz overnacht je in een landhotel in Pleisweiler-Oberhofen. Een voormalige boerderij die is omgetoverd tot een sfeervol hotel met 22 kamers en een wellness met diverse sauna’s waar je heerlijk kunt ontspannen.
’s Middags staat er een bezoek bij een mooi wijnhuis op het programma, niet te ver van het hotel. Hier ontdek je dat de wijnen van de Pfalz toch weer heel anders zijn dan de Moezel.
Vanavond geniet je van een 3-gangenmenu met begeleidende wijnen in het restaurant bij het hotel.

Dag 5
Je verruilt de Pfalz voor Duitslands grootste wijnstreek: Rheinhessen, ‘de streek met de 1000 heuvels’ en de streek met het warmste en droogste klimaat (± 110 km). Hier word je in de middag verwacht in een sfeervol 3-sterren hotel in Flonheim. Eerst even settelen en dan heb je een afspraak bij een gerenommeerd wijnhuis in Rheinhessen. Het bijzondere hier is de diversiteit in druiven.

Dag 6
Na het ontbijt maak je een leuke rondvaart op de Rijn zodat je kennis maakt met een deel van het UNESCO Werelderfgoed met schilderachtige dorpjes als Rüdesheim, Bacharach en Burgen. In Bacharach is er een stop voor de inwendige mens: heerlijk plateau met kaas, ham, salami, olijven, brood en een glas wijn van de steile hellingen rondom Bacharach. Verder heb je de tijd om het romantische stadje Bacharach – dat vol vakwerkhuizen staat – te verkennen.

Dag 7
Je geniet nog lekker van het ontbijt voordat je terugreist naar Nederland.

De ingrediënten:

 • Eén overnachting in een hotel in de Ahr
 • Twee overnachtingen in een hotel in de Moezel
 • Eén overnachting in een landhogel in de Pfalz
 • Twee overnachtingen in een hotel in Rheinhessen
 • Elke ochtend een goed ontbijt
 • Rode wijn wandeling met gids
 • 3-gangenmenu met regionale specialiteiten en begeleidende wijnen
 • Lichte lunch met glas wijn bij wijngoed Mayer-Näkel
 • 4-gangen gastronomisch menu met bijpassende wijnen
 • 3-gangen diner met bijpassende wijnen
 • Twee bezoeken aan gerenommeerde wijnhuizen in de Moezel
 • Bezoek aan een familiewijngoed in de Pfalz
 • Bezoek aan gerenommeerd wijnhuis in Rheinhessen
 • Boottocht Rijn (Bingen – Bacharach v.v.)
 • Smakelijk plateau met glas wijn
De prijs voor deze wijnrondreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 1025,- per persoon.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

 • Ghislaine en Karel

  Wat een ontzettend leuke reis was dit! Heel leerzaam want we kenden Duitsland als wijnland niet zo goed
  en hebben nu het gevoel dat we de verschillen in de diverse gebieden een beetje begrijpen.
  Het was leuk dat je ons aangeraden had om de Rheingau ook nog toe te voegen, want dit maakt het echt nog completer. We waren erg verrast door de mooie wijnen. Heerlijk! Niet alleen bij de wijnboeren maar’
  ook in de restaurants! Ook het eten was boven verwachting maar dat had je al gezegd.
  Ontzettend bedankt Martha voor al je adviezen en het uitstippelen van deze mooie wijnreis. Wij genieten,met onze aankopen, nog even na en we komen zeker bij je terug!