Special – Een feestje met Ellen en dat willen we jullie niet onthouden!

Puur natuur in de Loire

Je hoort het steeds vaker: biologische wijn, biologisch-dynamische wijn, natuurwijnen.
Wij gingen op zoek naar wijnboeren in het hartje van de Loire, Touraine, die het beste met de wijngaard – dus de bodem – voor hebben. Met als hoofddoel om wijnen te proeven die lekker zijn, puur met natuurlijke smaken.
De wijngaarden bevinden zich rondom de stad Tours. Op de noordelijke oever van de Loire liggen de plaatsjes Bourgeuil en Saint Nicolas-de-Bourgeuil en aan de zuidzijde ligt Chinon. Hier worden indrukwekkende wijnen gemaakt van de authentieke Franse druif Cabernet Franc. En ten oosten van Tours ligt het wijngebied van Vouvray en Montlouis-sur-Loire waar van de Chenin-blanc druif top wijnen gemaakt worden, van droog tot zoet.
We ontmoetten wijnboeren met een verhaal, wijnboeren die zuinig omgaan met meststoffen en die geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Wijnboeren die met respect voor het land werken en daardoor creatief moeten zijn om de wijngaard zo gezond mogelijk te houden. We proefden de toewijding en de passie van de wijnboeren maar bovenal genoten we van de hoge kwaliteit wijnen. Het was een feestje en dat willen we jullie niet onthouden!

Periode
Woensdag 21.09 – zaterdag 24.09.2022
4 dagen / 3 nachten

Aantal personen
Minimaal 18, maximaal 24

Overnachtingsadres
De Loire staat bekend om de talloze kastelen en vlakbij het sprookjesachtige kasteel in Azay-le-Rideau ligt ons 4-sterren hotel dat gevestigd is in het oude “relais de poste” uit de 18e eeuw. Het is een sfeervol hotel met goed ingerichte kamers en privé-sanitair. Er is een gezellige bar en mocht je een privé-parkeerplaats willen laat het dan even weten. ‘s Ochtends staat er een goed ontbijtbuffet klaar! We beschikken over 8 x 2 persoonskamer type “Comfort” en 4 x 2 persoonskamer type “exclusive” en 1 x 1 persoonskamer type “Comfort”. Er is parkeergelegenheid (€ 6,- per auto per nacht).

Gids
Voor velen een bekende! Ellen Dekkers, vinoloog en wijnschrijfster, begeleidt al sinds 2004 onze wijnreizen. Ze weet veel van wijn, is dol op Cabernet Franc en houdt van de pure smaken in de Loire!

Vervoer
Eigen vervoer
Bus ter plaatse op dag 3

Programma
Dag 1, woensdag 21.09.2022
Je wordt in de middag verwacht in het hotel en aan het einde van de middag ontmoet je Ellen en de andere wijnreizigers in de wijnbar waar Jean-Michel een introductie houdt over de pure wijnen van de Touraine met de nadruk op Vouvray en Montlouis.
Daarna lopen jullie gezamenlijk naar het restaurant waar een mooi 4 gangendiner wordt geserveerd met bijpassende biologische wijnen.

Dag 2, donderdag 22.09.2022
Na het ontbijt rijd je naar het wijnhuis Domaine Charles Joguet in Chinon. Een bijzonder domein opgericht door een Parijse kunstenaar in 1957 die mooie wijn maakte van de Cabernet Franc druif van de authentieke wijnstokken van de beste wijngaarden in Chinon. Maar na zo’n 30 jaar wilde zij zich meer gaan focussen op het schilderen en verkocht alles aan de familie Genet. Dochter Anne zet het voort en haar ambitie is pure wijnen maken die een afspiegeling zijn van bodem en druivenras. Samen met haar vader en de wijnmaker zijn ze bezig met het zoeken naar de natuurlijke balans in de wijngaarden, ze gebruiken geen onkruidverdelgers en hun wijnen behoren tot de top van Chinon. Na de rondleiding volgt een proeverij met 5 wijnen van verschillende percelen wijngaard zodat je de verschillen in terroir goed kunt proeven.
Aansluitend geniet je van een lichte informele lunch in de prachtige 15e eeuwse kelder met hammen, worsten, kazen en een heerlijke taart toe.
De rest van de dag is aan jezelf. Wij raden je aan om zeker het stadje Chinon te bezoeken!

Dag 3, vrijdag 23.09.2022
Na het ontbijt heb je de tijd om in het dorpje Azay-le-Rideau nog even koffie te drinken. En zo rond elf uur wordt je opgehaald en ga je met een bus naar Villandry. Hier ligt een traditionele Loire boot voor je klaar en ga je een mooie tocht maken over de Loire. Je geniet van prachtige landschappen en de kapitein vertelt je graag een aantal leuke anekdotes. Je proeft heerlijke lokale wijn en geniet van een informele lunch op een prachtige plek, daar waar de rivier de Loire en de Cher samenvloeien.
Na de boottocht en lunch word je teruggebracht naar het hotel en heb je ruim de tijd om je te verkleden en nog even je rust te nemen. Aan het eind van de middag word je opgehaald en staat er een bezoek aan een Château op het programma. Naast wijngaarden vind je talloze Châteaux in de Loire. Prachtige, prestigieuze landgoederen met veel historie en kunst. Wij kiezen ervoor om naar een klein privé Château te gaan waar je zelf niet makkelijk binnenkomt. De eigenaren ontvangen je persoonlijk. Vol passie leiden ze je rond in hun kasteel uit de 18e eeuw. Het is een familiekasteel met een koninklijk verleden. De koningen Lodewijk XI en XIII kwamen hier vroeger om te jagen en verbleven hier met plezier. De opmerkelijke decoratie, en uitzonderlijke reeks wandtapijten uit de 17e eeuw, de indrukwekkende keuken met mooie koperen gebruiksvoorwerpen zullen je zeker verrassen.
Na de rondleiding en uitleg over het leven in zo’n kasteel, vindt het afscheidsdiner plaats in de “Salle des Portraits”, een prachtige eetkamer met portretten van de adellijke bewoners van het Château. Bij het menu worden wijnen van Yannick Amirault geserveerd, volgens velen de beste wijnmaker van Bourgeuil. Samen met zijn zoon Benoit zijn ze in staat om alles uit de bodem en de druif te halen wat er in zit. Ze werken 100% biologisch en experimenteren met amforen. Ellen gaat je er alles over vertellen. Aan het eind van de avond staat de bus weer klaar om je naar het hotel te brengen.

Dag 4, zaterdag 24.09.2022
Na het ontbijt zit het er helaas op! Hopelijk heb je een paar flesjes voor thuis om goed te kunnen nagenieten.

De ingrediënten

 • Drie overnachtingen in een 4-sterren hotel in Azay-le-Rideau
 • Elke ochtend een heerlijk ontbijt
 • Introductie wijnen Touraine met wijnproeverij in de wijnbar van het hotel
 • Smaakvol 4-gangendiner met bijpassende biologische wijnen in een restaurant op loopafstand van het hotel
 • Bezoek aan wijnhuis Domaine Charles Joguet in Chinon met rondleiding, uitleg en proeverij van 5 wijnen
 • Informele lunch in de 15e eeuwse kelder van het wijndomein
 • Boottocht op de Loire met proeverij lokale wijn
 • Lunchstop op een een prachtige plek aan de Loire en Cher
 • Ontvangst ‘Au Château’ met privé rondleiding en diner met wijnen van top wijnmaker Yannick Amirault
 • Busvervoer dag 3
 • Begeleiding Ellen Dekkers
De prijs van de reis is gebaseerd op een 2-persoonskamer Comfort en bedraagt € 895,- per persoon.
De prijs van de reis gebaseerd op een 2-persoonskamer Exclusive bedraagt € 950,- per persoon.
Toeslag 1-persoonskamer Comfort bedraagt € 180,- per persoon.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie