Rondreis Elzas, Bourgogne, Champagne

RONDREIS DOOR DE WIJNGEBIEDEN ELZAS, BOURGOGNE EN CHAMPAGNE

In het noordoosten van Frankrijk liggen 3 wijngebieden relatief dicht bij elkaar. En het zijn wijngebieden die qua sfeer totaal anders zijn en zeker ook qua wijn!
In een kleine week ontdek je deze gebieden en tref je overal mooie, karakteristieke wijnen.

Dag 1
Je begint in de Elzas. Overal zie je groene wijnheuvels in alle mogelijke vormen en afmetingen met kleurrijke dorpjes die zo lijken weggehaald uit de sprookjes van Grimm. Deze dorpjes vormen een romantisch geheel van vakwerkhuizen, fonteinen, torens, bloemen, smalle straatjes en pleinen. We zijn in de Elzas!
Op de aankomstdag rijd je naar je eerste overnachtingsadres. We raden je aan om bij Obernai de snelweg te verlaten en de Route du Vin te volgen door de wijndorpjes Ottrott, Barr, Andlau, Dambach, Scherwiller en Kintzheim naar Saint Hippolyte. Er zijn maar 3 kamers en een loft, in lichte kleuren uitgevoerd en elk met eigen sanitair.  Je kunt je eerst even settelen en dan kun je bijvoorbeeld lekker een drankje drinken in de bar bij je overnachtingsadres.
‘s Avonds geniet je van een regionaal diner met bijpassende wijn in het naastgelegen restaurant.

Dag 2
De volgende dag staan er twee wijnhuizen op het programma zodat je een royale kennis opdoet over de Elzasser wijnen. Deze bezoeken geven je de kans om een heel stuk van de Route des Vins te rijden.
Na het ontbijt bezoek je een wijndomein in Scherwiller. Je hoort hier alles over de bodemsoort, de diverse druiven en de ligging van de wijngaarden. En uiteraard laat hij zijn wijnen proeven. Je proeft 3 verschillende cépages en een Crémant.
’s Middags bezoek je een familiewijnhuis in Ammerschwihr. Kleinschalig, met 10 hectare wijgaarden waarvan een deel tot de beroemde Kaefferkopf behoort en een klein deel tot de Grand Cru Mambourg. Ze maken een breed scala aan karakteristieke, strakke wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Ammerschwihr heeft sinds kort een sterwaardig restaurant waar je feestelijk kunt lunchen.

Dag 3
Je neemt afscheid van de Elzas en rijdt naar de Bourgogne waar je overnacht in Flagey-Echézeaux. Het leukste is om zo ongeveer bij Dijon de autoroute te verlaten en dan door de wijndorpjes naar Flagey-Echézeaux te rijden waar je overnacht in een aangenaam chambre d’hôte adres uit de 18e eeuw met slechts 2 kamers van 17 m², elk met een 2-persoonsbed, airconditioning, televisie, internet en privé sanitair. De eigenaar ontvangt jullie allerhartelijkst en er zijn fietsen aanwezig waar je gebruik van kunt maken.
We hebben voor vanavond een smaakvol 4-gangen diner gereserveerd waar je zelf de wijn bij uitkiest in een restaurant op loopafstand van je overnachtingsadres.

Dag 4
Vandaag staan er twee afspraken op het programma, één in de Côte de Nuits en één in de Côte de Beaune. Het domein in de Côte de Nuits is een familiebedrijf waar je informeel ontvangen wordt en ze graag over hun mooie wijnen vertellen en natuurlijk laten proeven.
‘s Middags heb je een afspraak in de Côte de Beaune bij een klein familiedomein met 8 hectare wijngaard. De 8e generatie is nu aan het roer en ze produceren prachtige wijnen in Volnay, Pommard, Savigny-les-Beaune en Pernand-Vergelesses. De filosofie van wijnmaken is hier gebaseerd op de ongewone terroir hier en door zo min mogelijk menselijk ingrijpen. de oogst wordt altijd handmatig gedaan, evenals het selecteren van de druiven. Je proeft de kwaliteit!
Tussendoor heb je tijd om in Beaune te lunchen of je gaat er ’s avonds heen om lekker rond te kijken en te eten. We geven je restauranttips mee!

Dag 5
En nu verruil je de Bourgogne voor de Champagne. Laat de kurken ploppen en de gouden belletjes fonkelen en vloeien! Champagne staat overal ter wereld symbool voor feest!
Als je de Route du Champagne neemt, kom je langs uitgestrekte landschappen met wijngaarden en bossen. Aan het eind van de middag heb je een afspraak bij een Champagnehuis in Rilly-la-Montagne. Een familiebedrijf dat wijngaarden in Rilly en Ecueil heeft, beide geklasseerd als Premier Cru. Hier krijg je een goede uitleg over het Champagneproces en het karakter van hun Champagne en heb je de kans om zelf een fles te sabreren. Dit is een traditionele, enigszins ceremoniële manier om de Champagnefles met een sabel open te slaan. Een ervaring! En daarna proef je deze heerlijke Champagnes.
Na dit bezoek rijd je door naar je overnachtingsadres. Een modern en kleurrijk plekje zo’n 15 km ten zuidoosten van Reims met buiten een royaal zwembad en binnen 5 kamers. Vanavond geniet je van table d’hôte bij je overnachtingsadres waar je zelf de wijn of Champagne bij uitkiest.

Dag 6
Na het ontbijt begin je de dag met een bezoek aan een groot en beroemd Champagnehuis in Reims waar de kelders heel imposant zijn. Aansluitend is het leuk om op het Place d’Erlon te gaan lunchen en daarna nog lekker Reims verder verkennen.

Dag 7
Dit is de laatste dag en je reist, veel wijnkennis en –flessen rijker, terug naar Nederland.

De ingrediënten:

 • Twee overnachtingen in een chambre d’hôte in Saint Hippolyte
 • Twee overnachtingen in een chambre d’hôte in Flagey-Echézeaux
 • Twee overnachtingen in een chambre d’hôte zo’n 15 km van Reims
 • Elke ochtend geniet je van het ontbijt
 • Regionaal diner met bijpassende wijn dag 1 in het restaurant bij het overnachtingsadres
 • Bezoek aan 2 wijnhuizen in de Elzas met uitleg en proeverij
 • Smaakvol 3-gangen diner exclusief wijn dag 3 in restaurant op loopafstand van je overnachtingsadres
 • Bezoek aan 2 wijnhuizen in de Bourgogne met uitleg en proeverij
 • Table d’hôte inclusief water en vruchtensap dag 5 bij je overnachtingsadres
 • Bezoek aan klein familiebedrijf in de wijngaarden van Rilly-la-Montagne met proeverij en je sabreert zelf een fles
 • Bezoek aan groot en beroemd Champagnehuis in Reims
De prijs voor deze zevendaagse reis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en is, afhankelijk van de periode en het type kamer in de Champagne, vanaf € 795,- per persoon

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

 • Helene

  We hebben een leuke reis gehad. Starten in de Elzas en eindigen in de Champagnestreek was perfect; mooie opbouw. Locaties, diners en wijnproeverijen waren goed, met name de proeverijen bij de kleine wijnboer sprak ons erg aan. Daar merk je de liefde voor het vak.

 • Richard

  Wij hebben een super vakantie gehad. De overnachtingen waren top, lieve, vriendelijke mensen. De kamers waren schoon en alles wat je nodig hebt is aanwezig.
  Veel wijnen geproefd en lekker gegeten, de tips waren goed.
  Het verblijf in de Champagne was geweldig. Een top gastvrouw en vriendelijke zoon die de rondleiding deed. Wij waren met nog twee stellen (Engelsen).
  Met hen hebben wij het diner gehad, heerlijk gegeten, gedronken en leuke gesprekken gevoerd.
  De dag erna nog het museum bezocht en de champagne proeverij, daarna naar Reims gereden voor het diner, ook dit is een leuke stad met veel horeca.
  Volgende ochtend nog een heerlijk ontbijt en toen weer naar huis.
  Een klein minpuntje, bij het eerste wijnhuis lag de nadruk erg op verkoop, en minder over de wijn en het proces. Maar dit is ruim gecompenseerd met de rest.
  Kortom, helemaal top!!
  Bedankt voor de goede service en wellicht tot een volgende reis.