Rondreis Lissabon Dao Douro Porto

GASTRONOMISCHE RONDREIS DOOR DE WIJNGEBIEDEN VAN LISSABON, DAO, DOURO EN PORTO

Portugal is een land van een opmerkelijke schoonheid met een enorme diversiteit aan nog onontdekte landschappen.

Tijdens deze wijnrondreis rij je van Lissabons wijnstreek naar het Dãowijngebied, de Dourovallei en eindig je in Porto. De reis voert je door prachtige streken met sfeervolle, authentieke dorpjes en laat je kennismaken met Portugals mooiste wijnen.

Dag 1
Op de aankomstdag – bij voorkeur zondag – word je in de loop van de dag in het hotel in Lissabon verwacht. Het betreft een in moderne stijl gerenoveerd imposant historisch pand uit het begin van de 20e eeuw, dichtbij de Praça Marques Pombal. De kamers zijn zeer comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien.
Het diner vindt plaats in een sfeervol restaurant op loopafstand van het hotel, in de uitgaanswijk Chiado. Hier wordt de goede Portugese keuken bereid.

Dag 2
Op maandag rijd je Lissabon uit en word je aan het eind van de ochtend verwacht bij één van de top wijnmakers uit Lissabons wijnstreek, vlakbij het stadje Santarèm (45 km). Het is een imposante quinta (wijngoed) op een landgoed van ongeveer 600 hectare. Er worden druiven, olijven en andere fruitsoorten verbouwd. Je krijgt een persoonlijke rondleiding, gevolgd door een proeverij met lichte lunch. Daarna vertrek je richting het historische stadje Golegã (± half uur rijden). In het centrum bevindt zich ons hotel dat in een gerenoveerde imposante villa uit de 18e eeuw gevestigd is. Het hotel heeft één van de beste restaurants van de regio en er wordt hier een diner met streekgerechten aangeboden.

Dag 3
Dinsdag rijd je naar de Dãowijnstreek, in het centrum van Portugal. Na een rit van ongeveer anderhalf à twee uur door een steeds afwisselend Mediterraans landschap kom je aan bij je hotel, iets voorbij de stad Viseu. Het betreft één van Portugals mooist en best bewaarde barokpaleizen waar sinds enige tijd een hotel in gevestigd is. In de kamers en de publieke ruimtes bevinden zich veel antieke voorwerpen, die merendeels toebehoorden aan de voormalige bewoners van het paleis. Het hotel ligt met haar tuinen op een landgoed waar ook schitterende wijnen worden gemaakt.
Je geniet hier eerst van een lichte lunch op het terras met schitterend uitzicht op de barokke tuinen, wijnranken en het heuvellandschap. Het lijkt op Toscane, maar dan zonder toeristen.
Na de lunch volgt een rondleiding door het paleis, wijnhuis en de tuinen.
Op loopafstand van het hotel bevinden zich enkele goede lokale restaurants voor het diner.

Dag 4

In de ochtend regelen we een rondleiding en proeverij bij een van de topwijnmakers van de Dão in een voormalig adellijke buitenplaats. Het hoofdgebouw is in een 17e eeuws paleis gebouwd in Portugees-Italiaanse renaissancestijl. Na de proeverij lunch je op eigen gelegenheid. Er is een goede keuze dichtbij. Daarna wil je het wellicht rustig aan doen of nog meer genieten van de omgeving of bij het zwembad op het fijne landgoed van je paleishotel.
‘s Avonds word je verrast met een diner in het sfeervolle restaurant van het hotel.

Dag 5
Donderdag verlaat je de Dão-vallei en rijd je naar de Dourovallei. Na een mooie tocht van ongeveer anderhalf uur kom je bij Regua aan. Het wijnhuis/hotel waar je 2 nachten logeert ligt 5 minuten van Regua. Het is een kwalitatief hoogstaand wijnhuis uit de 18e eeuw. Zowel het wijnhuis als het gastenverblijf zijn smaakvol gerenoveerd. Vanaf het wijnhuis/hotel heb je een heerlijk uitzicht over de Dourorivier en –landschap.
Aan het einde van de middag heb je een uitleg over de wijnen en proef je diverse mooie tafelwijnen en port. Vanavond dineer je in het restaurant van het wijnhuis waar smaakvolle gerechten bij hun wijnen geserveerd worden.

Dag 6
Op vrijdag bezoek je een wijnhuis dat in de iets koelere Baixa Corgo ligt, een subregio van het Dourogebied. Dit huis heeft een spectaculaire ligging en is gebouwd tegen een steile bergwand. Hier worden prachtwijnen gemaakt die hoge scores krijgen in bladen als Decanter en Wine Spectator. De rondleiding wordt gevolgd door een lichte lunch met finger food, begeleid door een ruime selectie wijnen van het huis.
Na de lunch is er geen programma maar geniet je gewoon even van de mooie natuur van de Douro of, als je wilt, is het prachtige barokstadje Lamego ook zeker de moeite waard!

Dag 7
Op zaterdag rijd je in 2 uurtjes de vallei uit naar de historische stad Porto die zijn naam aan de Portwijnen gegeven heeft. Een prachtige route met veel fotomomentjes. Het hotel in Porto ligt in het centrum en is gevestigd in 5 aan elkaar verbonden historische panden waarvan het oudste gedeelte teruggaat tot de 14e eeuw. De kamers bieden uitzicht op de rivier de Douro of op de oude stad.
’s Avonds word je gastronomisch verwend in een restaurant op loopafstand van het hotel. Het restaurant wordt geroemd om zijn moderne Portugese keuken en zijn fantastische wijnkaart.

Dag 8
En tja, na het ontbijt, is deze wijnrondreis toch echt ten einde.

De ingrediënten:

 • Eén overnachting in 4-sterren hotel centraal in Lissabon
 • Eén overnachting in een boutique hotel in Lissabons wijngebied
 • Twee overnachtingen in paleis hotel in Dãowijngebied
 • Twee overnachtingen in wijnhuis/hotel in de Dourovallei
 • Eén overnachting in 4-sterren boutique hotel downtown Porto
 • Elke ochtend een lekker ontbijt
 • Vijf avonden diner inclusief wijn en water
 • Bezoek aan een wijnhuis in Lissabons wijnstreek met proeverij en lichte lunch
 • Lunch paleishotel/wijnhuis Dão inclusief wijn en water
 • Rondleiding paleishotel/wijnhuis
 • Bezoek aan wijnhuis in Dãostreek met proeverij
 • Rondleiding met proeverij bij wijnhuis/hotel in de Dourovallei
 • Rondleiding met proeverij bij wijnhuis in Baixa Corgo en lunch met finger food
De prijs voor deze achtdaagse wijnrondreis is gebaseerd op een 2-persoons kamer en bedraagt € 1350,- per persoon

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

 • Ineke

  We hebben genoten van de wijnreis die jullie voor ons organiseerden. De hotellocaties waren voortreffelijk, de wijnproeverijen leerzaam en genoeglijk met veel persoonlijke aandacht, de landschappen in Portugal mooi , langs de Douro was de tocht en het verblijf in beide hotels adembenemend mooi. Veel superlatieven, zo hebben we de reis ook beleefd.

 • Anka

  Wij zijn weer thuis in Nederland en hebben genoten van een mooie en gevarieerde vakantie in Portugal.
  De eerste week lekker druk met jouw toer, de 2de week afbakken in de Algarve.
  Het weer was niet overigens niet geweldig in de 1e week, erg grijs en kil, maar gezien de activiteiten was dat niet heel erg.
  Wijnproeven doe je gemiddeld binnen.
  Het was alleen een beetje zonde,we konden niet buiten op terras eten of aan het zwembad vertoeven en dat was jammer.
  De accommodaties waren allemaal leuk en gevarieerd. Het eten was gemiddeld goed met het 2e diner in Porto en de lunch als absolute toppers!
  Mijn man was iets minder blij dat ie nooit eens zelf mocht kiezen wat we gingen eten, maar het was zeer gevarieerd en goed.
  De afsluiter was ook heerlijk, in het hotel kregen we prachtige grote suites, en in de Dao is het ook een heerlijk hotel waar je mensen ook makkelijk een paar dagen kunt laten verblijven.
  En niet te vergeten de olijfolie proevery. Uniek en een zeer bijzondere dame. Heel gezellig!
  Het enige in het programma was niet echt aan de verwachtingen voldeed was de kookles.Erg snel na de lunch en tijdens de voetbalwedstrijd.
  De beloofde tour op de property hebben we daarom ook niet gehad. Toen we er smiddags naar vroegen kon het niet meer, alleen de volgende ochtend maar dan ook een tijdstip dat we zelf al andere plannen hadden en niet de toer niet vervroegd kon worden. Kortom, daar liep het even wat minder, maar ook niet dramatisch hoor!
  Nou wilde ik nog even aan je kwijt. Ook onze vrienden hadden een heerlijke reis.
  Namens allemaal, bedankt en groeten.