Fietsreis Umbrië

FIETSEN DOOR UMBRIË

Al fietsend leer je de prachtige Umbrische vallei kennen. Niet alleen qua natuur en cultuur maar zeker ook de wijngebieden: Torgiano DOCG, Assisi DOC, Montefalco DOCG en Monte Martani DOC.

Dag 1
De tocht begint in het mooie Spello. Je overnacht in het centrum van het stadje dat nog een middeleeuws uiterlijk heeft. Het is hier heerlijk slenteren door de kleine steegjes, vaak fleurig gekleurd met bloemen en planten. Aan het eind van de middag ontmoet je onze contactpersoon ter plaatsje die je de route uitlegt en de fietsen aflevert.
Vanavond geniet je in een gezellig restaurantje/wijnbar van een 4-gangen tasting menu met bijpassende wijnen, koffie en een grappa.

Dag 2
De volgende ochtend, na het ontbijt, heb je de eerste fietstocht. Je kunt kiezen uit een langere tocht  van zo’n 52 km via het gezellige centrum van Foligno of een kortere, direct door de vallei naar Bevagna, een van oorsprong Romeins stadje. Bevagna bevindt zich midden in het wijngebied waar de Sagraritino DOCG en de Rosso di Montefalco DOC vandaan komen. Een van de bekendere wijngebieden in Umbria is Torgiano. Dit gebied was een van de eerste die in 1968 tot DOC zone benoemd werd, en in 1990 werd hier de DOCG voor de Torgiano Rosso Riserva aan toegevoegd. Giorgio Lungarotti heeft een belangrijke rol in de ontwikkeling van Torgiano als internationaal bekend wijngebied gehad. Hij specialiseerde het gemengd agrarische bedrijf van zijn ouders tot een modern wijn producerend bedrijf. Het wijnbedrijf ligt net buiten Torgiano. Je krijgt een  rondleiding door de wijnkelders en na afloop proef je hun wijnen. Vervolgens fiets je door naar het overnachtingadres in Torgiano, een oud vestingsplaatsje. Torgiano bevindt zich in het licht heuvelachtige, vruchtbare gebied waar de Tiber en de Chiascio samenvloeien. Het 3-sterrenhotel biedt prima verzorgde kamers met badkamer, airco, koelkast, televisie en kluisje. In de tuin is een zwembad dus je kunt direct een duik nemen!
Als wijnliefhebber en -kenner kan eigenlijk een bezoek aan het wijnmuseum in Torgiano niet overgeslagen worden. Het wijnmuseum is ontstaan uit de privé collectie van Giorgio en zijn vrouw Maria Grazia Lungarotti. Zij hebben de collectie tentoongesteld in het 17e eeuwse palazzo Graziani-Baglioni. In het museum zijn voorwerpen te zien die betrekking hebben op de cultivatie, het maken en het nuttigen van wijn en bevindt zich op loopafstand van je hotel.
Het diner is besproken in een restaurant vlakbij. Hier wordt een diner ‘degustazione’ geserveerd met diverse voorafjes, twee primi’s, twee secondi’s en een groente, of je kiest voor een heerlijk truffelmenu. Je kiest zelf de wijn er bij.

Dag 3
Fietsend over veelal rustige landweggetjes wordt Assisi bereikt. Om in het oude centrum te komen moet er wel eerst iets geklommen worden maar je zult zien dat het zeker de moeite waard is wanneer je het schilderachtige Assisi binnen fietst. Vervolgens heb je een afspraak bij het wijnhuis Tili. Het is een echt Italiaans klein familiebedrijf. De familie bezit ± 40 hectare wijngaarden die uitgestrekt liggen op de zuidelijke hellingen van de Monte Subasio, in de nabijheid van de prachtige historische stad Assisi.  Het wijnhuis dat de eeuwenoude familietraditie van het wijn maken voortzet was in 1997 de eerste producent in de regio van biologische wijnen met een Assisi DOC status, evenals dat men de eerste producent was van biologische olijfolie Extra Virgine. Vader Pietro Tili heeft het vak van wijn maken van zijn ouders geleerd en zich hierna meer toegelegd op de productie van biologische wijnen. Na jaren van succesvol en met veel passie gewerkt te hebben geeft hij langzaam aan het stokje over aan de nieuwe generatie, waarbij zijn dochter AnnaLaura de passie en de vaardigheden heeft om de taak van wijnmaker van haar vader over te nemen. De wijnen worden geproduceerd van druiven enkel geoogst uit de eigen wijngaarden rond Assisi. De druiven worden handmatig geplukt in de wijngaarden die biologisch zijn bewerkt. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische gewas bestrijdingsmiddelen, geen gebruik van kunstmest en wordt er bewust wel gebruik gemaakt van de natuurlijke begroeiing in en om de wijngaarden. Dit alles met veel respect voor de natuur in zijn algemeenheid. Ook in de kelder wil men het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk vermijden door alleen te werken met moderne apparatuur.
Via de voet van de berg Monte Subasio, waar de Assisi DOC wijnen vandaan komen, fiets je naar Spello waar je weer in het oude, Middeleeuwse centrum overnacht.  Je hebt vandaag zo’n 33 km gefietst. ’s Avonds ben je vrij om op eigen gelegenheid in één van de vele restaurantjes van Spello te dineren.

Dag 4
Na het ontbijt is de fietsreis ten einde. Al met al een bijzondere fietstocht dus. Met je eigen fiets maar als je er één wilt huren dan kun je dit bij reservering laten weten. En over je bagage hoef je je geen zorgen te maken, dat wordt voor je geregeld net als je eventuele wijnaankopen. Dus: Buon Vacanze!

De ingrediënten:

  • Drie overnachtingen op twee verschillende sfeervolle adresjes
  • Het ontbijt staat elke ochtend voor je klaar
  • Ontmoeting met onze lokale vertegenwoordigster op de dag van aankomst in het hotel
  • Eén diner inclusief wijn
  • Eén diner exclusief wijn
  • Twee bezoeken aan wijnhuizen met uitleg en proeverij
  • Fietsroutes en kaarten
  • Bagagetransport

 

Optioneel:

  • Fietshuur (€ 56,- voor 2 dagen) of e-bike (€ 90,- voor 2 dagen)k helm € 5 per persoon
De prijs van deze vierdaagse fietsreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 550,- per persoon
De reis is mogelijk van april t/m oktober, aankomstdagen van zondag t/m donderdag

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie