Wijnreis Wenen en Wachau

Wenen, Wachau en Wijn

Wenen is een stad met een verrassende combinatie van klassiek en modern, traditioneel en trendy, chic en casual. Deze stad was de bakermat van de barok en dat is nog goed te zien in de rijke bouwstijl. Naast alle kunst en cultuur heeft de stad ook veel te bieden op het gebied van mode, design, food and wine. Overal zie je klassieke koffiehuizen, wijnbars, hippe cafés en traditionele tot moderne restaurants. Wijn speelt een belangrijke rol in Wenen want wist je dat Wenen de enige hoofdstad in de wereld is met z’n eigen wijngaarden? Zo’n 637 hectare in totaal! Op zo’n 75 km van Wenen ligt de Wachau, het meest bekende wijngebied van Oostenrijk en zeker ook het mooiste. Vandaar dat de Wachau opgenomen is op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dat wij het combineren met Wenen.

Dag 1
Je verblijft de eerste twee nachten in het meest spraakmakende wijnhotel van Oostenrijk. Alles staat hier in het teken van de wijn. Bij aankomst krijg je in de wijnbar zo’n 5 à 6 verschillende Oostenrijkse wijnen te proeven zodat je een prima indruk krijgt van het uitgebreide smaakpalet. Als eerbetoon aan het prachtige werk van deze topwijnboeren staan de moderne en sfeervolle kamers in het teken van hun wijnhuis en vind je deze wijnen in de minibar. Elke kamer heeft dus andere wijnen. Het ontbijt is hier fantastisch met zeer veel keuze.

De eerste avond eet je de echte ‘Wiener Schnitzel’ zoals je het nog nooit gegeten hebt in het beste ‘Schnitzel’restaurant van Wenen natuurlijk van het beste deel van het kalf.

Dag 2
Het overheerlijke ontbijt is de allerbeste reden om op te staan en met een voldaan gevoel de ook ontwaakte binnenstad te ontdekken om super te shoppen. Maar eerst hebben we een fietstocht voor je geregeld met local. (Voor Nederlandstalige boekingen geldt een minimum van 6 deelnemers en deze zijn alleen boekbaar van donderdag t/m zaterdag, op andere dagen en bij minder personen kan het zijn dat de tour Engelstalig is.) Heel rustig fiets je langs een aantal highlights maar natuurlijk laat de gids je ook minder bekende dingen zien. In 3 uur heb je een hele goede indruk van de stad. Daarna heb je alle tijd om te lunchen. Wat dacht je van een kleine wijnbar met wat antipasti en een lekker glas Oostenrijkse wijn. Of in het moderne café in het zinnenprikkelende museum voor toegepaste kunst.

Vanavond ben je welkom in een Weinbistro, en dit verraadt het al: hun lievelingsthema is wijn en dan bio wijn en ook natuurwijnen. Deze liefde voor wijn combineren ze met een goede keuken met groenten vers van het land en andere ingrediënten van lokale boeren uit de omgeving. We laten je graag kennismaken met hun keuken in de vorm van een 6-gangen menu met bijpassende wijnen. Geniet!

Dag 3
Na het ontbijt check je uit en rijd je via de wijngebieden Weinviertel, Wagram, Kamptal en Kremstal naar de Wachau, een spectaculair mooi wijngebied met flinke hellingen langs de Donau. De rivier slingert langs kastelen, kloosters en mooie stadjes. Je hebt alle tijd om een stop te maken voor de lunch in bijvoorbeeld Krems of Dürnstein.
In de middag word je verwacht in het hotel dat bij een wijnhuis hoort. Het ligt in Palt op de grens van de Wachau en Kremstal aan de ‘overkant’ van de Donau. Het is een bijzonder adres, tussen de wijngaarden en modern qua interieur. De prachtige kamers hebben een eigen balkon of terras met grote panoramadeuren waardoor je een prachtig uitzicht hebt. ’s Ochtends staat er een uitzonderlijk goed ontbijt voor je klaar.
Als je je gesetteld hebt krijg je een rondleiding en maak je gelijk kennis met de wijnen van het huis. Ze maken voornamelijk witte wijn (die bijzonder goed zijn) maar ook rood en rosé.
Vanavond dineer je in een restaurant op ± 4 km afstand waar heel smaakvol biologisch gekookt wordt en er worden biologische wijnen van eigen wijngaard bij geserveerd.

Dag 4
Na het ontbijt heb je een afspraak bij een klein, sympathiek wijnhuis in Spitz, met zo’n 5 hectare perfect onderhouden wijngaarden die soms op hele steile terrassen liggen met de veelzijdige bodemsoorten die terug te vinden zijn in de verschillende smaak variaties. Je proeft hier het karakter van de wijn. De wijnmaker Stefan of zijn vrouw en hun zoon Stefan ontvangen je allerhartelijkst en ze laten je graag een aantal wijnen proeven en lichten ze natuurlijk toe.
De middag en avond zijn verder vrij in te vullen.

Dag 5
De volgende dag na het ontbijt zit het erop maar je kunt als je wilt een nachtje verlengen of deze reis combineren met één van onze andere reizen.

 • Twee overnachtingen in een spraakmakend wijnhotel in Wenen
 • Twee overnachtingen in een leuk hotel bij een wijnhuis in de Wachau
 • Elke ochtend een uitzonderlijk goed ontbijt
 • Proeverij van 5 à 6 verschillende Oostenrijkse wijnen in de wijnbar van het hotel
 • Diner in het beste ‘Schnitzel’restaurant van Wenen inclusief wijn
 • Fietstocht met gids door Wenen
 • Puur natuur 6-gangen diner met begeleidende wijn in Weinbistro
 • Rondleiding en proeverij bij het wijnhuis van het hotel
 • Smaakvol diner met begeleidende biologische wijnen in een restaurant in Mautern
 • Bezoek aan prachtig wijndomein met uitleg en proeverij

 

De prijs van deze vijfdaagse wijnreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt, afhankelijk van de periode en het type kamer, vanaf € 975,- per persoon.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie

 • Corlique

  Het was heerlijk in Wenen! Het hotel heel bijzonder door de aparte kunst en inrichting, het ontbijt fantastisch! Smaakvol en sfeervol, een genot om er ’s ochtends aan te schuiven vooral ook door de gastvrouwen die heel behulpzaam en enorm vriendelijk waren. De restaurants die jullie geboekt hadden waren divers en daardoor ook een aanvulling op ons verblijf. En het weer was zo enorm zomers, hoewel jullie daar niet voor gezorgd hebben;-)! Achteraf vonden we het heel spijtig dat de wijnproeverij er niet meer in zat. Door alle drukte vooraf heb ik dat niet gezien en eigenlijk verheugden wij ons daar enorm op. Helaas.
  De fietstocht in het begin van ons verblijf was goed gepland, zodat we daarna alles lopend prima wisten te vinden. Wij waren bijzonder onder de indruk van het moderne Wenen, MQW MuseumsQuartier met het Leopold museum, het Mumok (museum moderne kunst) en de grote blauwe MQmöbel op het plein waar iedereen lekker in kan liggen, zitten, met elkaar praten, etc. Kortom, relaxte sfeer!
  We vroegen ons af waar Sissi eigenlijk begraven lag en kwamen uiteindelijk in de keizerlijke grafkelder in de Kapuzinerkerk waar we tussen kleine, grote, kolossale en eenvoudige tombes de leden van de Habsburgers terug vonden. Indrukwekkend, vooral ook omdat er bijna geen toeristen waren.
  Om de hoek van ons hotel bezochten we nog een atelier van Elena Mildner aan de Burggasse. Zij maakt museale werkstukken met skaters die met hun skateborden over linnen gaan waardoor patronen ontstaan, die vooral zeer kleurrijk zijn. Haar werk gaat de hele wereld over en is ook door musea aangekocht. We hebben uitgebreid met haar gesproken, heel bijzonder.
  Vier dagen waren niet lang maar lang genoeg om de stad te ervaren zodat we iedereen kunnen vertellen dat Wenen vooral een moderne stad is die bruist en borrelt en niet alleen van de geschiedenis maar ook van het lekkere eten, de wijnen, de jeugd en de moderne kunst!