Special – Wijnwandelreis Ahr

Wijn en wandelen in de Ahr samen met Magister Vini Job Joosse

Job is sinds 2001 professioneel in de wijnbranche en in 2016 behaalde hij het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied: Magister Vini.
Job is naast professioneel en heel kundig ook een liefhebber en het liefst wandelt hij door de wijngaarden, bezoekt hij mooie wijnhuizen en proeft hij de wijnen.
Wijn drinken gaat om beleving en perceptie en hoe meer je leert over de plaats waar de wijn vandaan komt en hoe meer je hoort over de filosofie van de wijnmaker, des te meer ga je de wijn waarderen.
Samen met Job hebben we een wijnwandelreis naar de Ahr samengesteld. De Ahr is het rode wijnparadijs van Duitsland. Het is ongeveer 3 uur rijden en in een weekend laat Job je dit wijngebied ontdekken.

Periode
Vrijdag 19.03 – zondag 21.03.2021
3 dagen, 2 overnachtingen

Aantal personen
± 20 personen

Hotel
Je logeert in wijnhotel Burggarten in Bad Neuenahr-Ahrweiler-Heppingen, een kleinschalig hotel met 14 kamers die elk naar een druivensoort zijn genoemd. Alle kamers zijn voorzien van balkon en privé sanitair.

Vervoer
Eigen vervoer. Er is parkeergelegenheid bij het hotel.

Uitrusting
Neem voor de wandelingen comfortabele wandelschoenen en kleding mee. Ook een rugzak voor water, eventueel wat proviand en een regenjas/poncho is handig. Check internet voor de primaire wandelbehoeften.

Programma
Dag 1, vrijdag 19.03.2021
We verzamelen bij het hotel want daar kun je goed parkeren en hier ontmoet je Job en de andere wijnwandelaars. Je neemt samen de “Ahrtalbahn” naar het mooie plaatsje Altenahr. Hier start de wijnwandeling van in totaal ± 11 km. Van Altenahr wandel je naar Mayschoβ (4 km) waar je een bezoek brengt aan de ‘Winzergenossenschaft’, de oudste coöperatie van Duitsland die dateert uit 1860 en uit nood geboren was. Tegenwoordig telt de coöperatie 444 leden die samen 150 hectare wijngaard hebben. Met hun kwaliteitsfilosofie hebben ze ervoor gezorgd bij de beste 10 wijnproducenten van Duitsland te horen. Je krijgt een mooie rondleiding en proeverij van 5 wijnen. Job becommentarieert de wijnen zodat je goed weet wat je proeft.
Hierna loop je via Rech naar het wijnstadje Dernau (7 km). Vanaf Dernau neem je de trein naar Heimersheim en wandel je terug naar het hotel. Tijd voor een douche en even relaxen en dan naar het restaurant dat 200 m lopen van het hotel ligt, naast een restaurant met 2 Michelin-sterren dat van dezelfde eigenaar/chef-kok is, dus je eet hier zeker goed! De inwendige mens wordt beloond met een mooi 4-gangen menu met harmoniërende wijnen.

Dag 2, zaterdag 20.03.2021
Na het ontbijt keer je terug naar het sfeervolle Dernau. Vandaag loop je weer een prachtig stuk (11 km) van de Rotweinwanderweg met indrukwekkende vergezichten naar het vakwerkstadje Ahrweiler. Onderweg maak je een stop bij Weingut Paul Schumacher in Marienthal (4 km vanaf Dernau). Paul is afgestudeerd oenoloog en adviseert bijna alle wijnproducenten in de Ahr. Sinds 2007 is hij zelf ook wijnprocent en heeft zo’n 5 hectare eigen wijngaard. Door zijn grote kennis en ervaring is hij nu al in staat om hoge Bourgondische, elegante kwaliteitswijnen te maken. Na de proeverij van 4 wijnen staat er een lekkere ‘Vesperteller’ met een glas wijn klaar voor de lunch.
Van Marienthal vervolg je de wandelroute naar een van de oudste wijnproducenten in de Ahr: Weingut J.J. Adeneuer, die tot de top van de Ahr behoort (7 km). Steile rotspartijen, smalle wegen, een warm microklimaat en indrukwekkende wijngaarden, gelegen op de steile wanden van leisteen zijn de basis voor hun superieure wijnen. Hun bekendste – en een van de mooiste wijngaarden – is de Walporzheimer Gärkammer. Hier komt een van de meest typische Spätburgunders die de Ahr kent vandaan en is heel representatief voor Adeneuer. Je proeft 5 verschillende wijnen.
Na dit mooie bezoek neem je de trein weer terug naar Heimersheim.
Vanavond ga je voor het diner met een bus naar zo’n ‘gemütliche Strausswirtschaft’. Hier wordt regionaal gekookt, lekker en gezellig met bijpassende wijn. Na het diner word je weer teruggebracht naar het hotel.

Dag 3, zondag 21.03.2021
Na het ontbijt ga je met de trein naar Bad Neuenahr-Ahrweiler waar de schilderachtige wandelroute naar Bad Bodendorf begint (7 km). Met de trein keer je weer terug naar het wijnhuis dat tot het hotel behoort. De wijnmaker (Herr Schaeffer) laat je graag zijn wijngoed zien met de historische wijnkelder. Hij behoort tot de top wijnhuizen van het Ahrdal. “Wijn is ons leven” zegt hij en dat is zonder meer wat je hier voelt. Het samenspel van traditie en innovatie in de wijngaard en in de kelder is hier het recept ! Na de rondleiding en proeverij van 5 wijnen geniet je nog van een lichte lunch en dan zit dit wandelweekend met Job er op. En… we hebben al plannen voor 2021 met een aantal andere bestemmingen!

De ingrediënten

 • Twee overnachtingen in een wijnhotel in Bad Neuenahr-Ahrweiler-Heppingen
 • Elke ochtend een goed verzorgd ontbijt
 • Wandeling 11 km: Altenahr – Mayschoβ – Rech – Dernau
 • Bezoek aan ‘Winzergenossenschaft’ met rondleiding en proeverij
 • Mooi 4-gangen menu met harmoniërende wijnen
 • Wandeling 11 km: Dernau – Marienthal – Ahrweiler
 • Bezoek aan Weingut Paul Schumacher in Marienthal met rondleiding, proeverij en ‘Vesperteller’
 • Bezoek aan Weingut J.J. Adeneuer met rondleiding en proeverij
 • Regionaal menu met bijpassende wijnen in een ‘gemütliche Strausswirtschaft’
 • Vervoer heen en terug 2e avond
 • Wandeling 7 km: Bad Neuenahr-Ahrweiler – Bad Bodendorf
 • Bezoek aan wijnhuis dat bij je overnachtingsadres hoort met rondleiding, proeverij en lichte lunch
 • Begeleiding van Magister Vini Job Joosse

 

De prijs van deze driedaagse wijnwandelreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 595,- per persoon.
Toeslag 1-persoonskamer € 30,- per persoon.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie