"Je proeft hier de spanning van de oude Romeinen en de jonge generatie wijnmakers op en top."

ONTMOET DE HELDEN VAN DE TERRASSEN-MOSEL

Ontmoet de helden van de Terrassen-Mosel
Sporen van de Romeinen waar je ook kijkt in de Mosel, het oudste wijngebied van Duitsland, is gevormd door de oude wereldmacht. De Romeinen ontdekten dat de steile hellingen bijzonder geschikt waren voor de wijnbouw. Vandaag is een jonge generatie wijnmakers bezig elkaar te beconcurreren om op de oude, steile hellingen onderscheidende wijnen van wereldfaam te produceren. Ze worden wel de helling-helden van de Mosel genoemd! De meer dan 9.000 hectare wijngaarden liggen op de steilste hellingen van Europa. De wijngaard Calmont bijvoorbeeld, ligt op een ijzingwekkende helling van 65 graden! Daar moet je – naast wijnboer – ook bergbeklimmer zijn. Ellen laat je de Mosel ontdekken en je hoeft zeker niet de Calmont te beklimmen maar je proeft wel de sfeer, de terroir, de mooie mensen achter de wijn en natuurlijk de hoge kwaliteitswijnen in combinatie met de uitstekende moderne keuken.

Periode
Vrijdag 17.05 – zondag 19.05.2019. 3 dagen / 2 overnachtingen

Aantal personen
Minimaal 18 personen, maximaal 24 personen

Gids
Ellen begeleidt al jarenlang onze wijnreizen. Ze is vinoloog, wijnschrijfster en heeft door de jaren heen een berg aan ervaring opgedaan. Haar liefde voor wijn is aanstekelijk en dit deelt ze graag met jou.

Hotel
Het hotel ligt in het romantische wijnstadje Beilstein. Niet voor niets dat dit stadje vaak het decor is voor films. Het hotel ligt zo’n 400 m van de Moezel waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijnhellingen en de burcht Metternich. Het is een 3-sterren familiehotel met een juiste mix van traditioneel en modern. De kamers zijn recentelijk sfeervol gerenoveerd en bieden alle faciliteiten.

Vervoer
Eigen vervoer.
Busvervoer op dag 2

Programma
Dag 1, vrijdag 17.05.2019
Om 14:00 uur word je verwacht bij een geitenkaasboerderij op weg naar je hotel. Hier ontmoet je Ellen en de andere wijnreizigers. Samen maak je kennis met de geiten en hun bijzondere charme zal direct je hart verwarmen. Je krijgt een rondleiding van geit tot kaas en je proeft 4 mooie kazen onder het genot van een goed glas wijn.
Daarna rijdt iedereen op eigen gelegenheid naar het hotel en check je in.
Aan het einde van de middag ontmoet je elkaar weer bij de receptie en neemt Ellen je mee naar de historische wijnkelder die dateert uit 1574. Een prachtig stukje historie en de gastvrouw van het hotel (zeer goede wijnkenster) laat je wijnen proeven van de beste wijngaarden in Beilstein. Het diner vindt plaats in het restaurant dat bij het hotel hoort. Hier wordt verrassend gekookt, heel smaakvol en veelal met producten uit de streek. Er wordt een 3-gangen menu geserveerd met bijpassende wijn, water en koffie.

Dag 2, zaterdag 18.05.2019
Vanochtend staat er een mooi ontbijtbuffet voor je klaar en als het weer het toelaat kun je op het terras ontbijten.
Daarna rijd je naar het wijnhuis in Bremm. Het verhaal van dit wijnhuis is een bijzonder verhaal. De familie zit al honderden jaren in de wijnbouw. In de jaren 80 nam de vader van de huidige eigenaar de wijngaarden van zijn grootouders over. Hij gooide het roer om en ging droge wijnen maken. 5 van de 10 hectare wijngaard ligt op de Bremmer Calmont.
Ze gaan je uitleggen hoe ze deze wijngaard bewerken. Dit soort wijnmakers worden wel de “Moselhelden” genoemd. Aansluitend proef je natuurlijk hun mooie wijn.
In het plaatsje Bremm en in de directe omgeving zijn leuke restaurants om te lunchen. Later in de middag ontmoet je elkaar weer in het hotel waar je door een bus wordt opgehaald voor een bezoek aan een klein familiedomein. Klein, want ze hebben slechts 3 hectare wijngaard. Maar qua werk lijkt het heel veel meer want deze 3 hectare liggen op de steile hellingen met een leisteenbodem. De wijnboer kiest ervoor met de koning van de druiven – de Riesling – op deze bodem te werken en een paar andere soorten. Zijn enige doel is een genoeglijke kwaliteitswijn van hoog niveau te maken. En dan begint de zorg al op de wijnhellingen, de bodembewerking, snoeien et cetera tot natuurlijk de handmatige oogst en een zorgvuldige vinificatie. Je proeft hier mooie edele wijnen met een touch van mineralen.
Na dit persoonlijke bezoek ga je naar een restaurant in een mooi vakwerkhuis met karakteristiek interieur. De kok hanteert hier het ‘van boer tot bord’ concept, dus de gerechten zijn vers en smaakvol bereid. Het 4-gangen diner wordt begeleid door mooie regionale wijnen. De bus brengt je na het diner weer terug naar het hotel.

Dag 3, zondag 19.05.2019
Na opnieuw een heerlijk ontbijt check je uit en rijd je naar Hatzenport an der Mosel. Hier word je om 10:00 uur verwacht voor een mooie wandeltocht met een wijnboer en zijn vrouw die beiden wijnbouw ingenieur en grote wijnkenners zijn. Je geniet van adembenemende uitzichten op het Moseldal, de steile wijnhellingen en de terrassen. Midden in de natuur wordt een stop gemaakt en proef je 4 Rieslings en vertelt de wijnboer over hun uitdagingen, de terroir, de Riesling en de mineraliteit. Er wordt finger food bij geserveerd. We raden je voor deze pure Mosel-beleving goede schoenen aan. Mocht je iets minder goed ter been zijn dan kun je terug een iets andere route nemen.
Na deze mooie ervaring is het programma ten einde.

De ingrediënten

 • Twee overnachtingen in een 2-persoonskamer in een mooi familiehotel
 • ’s Ochtends staat er een superlekker ontbijt klaar
 • Ontmoeting, kennismaking en rondleiding bij geitenkaasboerdij inclusief proeverij en glas wijn
 • Proeverij in historische wijnkelder uit 1574
 • 3-gangen diner met bijpassende wijnen, water en koffie
 • Bezoek aan wijnhuis met bijzonder verhaal en proeverij
 • Bustransfer middag en avond dag 2
 • Bezoek aan klein wijndomein met uitleg en proeverij
 • 4-gangen diner met bijpassende wijnen, water en koffie
 • Wandeltocht “Pur Mosel” met wijnboer en zijn vrouw
 • Proeverij van 4 wijnen en finger food

 

De prijs van deze driedaagse wijnreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 540,- per persoon.
Toeslag 1-persoonskamer € 25,-.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie