Special – Smaakvolle ontdekkingsreis met Ellen naar Veneto

Reis mee met Ellen en laat je verleiden door de wijnen van Veneto

Veneto is misschien wel het wijngebied van Italië waar de meeste wijn vandaan komt. Gelukkig niet alleen kwantiteit maar zeker ook kwaliteit! Het strekt zich uit van het Gardameer tot voorbij Venetië aan de Adriatische kust. De belangrijkste en bekendste Italiaanse wijnen hier zijn de Valpolicella, Amarone, Soave en Prosecco. Het woord ‘Amarone’ heeft een magische uitwerking in de wijnwereld. Het gaat om een wijn die staat als een huis. Het begint met de kostbare grond waar de druivenstokken op staan. Dan de handmatige druivenselectie, want alleen de beste druiven worden gebruikt, de druiven worden gedroogd tot er kleine krentjes overblijven en deze worden geperst en tot de Amarone gemaakt. Ellen weet alles van dit proces en zal jullie uitleggen hoe bijzonder dit is.
Je kunt niet alleen het wijngebied bezoeken zonder Verona te zien. Het is zo’n sfeervolle stad, tot aan de nok toe gevuld met cultuur en overal in Verona zie en voel je warmte en gezelligheid.

Periode
Donderdag 17.09 – maandag 21.09.2020
5 dagen / 4 overnachtingen

Aantal personen
Minimaal 18 personen, maximaal 24 personen
Op basis van individuele inschrijving

Hotel
Je overnacht in het Amarone/Valpolicella gebied in een landelijk hotel, 25 km van de stad Verona. Het is een middeleeuws klooster dat de sfeer uitademt van een landhuis met een tuin, een groot terras en een wachttoren. De kamers zijn goed verzorgd en natuurlijk voorzien van privé sanitair. Het hotel heeft een restaurant in de wijnkelder voor meer regionale gerechten en in het tweede restaurant eet je meer gastronomisch. De keuken uit Veneto wordt hier op creatieve en innoverende wijze toegepast.

Gids
Ellen Dekkers, voor velen zeker bekend, is een passievolle vinoloog en wijnschrijfster die jullie graag het wijngebied van Veneto laat zien. Ellen is een deler en ze doet niets liever dan haar kennis delen met jou.

Vervoer
Eigen vervoer
Bus op dag 2 en 3

Programma
Dag 1, donderdag 17.09.2020
Iedereen komt op eigen gelegenheid aan en aan het einde van de dag ontmoet je Ellen en de andere wijnreizigers in de sfeervolle wijnbar. Een gezellig samenzijn onder het genot van wijnen die de wijnmaker van een klein wijndomein jullie graag laat proeven. Deze wijnmaker wordt beschouwd als een van de rising stars van Italië. De wijnen matchen met de regionale specialiteiten die vanavond geserveerd worden in de wijnbar. Een heerlijk informele avond.

Dag 2, vrijdag 18.09.2020
Na het ontbijt word je opgehaald en vertrek je per bus naar het eerste wijnhuis. Oorspronkelijk werd hier alleen Soave gemaakt en dan ook hele mooie prijswinnende Soaves. Maar kort na het aantreden van de 5e generatie werd het domein uitgebreid met wijngaarden met DOC Valpolicella status. Ook met de rode wijn maken zij hoge onderscheidende kwaliteit. Een uitgebreide rondleiding en bezoek aan de ‘droogruimte’ en een proeverij staan op het programma. Je proeft de verschillen tussen de Valpolicella, de Ripasso en de Amarone. Aansluitend volgt een informele lichte lunch met heerlijke lokale worsten, hammen en kazen.
In de middag bezoek je een wijnhuis dat in het centrum van het mooie Soave gelegen is en tot het allerhoogste niveau behoort. De wijnmaker, toen, werd de ‘godfather’ van de Soave genoemd. Inmiddels is de 5e generatie aan het roer. Ze maken een prachtige Soave van de Garganega en Trebbiano druif. Voor de speciale cuvée laten ze de druiven iets langer hangen en krijgen ze een opvoeding op Frans eikenhouten vaten en dat zorgt samen voor een top Soave. Naast de witte maken ze inmiddels ook rode wijnen van uitzonderlijke kwaliteit van Valpolicella tot een prachtige complexe en rijke Amarone. Je gaat het proeven !
Na dit bezoek is het leuk om nog even door het wijnstadje te wandelen en hier de sfeer te snuiven voordat je terugkeert naar het hotel.
De avond is vrij en we geven je graag een paar tips voor restaurants in de omgeving mee.

Dag 3, zaterdag 19.09.2020
Na het ontbijt word je opgehaald en met de bus naar het centrum van Verona gebracht. Een lokale gids heet jullie welkom en zal jullie rondleiden door de unieke historische binnenstad van Verona, door de Unesco tot UNESCO Werelderfgoed uitgeroepen. Een fantastische wandeling door de oude straten, langs elegante winkels en statige paleizen, over mooie pleinen met terrassen en prachtige middeleeuwse en Renaissance gebouwen.
Voor de lunch maak je een stop in een karakteristiek restaurant en daarna bezichtig je nog een aantal highlights en heb je ook even de tijd om zelf rond te kijken.
Aan het eind van de dag haalt de bus je op. Op weg naar het hotel hebben we een bijzonder plekje gevonden voor het diner, prachtig tussen de wijngaarden. Bij mooi weer staat er buiten een tafel klaar en anders gezellig binnen met een aperitief in de wijnkelder. Alles wat je gaat eten is lokaal geteeld en zo vers mogelijk bereid met begeleidende wijn en water. La vita è bella…

Dag 4, zondag 20.09.2020
Na het ontbijt rijd je op eigen gelegenheid naar het zuiden van Verona waar je overal de lichtgroene rijstvelden ziet. Je gaat naar de koning van de risotto’s, een rijstproducent die al meer dan 5 generaties voor hele mooie risotto rijst zorgt. De rijstmolen van deze producent ligt in de Po vallei, dateert uit 1650 en is nog steeds actief. Hier zie je hoe de ‘Piloto’ (rijstmaker) de rijst nog bewerkt zoals het eeuwen geleden gedaan werd. Een fascinerend proces. De Po rivier zorgt voor een uitgebreid stelsel van kanaaltjes dat de talrijke rijstvelden voedt. En hier leer je de geheimen van de rijstkorrel. Na de rondleiding geniet je van – hoe kan het ook anders – een risotto lunch. We hebben de wijnmaakster van Monte del Frà gevraagd om bijpassende wijnen te serveren en een uitleg te geven over hun fruitige Bardolino rosé, twee mooie witte wijnen Lugana en Custoza en eindigen met een Ripasso en een Valpolicella. Ze zijn in Veneto een ‘leading’ wijnbedrijf met zo’n 200 hectare aan wijngaarden.
Na de lunch ben je vrij. Misschien even naar het Gardameer rijden? Peschiera del Garda behoort tot een van de mooiste dorpjes.
Wil je meer wijn dan rijd je naar Bardolino. In en om Bardolino zie je veel wijnhuizen en wijnwinkels. Het is zeker ook een leuk stadje om lekker even te flaneren.
Vanavond is het afscheidsdiner in het restaurant van het hotel en geniet je van mooie gerechten met fijne wijnen.

Dag 5, maandag 21.09.2020
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen, van elkaar en dit uitgebreide wijngebied.

 • Vier overnachtingen in een 2-persoonskamer in een landelijk hotel
 • Elke ochtend een goed verzorgd ontbijt
 • Welkomstglas wijn met uitleg van de wijnmaker
 • Regionaal diner met bijpassende wijnen
 • Bezoek aan wijnhuis met rondleiding, uitleg en proeverij van Soave en Valpolicella
 • Lichte lunch bij het wijnhuis
 • Bezoek aan familiewijnhuis in het centrum van Soave met rondleiding, uitleg en proeverij
 • Dagtrip naar Verona met wandeling met gids en lunch inclusief wijn
 • Mooi Italiaans diner op een bijzondere plek
 • Bezoek aan ‘de koning van de risotto’s’ met rondleiding en risotto lunch met wijnen van Monte del Frà
 • Gastronomisch afscheidsdiner met harmoniërende wijnen
 • Busvervoer dag 2 en 3
 • Begeleiding Ellen Dekkers

 

De prijs van deze vijfdaagse gastronomische wijnreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 875,- per persoon.
Toeslag 1-persoonskamer € 65,-.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie