Special – Smaakvolle ontdekkingsreis met Ellen naar Madeira

Madeira – een wijngebied genoemd naar een eiland en een eiland genoemd naar een wijn

Lang geleden namen de Portugese scheepvaarders Madeirawijnen mee als ballast op hun zeereizen. Hoe langer de reis duurde, des te beter werd de wijn. Zo is de Madeira wijn geboren. Tegenwoordig laten ze de wijn ‘stoven’ in plaats van de zeereizen. Een uniek procedé dat zorgt voor bijzondere wijnen die zowel droog als zoet kunnen zijn. Het is jammer dat Madeira soms als oubollig bestempeld wordt want de wijn is gastronomisch heel interessant en nu de trend in Nederland bij de betere horeca want steeds vaker krijg je een glas Madeira in het wijnarrangement. Het eiland Madeira is naast de wijn ook bekend als vakantiebestemming. Het is een eiland met prachtige natuur, bloemrijk, vulkanisch, bergachtig en allerlei soorten gewassen als bananen, ananas, papaja, mango, passievrucht, avocado en kruiden als venkel, laurier et cetera. Madeira is een paradijs, het is er rustig, ver weg van het massatoerisme. Het klimaat is perfect, veel zon en nooit te warm of te koud. Kom proeven van de specialiteiten van Madeira en geniet van een onvergetelijk verblijf.

Periode
Dinsdag 20.10 – zaterdag 24.10.2020
5 dagen / 4 overnachtingen

Aantal personen
Minimaal 18 personen, maximaal 24 personen
Op basis van individuele inschrijving

Hotel
We selecteerden het prachtige 4-sterren boetiekhotel Castanheiro in het historische centrum van Funchal, de hoofdstad van Madeira. Het is een gezellig stadje en prima te voet te ontdekken. Er zijn veel bezienswaardigheden en prachtige pleinen, smalle straatjes, kleine huisjes, street art, veel groen, terrassen en restaurants. Het hotel is een 18e eeuws stadspaleis dat smaakvol en zorgvuldig omgetoverd is tot een heerlijk hotel. We hebben mooie Deluxe kamers in optie staan. Ze zijn modern en smaakvol ingericht en alle kamers hebben een heerlijk terras/balkon. Het hotel heeft een lounge, een restaurant, een bar met fantastisch uitzicht over de zee, de bergen en Funchal, een buiten zwembad, een spa met binnenbad, Turkse sauna en mogelijkheden voor schoonheidsbehandelingen en massages.

Gids
Ellen Dekkers is voor zovelen al bekend! Ze is naast een gepassioneerd vinoloog en wijnschrijfster een deler! Toen de ‘wine lovers’ (wijnliefhebbers die al jaren met Ellen op wijnreis gaan) Madeira opperden was Ellen direct enthousiast. Madeira is een wijn met een (ander) verhaal. Madeira is allang niet alleen maar een kookwijn, Madeira is een genietwijn. En Ellen neemt je mee in het Madeira avontuur!

Vervoer
Vlucht (niet inde reis inbegrepen)

Vanwege de verschillende vluchtmogelijkheden is de transfer op eigen gelegenheid en niet in de reis inbegrepen.
Vervoer ter plaatse wordt verzorgd.

Programma
Dag 1, dinsdag 20.10.2020
Aan het einde van de dag ontmoet je Ellen en de medereisgenoten in de bar van het hotel. Omdat Madeira op zo’n bijzondere wijze wordt gemaakt hebben we een lokale wijnexpert gevraagd om je te introduceren in de Madeira wereld. Het begint met de druivenrassen, die bepalen de stijl van de wijn. Dan volgt het vinificatieproces en de oudering die zo bijzonder is voor Madeira. Door deze uitleg krijg je een goed beeld en door het proeven wordt het je vast duidelijk en begint het eerste genieten.
Vanavond eet je in een uitstekend lokaal restaurant op wandelafstand van het hotel. Er wordt een 3-gangen menu geserveerd begeleid door Portugese wijnen en Madeira wijn.

Dag 2, woensdag 21.10.2020
Na het ontbijt staat er een korte stadswandeling met gids op het programma om (verder) gevoel voor het prachtige Funchal te krijgen. Natuurlijk wordt er een stop gemaakt bij de ‘Mercator das Lavradores’, een overdekte markt, zodat je een indruk krijgt van de gastronomische specialiteiten van Madeira. Opvallend zijn de grote tonijnen en zwaardvissen en de ‘scabbardfish’: een lelijke lokale vis die hier veel gegeten wordt. Bovendien is er een schat aan lokaal fruit, groenten, noten en honing.
Na de wandeling is er een gezamenljke lichte lunch.
Hierna heeft iedereen de tijd om op eigen gelegenheid de stad te bezoeken. Voor de liefhebber raden we het historische museum aan in het voormalige bisschoppelijke paleis. Hier is meer dan 50% van de schilderkunst afkomstig uit de Nederlanden (15e en 16e eeuw). De oude stad, de zeepromenades en de parken vormen een bijzonder sfeervol geheel.
Vanavond ga je per bus naar één van Madeira’s beste visrestaurants. Naast het genieten van de visgerechten en de mooie wijn, geniet je hier van een prachtig utizicht over de kustlijn.

Dag 3, donderdag 22.10.2020
Deze dag staat in het teken van Madeira-wijn en prachtige tuinen. In de ochtend bezoek je twee van de beste Madeira makers in het lieflijke kustplaatsje Câmara de Lobos, 15 minuten rijden van Funchal. Een mooie rit langs de zuidkust en door het schilderachtige stadje Câmara de Lobos brengt je bij een tophuis dat sinds 200 jaar top Madeira wijnen maakt in diverse stijlen. Ze gebruiken hier de meest moderne technische innovatie maar met behoud van de familietradities. Ze zijn de enige producent op Madeira met eigen wijngaarden. Je bezoekt deze wijngaarden die – heel opmerkelijk – grenzen aan bananenplantages. Hierna volgt een rondleiding en proeverij. Precisie, consistentie, rijkheid en elegantie is hun keurmerk.
Na dit bezoek rijd je naar het tweede Madeira huis dat dichtbij ligt. Ook een tophuis maar nu in een meer klassieke setting. Het huis wordt ‘de Lafite van Madeira’ genoemd door wijnschrijfster Jancis Robinson. De huidige eigenaar Ricardo is het ‘enfant terrible’ van de Madeira. Hij houdt van experimenten en wil spannende wijnen maken. Elegant met de juiste balans tussen zuur en zoet. En dat ga je hier bij de lunch zeker proeven.
Na de lunch ga je naar een van de mooiste tuinen die het eiland rijk is en waarom het eiland ook zo bekend is. Je wandelt met een gids door deze tuinen en krijgt uitleg over de prachtige vegetatie, je geniet van mooie uitzichtpunten over zee en het berglandschap en eindigt met een kopje koffie of thee in het theehuis van de tuin.
Je keert terug naar het hotel en dineert vanavond op eigen gelegenheid.

Dag 4, vrijdag 23.10.2020
De bus brengt je vandaag naar de noordkust. Je gaat via een berglandschap langs een van de oeroude laurierbossen en je ziet meerdere levadas. Dit is een in de rotsen uitgehakt irrigatiesysteem om lager gelegen landbouwgrond te irrigeren. Met een korte stop bij het uitzichtpunt Boca da Encumeada krijg je een goed idee van het zeer diverse Madeira landschap.
Na een mooie tocht kom je aan bij een van de weinige ‘gewone’ wijnhuizen van Madeira. Diana is hier de vrouwelijke wijnmaker en met veel liefde en passie maakt ze hier een mooie witte, rosé en rode wijn. Ze licht graag haar visie toe en is benieuwd wat jullie van haar wijnen vinden.
Na dit bezoek maak je een mooie tocht langs de ruige noordkust naar een rustieke quinta spectaculair gelegen, aan zee en deels omgeven door wijngaarden. Hier geniet je van een mooie lunch met typische Madeira en internationale gerechten. Je rijdt via een mooie en imposante route terug naar Funchal.
Vanavond is het afscheidsdiner aan de waterkant bij één van de toprestaurants van het land, gevestigd in het designcenter van de internationaal geroemde binnenhuisarchitecte Nini Andrade Silva. In de haven van Funchal heeft ze haar eigen designcenter boven op een klif gebouwd. Je komt met een lift naar boven en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Funchal en de Atlantische Oceaan. In het restaurant wordt modern gekookt met een internationale touch. De chef kookt een prachtig verfijnd 7-gangen menu waarbij zowel Portugese wijn als Madeira wordt geserveerd.

Dag 5, zaterdag 24.10.2020
Na het ontbijt is het tijd om afscheid te nemen.

  • Vier overnachtingen in een prachtig 4-sterrenhotel in het centrum van Funchal
  • Elke ochtend een goed verzorgd ontbijt
  • Proeverij diverse Madeira’s met uitleg van lokale wijnexpert
  • 3-gangen diner met Portugese en Madeira wijn in lokaal restaurant op loopafstand
  • Stadswandeling met gids en bezoek aan de ‘Mercator das Lavradores
  • Gezamenlijke lichte lunch
  • Diner met begeleidende wijn in een van de beste visrestaurants van Madeira
  • Bezoek aan top wijnhuis met eigen wijngaarden met rondleiding en proeverij
  • Lunch met bijpassende wijnen bij top wijnhuis met meer klassieke setting
  • Bezoek aan een van de mooiste tuinen van Madeira met rondleiding en uitleg door een gids
  • Bezoek aan een ‘gewoon’ wijnhuis met rondleiding, uitleg en proeverij
  • Gezamenlijke lunch
  • Afscheidsdiner met begeleidende wijnen bij een toprestaurant aan zee
  • Vervoer ter plaatse
  • Begeleiding Ellen Dekkers

 

De prijs van deze vijfdaagse gastronomische wijnreis is gebaseerd op een 2-persoonskamer en bedraagt € 1395,- per persoon.
Toeslag 1-persoonskamer € 240,-.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

Deel je ervaring met ons

Geef een reactie