Culinaire wijnrondreis Piemonte, Toscane, Florence

In het hart van Piemonte glooien prachtige, groene heuvels tegen het decor van witte Alpentoppen. Wijnland van Barolo’s en Barbaresco’s, van truffels en ‘bagna càuda’, van fijne chocolade en pittige worsten. Het is hier onbekommerd genieten in de bakermat van de ‘Slow Food’ organisatie, in 1986 opgericht in Turijn. Smaak, kwaliteit en diversiteit is het motto van Slow Food. De kracht van de wijnen uit Piemonte is voor een groot deel te verklaren door de Piemontese keuken: waar stevige wijnen gemaakt worden heerst een uitbundige en rijke keuken. En in Piemonte is dat niet anders. Denk maar aan de witte truffel uit Alba, het vele wild in de bergen, de krachtige kazen en uiteraard de risotto. Begint er iets te kriebelen?
De verscheidenheid van Toscane is betoverend: naakte heuveltoppen, pijnboombossen, tarwevelden, olijfboomgaarden, landgoederen en wijngaarden wisselen elkaar af. De verscheidenheid vind je terug in de ‘grote’ wijnen: Chianti, Montepulciano en Montalcino. Want ondanks het feit dat ze allemaal van de Sangiovese druif zijn gemaakt zijn ze heel anders.

Dag 1
Zo’n 2,5 km buiten La Morra vind je dit agriturismo dat grotendeels duurzaam gebouwd is met ecologisch meubilair, gordijnen en linnengoed. Er zijn 5 goed verzorgde kamers, ruim en met privé sanitair en een restaurant waar gekookt wordt met groenten en kruiden die in hun eigen tuin verbouwd worden. Voor vanavond krijg je een paar restauranttips mee. Bij aankomst maak je door middel van een wijnproeverij kennis met de wijnen van het huis.

Dag 2
Eerst geniet je van een heerlijk ontbijt en dan heb je een afspraak met een truffeljager en zijn hond. Jullie gaan samen op zoek en hij legt je alles uit over de wisselwerking tussen hem en zijn hond, de bodem, de begroeiing en natuurlijk de truffels.

Na deze truffelzoektocht hebben we een tafel voor de lunch gereserveerd bij een goed restaurant in La Morra. Het heeft 3 vorkjes Michelin. Het restaurant is hoog gelegen en daardoor heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Hier wordt een 4-gangen menu geserveerd waar je zelf de wijn bij uitkiest.

Dag 3
Na het ontbijt bezoek je een wijnhuis, midden tussen de beroemde wijngaarden, in La Morra. Het bevindt zich aan de voet van de berg waar La Morra op gelegen is. Zowel Gianni als zijn twee oudste zoons zijn actief in het bedrijf dat 30 hectare aan wijngaarden beslaat. Ze hebben een uitstekende reputatie voor wat betreft hun Barolo’s maar zij maken ook hele goede klassieke Piemonte wijnen. Je krijgt een rondleiding met uitleg en proeft 3 van hun wijnen.

Na dit bezoek heb je de tijd aan jezelf en is het leuk om naar Alba te rijden. Je krijgt dan een goed beeld van de streek. Het landschap lijkt wel een lapjesdeken. Je passeert vele wijngaarden, wijndorpjes en uiteindelijk kom je in de truffelstad Alba aan. Op zaterdag is er tot 14:00 uur markt vol met regionale specialiteiten en op de andere dagen koop je deze ook in de winkels.

Aan het eind van de middag ben je welkom bij een wijndomein in Barbaresco. Het meer dan 200 jaar oude wijngoed bestaat uit vier bezittingen in het hart van Piemonte. Het boegbeeld is de monopole-wijngaard Martinenga in de appellatie Barbaresco. Deze wijngaard, in totaal bijna 12 hectare, ligt rondom het wijnhuis en levert de topcuvées van het domein.

Vanavond geniet je van een smaakvol ‘tasting menu’ met begeleidende wijn van het wijnhuis in het restaurant dat bij je overnachtingsadres hoort.

Dag 4
Na het ontbijt check je uit en verruil je Piemonte voor Toscane. Je rijdt door naar het zuiden van Toscane, naar Chiusi. Hier bevindt zich een prachtig gerestaureerde villa uit de 19e eeuw, gebouwd op een fundering uit de Etruskische tijd (5e eeuw voor Christus) waarvan de restanten nog steeds zichtbaar zijn. Het ligt in een royaal park met openlucht zwembad, terras, salon met televisie en een twintigtal kamers die elegant zijn ingericht en voorzien van goed sanitair. Er zijn twee restaurants. In de oude kelders bevindt zich het restaurant waar je geniet van Toscaanse specialiteiten. In het andere, gastronomische restaurant – niet voor niets met een Michelin ster bekroond – wordt door de vrouwelijke chef-kok en haar staf heel verfijnd gekookt.
Je overnacht hier twee nachten en vanavond geniet je van een mooi regionaal diner in het kelderrestaurant waar je zelf de wijn bij uitkiest.

Dag 5
Na het ontbijt breng je een bezoek aan een mooi wijndomein in Montepulciano. In 1998 kocht de familie 4 hectare wijngaard. Vanaf dat moment groeide de passie voor wijn, voor mooie kwaliteitswijn en ontstond de wens om uit te groeien tot een bijzonder, kwalitatief wijnhuis. Op dit moment hebben ze 22 hectare wijngaard en een nieuwe moderne kelder waar ze een combinatie maken tussen de traditionele manier van wijn maken in Montepulciano en de moderne en meer creatieve wijze zodat de wijnen een sterke persoonlijkheid hebben. Naast wijn, olijfolie en grappa houdt men hier van kunst. Na de rondleiding proef je een aantal van hun wijnen met begeleidende hapjes.

Vanmiddag word je verwacht bij een biologische boerderij waar ze de heerlijkste schapen- en geitenkaas maken maar ook olijfolie en wijn en er is een restaurant. Je krijgt een rondleiding en proeft hier hun kazen.

Dag 6
Na het ontbijt check je uit en word je rond lunchtijd verwacht in het Chianti-wijngebied waar je een afspraak hebt bij een wijnhuis in de omgeving van Gaiole. Hier hebben ze respect voor de natuur en proef je hun biologische wijn op een terrasje in een klein tuintje en krijg je in goed Italiaans Engels uitleg over hun wijn en olijfolie (de lekkerste ooit!). Daarnaast worden er heerlijke gerechtjes geserveerd zodat je lunch ook gelijk geregeld is.

Na dit bezoek kun je nog even in de Chianti rondtoeren en vervolgens ben je welkom in Rufina, 40 km ten oosten van Florence, op een 35 hectare groot wijndomein, tussen de wijnstokken en olijfboomgaarden.
In de voormalige wijnkelder zijn vier gastenkamers. De kamers zijn sfeervol ingericht en hebben privé sanitair. Naast de gastenkamers is er ook een gemeenschappelijke woonkamer waar een koelkast staat waar je gebruik van mag maken. Huisdieren zijn helaas niet toegestaan.
Op het domein is verder een zwembad, tennisbaan (tegen betaling), mountainbikeverhuur en een restaurant waar heerlijk vers gekookt wordt, gebruik makend van regionale producten (dinsdag gesloten).
Je overnacht hier twee nachten en uiteraard is er tijdens je verblijf een proeverij van hun wijnen.

We raden je aan om ’s middags op weg naar het domein wat lekkere kazen, worsten, brood en wijn te kopen want wat is er nu lekkerder dan vanavond buiten in de tuin te genieten van een lekker plateau met een mooi glas wijn?!

Dag 7
Vanochtend is het wel op tijd opstaan want na je ontbijtje ga je naar Florence en begin je al om 09:30 uur Florence echt te proeven want Florence is niet alleen de stad van kunst en cultuur, het is ook de stad waar je erg veel lekkere dingen kunt eten. Je wandelt met een lokale ‘foodie’ (en eventueel andere deelnemers, maximaal 14 personen), geniet en proeft van de Toscaanse keuken en wijnen. Je maakt de gezellige, typisch Italiaanse markttaferelen mee met luid pratende marktkoopmannen met de mooie buffelmozzarella’s, specerijen, groenten en fruit. En je proeft op allerlei plekjes de heerlijkste hapjes. Deze tocht duurt ongeveer 3 uur en daarna heb je alle tijd om cultuur te snuiven of te shoppen.

Dag 8
Na het ontbijt is het programma ten einde.

De ingrediënten